Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – Rhodes Model Regional Co-operation (RhodesMRC) λαμβάνει την Αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κου Thorbjørn Jagland για τη «διαρκή προσήλωση του συνεδρίου στις προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Η Αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μη-υλική υποστήριξη που χορηγείται σε μη-κερδοσκοπικές δράσεις που έχουν ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή διάσταση και συνάδουν με τους σκοπούς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένας μικρός αριθμός δράσεων λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση κάθε χρόνο. Η διάκριση δεν ενέχει οικονομική διάσταση, καθώς ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν προβλέπει σχετικά.
Το RhodesMRC διοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Μετά τη εξαιρετική επιτυχία που είχε η διοργάνωση του 2016 και με σκοπό να απορροφήσει την υψηλή ζήτηση σε συμμετοχές, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να σπάσει το συνέδριο σε δύο επί μέρους συνέδρια: το πανεπιστημιακό συνέδριο για φοιτητές και ενήλικες, που θα λάβει χώρα 11-15 Οκτωβρίου 2017 και το λυκειακό συνέδριο για μαθητές από Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου, που θα λάβει χώρα 9-12 Νοεμβρίου 2017.
Το RhodesMRC είναι ένα συνέδριο προσομοίωσης μοναδικό στο είδος του, καθώς προσομοιώνει αποκλειστικά περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Ρόδο. Είναι προσηλωμένο θεματικά στην ενθάρρυνση των περιφερειακών συνεργασιών ως μία βιώσιμη λύση για Ειρήνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του, να βιώσουν την διπλωματική διεργασία και να εξασκήσουν τις ικανότητές του στην ηγεσία, το διάλογο, τη διαπραγμάτευση, τον συμβιβασμό με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατόν αποτελέσματος για όλους.
Κατά τη φετινή πανεπιστημιακή διοργάνωση θα προσομοιωθούν ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μία ειδική διάσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού και η Αφρικανική Ένωση, καλύπτοντας έτσι παραδείγματα συνεργασίας από ολόκληρη τη γη, ενώ κάθε προσομοιούμενος οργανισμός θα ασχοληθεί με θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, θέματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντίστοιχα. Στο λυκειακό συνέδριο θα προσομοιωθούν το Συμβούλιο της Ευρώπης, με δύο επιτροπές (Εκπαίδευσης και Δημοκρατίας-Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο η πανεπιστημιακή όσο και η λυκειακή προσομοίωση προετοιμάζεται από μία μεγάλη ομάδα νέων φοιτητών και επιστημόνων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας, με μεγάλη εμπειρία στις προσομοιώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η όλη διαδικασία της προετοιμασίας εποπτεύεται από Επιστημονική Επιτροπή που απαρτίζουν καθηγητές και ερευνητές από τα σημαντικότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, Κέντρα Μελετών και Ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι αιτήσεις για το πανεπιστημιακό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2017, με αποστολές να οργανώνονται στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ οι εγγραφές για το λυκειακό επίπεδο θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου 2017. Μέχρι σήμερα στο RhodesMRC έχουν συμμετάσχει πάνω από 1200 άτομα από 22 χώρες. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αντίστοιχο συνέδριο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: www.rhodesmrc.org και στο contact@rhodesmrc.org
Λίγα λόγια για το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί τον πρωτοπόρο οργανισμό στη Γηραιά Ήπειρο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει 47 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μέρη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μία συνθήκης που σχεδιάστηκε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εποπτεύει την εφαρμογή της Σύμβασης στα κράτη μέλη. Ακόμη και ιδιώτες μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο στο Στρασβούργο, εφόσον έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα της χώρας τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υπογράψει και αυτή την ΕΣΔΑ, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό Ευρωπαϊκό νομικό χώρο για 820 εκατομμύρια πολίτες.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και τα ποικίλα όργανά του, είναι βασικός παράγοντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μάχη κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, την υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου, την προώθηση της ισότητας των φύλων, της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, την υπεράσπιση της πολιτισμικής διαφορετικότητας, την επιτήρησης εκλογικών αναμετρήσεων, την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία, την ποιότητα των φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας.
Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρώτο υλοποίησε κομμάτια της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας υιοθετώντας το 1955, την μπλε σημαία με τον κύκλο με τα δώδεκα χρυσά αστέρια σαν την Ευρωπαϊκή Σημαία, και το 1972 την Ωδή στη Χαρά του Beethoven σαν τον Ύμνο της Ευρώπης.
Λίγα λόγια για τον Γενικό Γραμματέα, κο Thorbjørn Jagland
Ο κος Thorbjørn Jagland είναι ο 13ος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα είναι η στρατηγική διαχείριση του Οργανισμού. Ο κος Jagland εξελέγη πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 για πέντε χρόνια και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2014 για μία δεύτερη πενταετή θητεία. Είναι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας που επανεκλέγεται.
Ο Thorbjørn Jagland είναι πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, πρώην Πρόεδρος του Νορβηγικού Κοινοβουλίου και μέλος της Νορβηγικής Επιτροπής των Βραβείων Nobel, που είναι αρμόδια για την απονομή των Nobel Ειρήνης.