21 Απριλίου 2017
Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου-Μαΐου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τις επιδράσεις της στην Ελλάδα.
Στο σχετικό άρθρο του, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Cengiz Aktar, καταγράφει τα δραματικά λάθη της πολιτικής Ερντογάν και Νταβούτογλου στα χρόνια που το ΑΚΡ βρίσκεται στην εξουσία. Αποτέλεσμα, η απο-Δυτικοποίηση της Τουρκίας και η απομείωση της όποιας αξιοπιστίας της.
Στο ίδιο θέμα, ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Κουκουδάκης, αναλύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή της προσέγγισης έως την σημερινή εποχή της όξυνσης και προβλέπει εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα. Επίσης, ο Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, υπ. Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, στο σχετικό άρθρο του προτείνει την αλλαγή της πολιτικής στάσης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας από τον κατευνασμό στην εξισορρόπηση.
Ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Aref Al-Obeid και ο αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Βιδάκης, στο δοκίμιό τους γράφουν για την διαδρομή της διεθνούς ενεργειακής στρατηγικής στην Μέση Ανατολή και για την αναβαθμισμένη σημασία της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να κορυφωθεί με την δημιουργία ενός νέου αγωγού Greek Stream τον οποίον προτείνουν. Παραμένοντας στον ενεργειακό τομέα, ο ενεργειακός αναλυτής Δρ Βασίλης Σιταράς, περιγράφει τους άγνωστους ενεργειακούς τιτάνες στην ανατολική όχθη της Κασπίας, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν.
Στα ζητήματα της Ευρώπης, ο νομικός Γεώργιος Κ. Οικονόμου, αναλύει το πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία ενόψει του επικείμενου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και προβλέπει ότι η Γαλλία μπορεί και πάλι να ωθήσει τις ιστορικές εξελίξεις για άλλη μία φορά.
Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Matthias Matthijs, προσεγγίζει το Brexit και από την μεριά του Ηνωμένου Βασιλείου και από την μεριά της Ευρώπης προσπαθώντας να ανιχνεύσει το μέλλον. Ωστόσο, ο Andrew Moravscik, καθηγητής Πολιτικής και Δημοσίων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στην βιβλιοκριτική του επί των βιβλίων των Γιάνη Βαρουφάκη, James K. Galbraith και Joseph E. Stiglitz για την Ευρώπη, αναδεικνύει τα λάθη και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς και την βαθιά λανθασμένη πολιτική της λιτότητας, συμπεραίνοντας ότι, αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, το ευρωπαϊκό μέλλον δεν θα είναι καλό για το ευρωπαϊκό σχέδιο.
Σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις παίζουν, φυσικά, και οι ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Robert David English, στο δοκίμιό του σχετικά με μια νέα εξομάλυνση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται λάθη και παρεξηγήσεις και ότι εφόσον ακολουθηθεί μια άλλη οδός, είναι δυνατή μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπ. Διδάκτωρ Ιωάννης Π. Σωτηρόπουλος, αναδεικνύει την περίπτωση του Μαυροβουνίου ως κομβική για την αποκάλυψη της πραγματικής πορείας της διπλωματίας που θα ακολουθήσει η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Τραμπ.
Στην άλλη πλευρά της γης, η Κίνα επίσης επηρεάζει με αυξημένο ρυθμό τις διεθνείς εξελίξεις. Όπως αναφέρει ο Evan A. Feigenbaum του Πανεπιστημίου του Σικάγο, και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Κίνα επιδεικνύει αμφιθυμία σχετικά με την θέση της έναντι της διεθνούς τάξης, ενώ οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλή ενέργεια στο να αντιδρούν στις κινήσεις της Κίνας αντί να επιλέξουν μια διαφορετική, πιο δημιουργική πολιτική. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση του παιχνιδιού υποδομών που ξετυλίγει η Κίνα, όπως το καταγράφει ο Gal Luft, ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ενεργειακής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή που θα οδηγήσει είτε σε καταστροφές είτε σε επανεξισορρόπηση. Θα επιβιώσει λοιπόν, η φιλελεύθερη τάξη; Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Joseph S. Nye Jr., επιχειρεί να δώσει την απάντηση και τα επιχειρήματά του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
*****
Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition
Επίκαιρη αρθρογραφία και αναλύσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.foreignaffairs.gr