http://www.ypertash.grΚλινικό έργο
Στη Μονάδα Υπέρτασης, η οποία λειτουργεί από το 1986, εξετάζονται καθημερινά άνω των 50 ατόμων και υπάρχουν έως σήμερα σε ψηφοποιημένη ηλεκτρονική βάση στοιχεία άνω των 15000 υπερτασικών ασθενών.
Το έργο της Μονάδας Υπέρτασης εστιάζεται στα εξής 4 σημεία:
1. Τη διαγνωστική αιτιολογική προσέγγιση της αρτηριακής υπέρτασης σε κλινικό, εργαστηριακό και παρακλινικό επίπεδο με αναίμακτες ή και αιματηρές τεχνικές. (βλ. Εξοπλισμός-Εξετάσεις)
2. Τη διερεύνηση των επιπλοκών της υπέρτασης στα όργανα στόχους (βλ. Εξοπλισμός-Εξετάσεις)
3. Την καταλληλότερη και εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των υπερτασικών ασθενών με:
α. Υγιεινοδιαιτητικές συμβουλές και παρεμβάσεις (βλ. Σελίδες Κοινού)
β. Χορήγηση αντιυπερτασικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
γ. Χορήγηση λοιπών φαρμάκων για τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου και επιπλοκών ανάλογα με τις συνοδές νοσηρές καταστάσεις του εκάστοτε ασθενή (ασπιρίνη, αντιλιπιδαιμικά, αντιαρρυθμικά φάρμακα κ.α.)
4. Τη διαχρονική παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. τρίμηνο, εξάμηνο) τα οποία καθορίζονται από τους ιατρούς βάσει του καρδιαγγειακού προφίλ κάθε ασθενούς.
|
Τι πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα
Πάρτε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας τα έχει δώσει ο ιατρός σας. Ποτέ μην αλλάζετε ή παραλείπετε τα φάρμακά σας και ποτέ μη τα διακόπτετε χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μαζί του.
Να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας σε καθημερινή βάση. Η υπέρταση είναι μία νοσηρή κατάσταση που με την κατάλληλη συνεργασία γιατρού –ασθενούς μπορεί να αντιμετωπισθεί αλλά συνήθως δεν μπορεί να θεραπευθεί και μετά να ξεχασθεί. Επίσης η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα. Δεν είναι αρθρίτιδα που ο πόνος των αρθρώσεων θα σας υπενθυμίσει ότι είναι η ώρα να πάρετε την δόση σας. Ιδού μερικά τεχνάσματα για να μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας.
Βάλτε τα φάρμακά σας σε χώρο που σχετίζεται με τις καθημερινές πράξεις ρουτίνας π.χ. δίπλα στην οδοντόβουρτσα ή δίπλα στο τραπέζι του πρωινού (φροντίστε να είναι πάντα μακριά από παιδιά).
Σημειώστε στο ημερολόγιό σας να ανανεώσετε τη συνταγή σας προτού εξαντληθούν τα φάρμακα.
Πάρτε μαζί σας επαρκή ποσότητα φαρμάκων όταν ταξιδεύετε.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια παρενέργεια του φαρμάκου συνεννοηθείτε με τον ιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε φάρμακο.
Εάν πρόκειται να λάβετε για κάποιο λόγο άλλα φάρμακα επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Μερικά από αυτά π.χ. τα αποσυμφορητικά της μύτης, τα αντιβηχικά ή τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να ανεβάζουν την πίεση. Ειδικότερα τα αντιφλεγμονώδη, όταν τα παίρνετε συχνά για την αρθρίτιδα ή την οσφυαλγία σας, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης και να εμποδίσουν την δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Μην κόβετε τα χάπια στην μέση αν δεν υπάρχει ειδική χαραγή στον μέσο του δισκίου και αν δεν ρωτήσετε τον γιατρό σας. Ορισμένα χάπια έχουν μία εξωτερική επίστρωση για να περνούν από το στομάχι και να απορροφούνται στο έντερο. Αν τα κόψετε θα καταστρέψετε αυτή την επίστρωση και θα μεταβάλλετε την απόδοση του φαρμάκου. Επίσης, οι κάψουλες δεν κόβονται γιατί τα διάφορα συστατικά τους μπορεί να μην είναι ισομερώς κατανεμημένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου