-Η κυβέρνηση εγκαταλείπει την ενδιάμεση συμφωνία και προχωρά σε μια συμφωνία πακέτο. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η απομείωση τους χρέους και ένα νέο δάνειο; Ποιος είναι ο προσανατολισμός τις κυβέρνησης;
Στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αναφορικά με τα περισσότερα από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα ίσως και στις αρχές του επόμενου θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία, η οποία σε καμία περίπτωση δε θα συνιστά ένα νέο Μνημόνιο. Το βασικό στοιχείο για την αποφυγή νέου δανείου είναι η ρύθμιση του χρέους με τρόπο που να απομειώνει τις δανειακές ανάγκες ειδικά, για την περίοδο 2015 -2022 και να το καθιστά μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.
-Αν η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι δεν ανοίξουν την στρόφιγγα βγάζοντας τη χώρα από την ταμειακή ασφυξία πως θα επιλύσετε το ζήτημα της ρευστότητας μέχρι να επιτευχθεί η νέα συμφωνία; (ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω της απόφασης της ΕΚΤ)
Δεν εργαζόμαστε με καταστροφολογικά σενάρια αλλά με σενάρια που εδράζονται στη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων και καταλήγουν σε βιώσιμες λύσεις.
-Είστε πράγματι διατεθειμένοι να μην καταβάλλετε τη δόση του ΔΝΤ αν δεν έχετε τα χρήματα ακόμα και αν αυτό συνιστά πιστωτικό γεγονός;
Η χώρα εκπληρώνει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανείων με εσωτερικούς πόρους εδώ και ένα χρόνο, όχι μόνο τώρα με την παρούσα κυβέρνηση. Στόχος μας είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας, που θα μας διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις του κράτους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
-Αν δεν επιτευχθεί ο συμβιβασμός τι θα κάνετε θα προσφύγετε στην λαϊκή ετυμηγορία και με τι τρόπο - εκλογές ή δημοψήφισμα;
Πιστεύω ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη των πολιτών αποτελεί το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει η κυβέρνηση. Θεωρώ απίθανο να χρειαστεί οποιαδήποτε προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.
-Με τα αεροδρόμια τελικά τι θα κάνετε; Θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ως «πακέτο» που θα περιλαμβάνει και τα 14 ή έχετε κάποιο άλλο σχέδιο;
Έχουμε ξεκινήσει νέο κύκλο συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Όπως γνωρίζετε έχει γίνει μία σύμβαση παραχώρησης για τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η οποία βρίσκεται τώρα σε δεύτερο στάδιο. Επιδίωξή μας είναι να εξετάσουμε ξανά τους όρους χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.
-Θα υπάρξει τελικά άμεσα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και με ποιά κριτήρια;
Στην παρούσα φάση, είμαστε σε διάλογο με την ΕΚΤ, και η συζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μέχρι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση είμαστε σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μην γίνονται πλειστηριασμοί. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας πρόταση αφορά συνολικά τη συνδυασμένη χρήση όλων των νομοθετημένων εργαλείων προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών, ειδικότερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
-Είχατε δεσμευθεί προεκλογικά για «σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια - θα προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή της ρύθμισης; Έχετε συζητήσει με τους εταίρους τη δημιουργία δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των στεγαστικών;
Η κυβέρνηση έχει θέσει τους άξονες για τη ρύθμιση του ζητήματος με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας. Πιο συγκεκριμένα ως προς τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ως προς τις πρώτες, θα παρέμβουμε στο θεσμικό πλαίσιο, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας Δένδια και θα προσθέσουμε συγκεκριμένους κανόνες, που θα καθιστούν το νόμο πιο αποτελεσματικό και δίκαιο.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αλλά και να μην αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων. Θα εξετάσουμε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης.
Τέλος, για την περίπτωση των δανείων που βαραίνουν τα νοικοκυριά υπάρχει η μέριμνα για την επιτάχυνση της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, την άμεση διευκόλυνση ευνοϊκών ρυθμίσεων από τις τράπεζες και τη μελετημένη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης δανείων των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου