Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2018
Αγόρευση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, κατά τη συζήτηση επί του σ.ν. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του σ.ν. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων :
Κύριε Υπουργέ (σ.σ. Γ. Σταθάκης), μας είπατε, εν κατακλείδι, ότι αισθάνεστε ευτυχείς διότι είστε αποδοτικότεροι ημών στις ιδιωτικοποιήσεις.Αν συνέβαινε αυτό δεν θα είχαμε πρόβλημα να σας το αναγνωρίσουμε αλλά δεν συμβαίνει όπως π.χ. μαρτυρά η περίπτωση του Ελληνικού.
Δεν θα είχαμε επίσης πρόβλημα να σας υποδεχθούμε, τουλάχιστον, σε μια νέα για σας πραγματικότητα, της αποδοχής της ανάγκης επενδύσεων, την οποία μέχρι το 2015 αγνοούσατε.
Τη γαλήνη σας δεν δικαιολογούν ούτε τα πεπραγμένα σας, ούτε η κατάσταση της Κυβέρνησής σας, που μετρά μείον δύο Υπουργούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σ.ν. που συζητούμε τώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί.
Καλύπτουμε, όμως, το χρόνο του επόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, το οποίο άρον άρον αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη ελλείψει Υπουργού για να το εισηγηθεί.
Επιδαψιλεύσατε τρυφερότητα κι αγάπη στους βουλευτές του κόμματός σας που καταψηφίζουν το νομοσχέδιό σας, προσθέτοντας μια ακόμη παραδοξότητα στον τρόπο που λειτουργείτε.
Δυστυχώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει καμία γαλήνη, απεικονίζεται δε στην πορεία του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου βρίσκεται στο 4,37%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 2%.
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης της βίας στη χώρα.
Τη νύχτα βανδαλίστηκε η Ερμού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε εκρήξεις σε καταστήματα στη Γλυφάδα και το Μαρούσι, εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Φωκίωνος Νέγρη, επίθεση στον Πειραιά, όπου τραυματίστηκε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του Παύλου Φύσσα.
Είχαμε "παρεμβάσεις" έξω από τις οικίες του πρώην πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου - εγκαλείται το θύμα για τη μεταγωγή σε άλλη φυλακή του θύτη -και της εφέτου Ι. Κλάπα, επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων στα Εξάρχεια και την Καισαριανή.
Όλα αυτά είναι στοιχεία του... τουριστικού προορισμού που ονομάζεται κέντρο των Αθηνών. Αυτή είναι η εικόνα μιας χώρας που "επιστρέφει στην κανονικότητα"!
Δεν υφίσταται δημόσια ασφάλεια, δεν υφίσταται σωφρονιστικό σύστημα, απαραίτητα στοιχεία μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση. Σε αντίθεση μ' αυτήν την κυβέρνηση, η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα υπερασπισθεί τη ζωή, την ακεραιότητα, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Συνέντευξη Ν. Δένδια στην εκπομπή «Απευθείας» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1»
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Απευθείας» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστας Λασκαράτος και Νίκος Μερτζάνης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», ανέφερε μεταξύ άλλων:
Φαντάζομαι ότι αυτή η συζήτηση για τα προνόμια των Βουλευτών άνοιξε λόγω της παραίτησης των δύο Υπουργών. Το ότι 110 Βουλευτές παίρνουν το επίδομα ενοικίου ισχύει για τους Βουλευτές της επαρχίας.
Ξέρω ότι το δημοφιλές αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που να κατηγορεί τον έναν και τον άλλο. Είναι λογικό διότι το πολίτευμα είναι σε μια περίοδο κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ο πολίτης ζορίζεται πάρα πολύ.
Η ηγέτιδα τάξη στην Ελλάδα, όπως και αν την ορίσετε, δεν μπόρεσε να οδηγήσει την οικονομία σε γρήγορη ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης συνολικά στο πολιτικό σύστημα πια, πέρα από τις κατ’ ιδίαν ευθύνες των κομμάτων, χρεώνει την τεράστια οικονομική του δυσκολία. Από εκεί και πέρα όμως, εδώ υπάρχει και μια άλλη υποχρέωση. Θα πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά κατά τη γνώμη μου να μην γίνει υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, γιατί αυτός ο διάλογος δεν θα είναι νηφάλιος. Δεύτερον, ποιο είναι το ερώτημα; Το ερώτημα εδώ είναι τι θέλουμε να φέρουμε μέσα στο πολιτικό σύστημα. Την επόμενη γενιά. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους θέλουμε να τραβήξουμε μέσα, να ασχοληθούν με την πολιτική; Εάν βρούμε ποιους θέλουμε, να δούμε τι θέλουνε. Είναι θέμα χρημάτων κατ’ αρχήν; Εάν υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να τους δίνουμε 20.000 ευρώ, θα πετυχαίναμε να βάλουμε νέους ανθρώπους στην πολιτική με τα προσόντα που χρειαζόμαστε για να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πολιτικών στην Ελλάδα που θα βγάλει τη χώρα στο μέλλον από τις μελλοντικές κρίσεις;
Το ερώτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι συνολικό, θεσμικό και είναι τεράστιο. Εμένα η αντίληψή μου είναι ότι η χώρα έχει πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην πολιτική και πρέπει να καθίσει σοβαρά να συζητήσει σαν να είναι εθνικό θέμα και όχι κομματικό το πώς θα φέρει νέους ανθρώπους στην πολιτική, πώς θα τους κινητροδοτήσει. Θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι ουδείς άνθρωπος στα σοβαρά θα συμβούλευε σήμερα το παιδί του να μπει στην πολιτική. Ξεκάθαρες κουβέντες. Με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που δημιουργεί η παρούσα κατάσταση σήμερα και της στοργής του πατέρα προς το παιδί του, θα του έλεγε “παιδί μου, μακριά από αυτά”. Εάν αυτό το συμφωνούμε, η χώρα έχει ένα πρόβλημα. Το ότι δεν θα μπει κανείς στην πολιτική δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα διοικηθεί. Θα διοικηθεί. Αλλά από ποιους; Άρα λοιπόν μπορούμε να κάτσουμε σοβαρά να συζητήσουμε πώς θα φέρουμε νέους ανθρώπους στην πολιτική; Πώς θα το κάνουμε πιο ελκυστικό ή εν πάση περιπτώσει πιο ενδιαφέρον; Προφανώς το οικονομικό είναι κομμάτι του.
Μην θεωρήσετε ότι κάποιος μπορεί να κάνει το ίδιο επίπεδο δουλειάς αν είναι μέσα στην πολιτική με το ίδιο που μπορεί να κάνει εάν είναι εκτός. Εγώ εργάζομαι κανονικά ως δικηγόρος και θέλω να σας πω, αυτό μου επιτρέπει να είμαι στην πολιτική. Είναι ο τρόπος που ζω, το έχω ξεκαθαρίσει. Ήμουν εισηγητής στην άρση του ασυμβίβαστου στην τροποποίηση του Συντάγματος, σε εκείνη την άτυχη τροποποίηση που μόνο δύο άρθρα τροποποιήθηκαν. Το ένα ήταν για τις νησιωτικές περιοχές το άλλο για το ασυμβίβαστο. Είχα πει στον Κώστα Καραμανλή από την αρχή που μπήκα στην πολιτική ότι εγώ δεν θα μπορώ να συνεχίσω εάν δεν αρθεί το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο και άλλαξε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε όλους.
Νομίζω η κοινωνία εξέφρασε εμμέσως κρίση για την περίπτωση των δύο Υπουργών και αυτή εκδηλώθηκε με την παραίτησή τους. Δεν έχει έννοια άνθρωποι που είναι πεσμένοι κάτω να πάω από πάνω και να τους κλωτσάω, δε με χαρακτηρίζει.
Δεν έχω αντίρρηση σε αυτό που λέτε να μην μπαίνουν στην πολιτική άνθρωποι ανεπάγγελτοι, που δε γνωρίζουν τα προβλήματα. Για να οδηγηθεί όμως κάπου αυτή η συζήτηση, δεν μπορεί να διεξαχθεί έτσι, γιατί τώρα διεξάγεται υπό το ερώτημα ποια είναι προνόμια και ποια όχι.
Και μόνο η λέξη προνόμιο προϋποθέτει κατάληξη της συζήτησης. Ό,τι είναι προνόμιο πρέπει να κοπεί αύριο το πρωί. Ουδείς δικαιούται στη Δημοκρατία να έχει προνόμια. Αυτό πρέπει να αποφασίσει η Ελληνική Δημοκρατία και η ελληνική κοινωνία.
Στο θέμα της Novartis, εδώ υπάρχει μια κατηγορία την οποία εξέπεμψε η κυβέρνηση εναντίον ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Όταν η δικαιοσύνη πέφτει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, Δένδιας π.χ. για να μην ονοματίζω κάποιο άλλο, παίρνει τον φάκελο και τον στέλνει στη Βουλή. Θέλετε να σας είμαι ειλικρινής; Υπάρχει διακριτική ευχέρεια στο επίπεδο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως ορίζει εγκύκλιος. Για λόγους που δεν τους κρίνω εγώ, είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, δεν θεωρήθηκε ότι αυτό πρέπει να γίνει - να υπάρξει δηλαδή ξεκαθάρισμα σε επίπεδο Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου - και στάλθηκε ο φάκελος στη Βουλή.
Αυτή τη στιγμή, όπως ήρθε ο φάκελος, δεν σημαίνει ότι κατηγορείται κανείς. Η κυβέρνηση πήρε αυτό το φάκελο και εμφάνισε μια αόριστη πρόταση και έρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία με αυτό το πόρισμα να κάνει προανακριτική με δέκα κάλπες. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει προανακριτική inrem για την υπόθεση και όχι inpersona για τα πρόσωπα. Επέλεξε να βάλει δέκα κάλπες και να το ασκήσει κατά πρόσωπο. Για αυτό ο κ. Γεωργιάδης - γιατί για αυτό με ρωτήσατε συγκεκριμένα - είπε ότι αυτό είναι σκευωρία.
Και η Νέα Δημοκρατία είπε ότι είναι σκευωρία ο τρόπος που το έφερε η κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, είναι δυνατόν ένα κόμμα που κατηγορεί μια μεθόδευση, συγχρόνως να υποχρεώσει ένα στέλεχός της σε παραίτηση για κάτι που κατηγορεί για μεθόδευση; Αυτό είναι λογικό παράδοξο.
Η ευθιξία δεν είναι επιβολή όπως λέτε, σωστά, αλλά αυτό θα ίσχυε εάν στην απάντηση του κ. Γεωργιάδη ή οποιουδήποτε άλλου στελέχους θα υπήρχε στοιχείο ομολογίας ή τουλάχιστον απολογίας.
Εγώ αυτό που είδα είναι μια πλήρης κατηγορία και σκευωρία. “Εδώ μας την έχετε στημένη”. Άρα λοιπόν με αυτό, δεν είναι συμβατό να ζητάμε από κάποιον να παραιτηθεί.
Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι πρόκειται για σκάνδαλο και καλώς το λέει γιατί εδώ που τα λέμε δε νομίζω να εξεπλάγη και κανείς ότι υπάρχει σκάνδαλο στις φαρμακευτικές εταιρίες. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και λέμε “Α, τι γίνεται”.
Εγώ λέω το εξής: Φεύγει η κυβέρνηση Σαμαρά. Σταματάει το σκάνδαλο Novartis την 1/1/2015 ή την 27/1/2015, δεν συνεχίζει μετά; Από τη δικογραφία προκύπτει ότι συνεχίζει να υπάρχει. Δεν έχει πολιτική ευθύνη και η επόμενη κυβέρνηση; Προφανώς και έχει.
Η κυβέρνηση επέλεξε με αποκλειστική της ευθύνη να μην διεξαχθεί μια σοβαρή συζήτηση αλλά μια συζήτηση ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, αυτό έκανε. Εάν γίνει μια σοβαρή συζήτηση από εκεί και πέρα μπορούμε κάλλιστα να συζητήσουμε ποια είναι τα λάθη που επέτρεψαν στην οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία να παίζει το παιχνίδι της και να κάνει ό,τι θέλει.
Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη, αλλά γνωρίζοντας το επίπεδο επάρκειας των αγγλικών του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για εμένα, τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας να μην ελέχθησαν έτσι όπως ειπώθηκαν.
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2018
Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Παραπολιτικά 90,1FM»
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Γεωργία Σκιτζή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Όσο αφορά την άποψη που εξέφρασε ο κ. Τσιρώνης για την μαριχουάνα σε μπαλκόνια και γλάστρες, θα μου επιτρέψετε να μην έχω γνώμη, φαντάζομαι διακοσμητικά το εννοεί.
Υπάρχει ένας πολύ εκτεταμένος διεθνής διάλογος για την νομιμοποίηση απαγορευμένων ουσιών, που τέμνει τις πολιτικές απόψεις και επικαλούμαι σαν παράδειγμα το αγγλικό περιοδικό Economist, που ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο. Ο διάλογος αυτός λοιπόν, με επιχειρήματα, αναλύει το πιθανό σενάριο νομιμοποίησης της χρήσης της χρήσης ορισμένων ουσιών ως άλλο μέτρο στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, θεωρώντας δηλαδή ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος σήμερα δεν φέρνει σωστά αποτελέσματα.
Ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών είναι ένας πόλεμος ο οποίος για να είμαστε ειλικρινείς δεν πηγαίνει πολύ καλά. Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι θύματα των ναρκωτικών. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, να έχει ανοίξει μια συζήτηση αλλαγής μεθόδου αντιμετώπισης. Μήπως μέσα από τη νομιμοποίηση μπορέσει η ανθρώπινη κοινωνία να αντιμετωπίσει με πιο επιτυχή τρόπο αυτή τη μάστιγα. Αδικείται αυτή η άποψη, τουλάχιστον ως προς το πώς ο Economist την εκφράζει, εάν θεωρηθεί ότι είναι μια άποψη η οποία ενθαρρύνει τη χρήση των ναρκωτικών.
Είναι μια άποψη η οποία λέει «όχι» στα ναρκωτικά, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει η μέθοδος που ακολουθείται σήμερα, η «αστυνομική», ας την ονομάσουμε έτσι, επειδή δημιουργεί μαύρο χρήμα και τελικά υποθηκεύει ακριβώς τον στόχο τον οποίον επιδιώκει να υπηρετήσει.
Θα συνηγορούσα σε έναν ειλικρινή διάλογο για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Δεν θα δαιμονοποιούσα καμία άποψη εξαρχής. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, κατά συνέπεια θα συζητούσα οτιδήποτε δίνει ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών γιατί τρέμω για τη νέα γενιά και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
Δυστυχώς αυτός ο πόλεμος διεξάγεται δεκαετίες και τον χάνουμε. Πρέπει να βρούμε καινούργια όπλα για να πολεμήσουμε εναντίον των ναρκωτικών.
Το θέμα της Novartis είναι ένα υπαρκτό θέμα, εάν θέλετε ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Επί αυτού εμείς έχουμε τοποθετηθεί ευθέως. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο με την κυβερνητική προσέγγιση, είναι η προσπάθεια να θιγεί μια παράταξη και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Αυτό δεν θα βοηθήσει αλλά γενικά αυτή είναι η τάση της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα, όχι μόνο στη Novartis. Πάρτε για παράδειγμα το Σκοπιανό. Όλα χρησιμοποιούνται για να θιγεί ο οποιοσδήποτε αντίπαλος της κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος, όλα τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουν και πολύ.
Καταλαβαίνω και την οργή, και αν θέλετε και την υπερβολή στην αντίδραση κάθε ανθρώπου και κάθε πολιτικού που νιώθει ότι διώκεται χωρίς στοιχεία και πλήττεται η τιμή και η υπόληψή του χωρίς τεκμήρια και χωρίς καν να του αναγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Διότι μην κοροϊδευόμαστε, είδαμε σε αυτή την υπόθεση την εκπληκτική δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ζήτησε από τους φερόμενους ως κατηγορούμενους να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Το είπε ξεκάθαρα είναι στα πρακτικά της Βουλής. Άρα λοιπόν μπορεί για ορισμένους ή και για όλους η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη να θεωρείται υπερβολική, όμως πρέπει να την δούμε και να την κατανοήσουμε στο πλαίσιο της αντίληψης ενός ανθρώπου που νιώθει ότι διώκεται άδικα. Δεν είμαι έτοιμος να καταδικάσω κάτι.
Το να συνεχίσει η κυβέρνηση να ακολουθεί μια γραμμή πόλωσης το βλέπω κακό και μαύρο! Το λέω γιατί το βλέπω στη δουλειά μου, στη ζωή μου το διαπιστώνετε και εσείς.
Το να δυναμιτίζεις το κλίμα, χωρίς να επιδιώκεις δικαιοσύνη όπως είναι απαραίτητο, αλλά επιδιώκοντας να πλήξεις μέσα από ακραία οξύτητα τους πολιτικούς σου αντιπάλους, αυτό δεν μπορεί να έχει καλές συνέπειες για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μας βγει σε καλό και κινδυνεύεις να ακυρώσεις συνολικά το σενάριο αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα. Κανονική χώρα με αυτό το κλίμα δεν υπάρχει.
Ό,τι εμφανίζεται και έχει προτεραιότητα όχι την εφαρμογή του δικαίου αλλά την με οποιονδήποτε τρόπο κατασυκοφάντηση του πολιτικού αντιπάλου, νομίζω ότι στο τέλος ακυρώνεται από τη ζωή και από την κρίση της κοινωνίας. Στο μεσοδιάστημα κάνει ζημιά στην οικονομία, στη χώρα, στην πολιτική ομαλότητα και στην ανάγκη συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει πάντα να υπάρχει σε μια χώρα όπως η δική μας.
Η νομιμοποίηση της συμπαράταξης του νεοναζιστικού μορφώματος σε οποιοδήποτε εθνικό θέμα είναι καθολικά απαράδεκτο, δεν είναι μόνο θέμα ανησυχίας. Για παράδειγμα στο Μακεδονικό. Εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή να μιλάει για τη Μακεδονία. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα. Οι ναζί έδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους. Εάν υπάρχει κάποιος που δεν νομιμοποιείται να πει οτιδήποτε για αυτό το θέμα είναι η Χρυσή Αυγή. Οι άνθρωποι αυτοί λατρεύουν τον αγκυλωτό σταυρό.
Ο χειρισμός του θέματος τους επέτρεψε να παριστάνουν τους «εθνικόφρονες». Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει το τεκμήριο της ευθύνης με τους χειρισμούς που έκανε για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία και κατέληξε να νομιμοποιήσει την παρουσία της Χρυσής Αυγής ως κόμματος με άποψη στα εθνικά θέματα. Όταν σπέρνουμε τέτοιου είδους σπόρους θα θερίζουμε θύελλες.
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2018
Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Αθήνας της ΝΔ Νίκου Δένδια στα Νέα και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη
Υπόθεση Νovartis. Επιχειρείται σπίλωση πολιτικών προσώπων και αντιπάλων της κυβέρνησης;
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση διέγνωσε την υπόθεση σαν «ευκαιρία» σπίλωσης πολιτικών της αντιπάλων. Επιχείρησε εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη μεταξύ υπαρκτών περιστατικών που αφορούν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία - για τα οποία όντως χρειάζεται διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης - και καταφανέστατων μεθοδεύσεων, προκειμένου να βλάψει κόμματα της αντιπολίτευσης. Και είναι η κυβέρνηση που φέρει ακέραια την ευθύνη για την οπισθοδρόμησης της πολιτικής ζωής της χώρας στην πρακτική της «ανθρωποφαγίας». Είναι αυτονόητο βεβαίως, ότι αν όλη αυτή η επιχείρηση συκοφάντησης πέσει στο κενό, η υπόθεση θα εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
-Ναι αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόθεσή της είναι η διερεύνηση ενός μεγάλου διεθνούς σκανδάλου...
Ουδείς έχει αντίρρηση στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό πρέπει να γίνει όμως από τη Δικαιοσύνη, με τον τρόπο που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας, χωρίς παρεμβάσεις και υποδείξεις από την κυβέρνηση, χωρίς παραβίαση των δικονομικών κανόνων και χωρίς δηλώσεις Υπουργών που αμφισβητούν το βασικό δόγμα του δικαίου κάθε δημοκρατικής χώρας, ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
-Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια μετά από 22 χρόνια, αύξηση παραβιάσεων στο Αιγαίο, προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία. Έχει μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση;
Η προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά πλέον ακόμη και τις προκλήσεις του προγενέστερου («κεμαλικού») καθεστώτος της γειτονικής χώρας. Παραμένει ακατανόητο όμως το γιατί προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν η κυβέρνηση της χώρας μας και του έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσει τις αξιώσεις του επί ελληνικού εδάφους! Όπως είναι ακατανόητο το γιατί δέχθηκε με την θέλησή της η ελληνική κυβέρνηση να καταστεί «όμηρος» της Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κατ’ αρχήν με το άνοιγμα των συνόρων και με τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις και εγγυήσεις. Λυπούμαι να πω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από την ίδια πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια που διαπιστώνεται σε όλους τους κρίσιμους τομείς - από την Οικονομία μέχρι τη Δημόσια Ασφάλεια – και στα ζητήματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα της χώρας.
-Στο Σκοπιανό πάντως παρά την απαισιοδοξία της ΝΔ φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα για λύση. Η δική σας εκτίμηση;
Το ζήτημα δεν είναι να υπάρξει απλώς λύση, αλλά τι είδους λύση θα είναι αυτή και αν θα είναι βιώσιμη. Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε εφάρμοσε λανθασμένη τακτική και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ξεκινώντας με άμεσες υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας και αναμένοντας να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αργότερα. Ο στόχος μας πάντως πρέπει να είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σκόπια, ώστε να επικεντρωθεί η μεριμνά μας στις εξ ανατολών απειλές. Αυτό δεν σημαίνει λύση άνευ όρων, αλλά πρέπει να θυμίσω ότι εμείς έχουμε άμεσο εθνικό συμφέρον στην ύπαρξη των Σκοπίων, ως κράτους στα βόρεια σύνορά μας.
-Τα συλλαλητήρια έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη διαπραγμάτευση;
Δεν έχει αλλάξει η γνώμη μου, με βάση την εμπειρία του όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος, ότι τα συλλαλητήρια δεν εξυπηρετούν στη χάραξη ρεαλιστικής και εθνικά επωφελούς εξωτερικής πολιτικής. Σέβομαι όμως όσους συμμετείχαν σε αυτά, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ούτε «όχλος» ήταν – όπως τους χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός – ούτε «ακραίοι». Υπάρχει οξύτατη ταπείνωση στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας που οδηγεί σε συναισθηματικές αντιδράσεις τις οποίες πρέπει να κατανοήσουμε.
-Πανηγυρίζει πρόωρα η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση και το τέλος των Μνημονίων;
Εύχομαι πραγματικά να μην αποτελεί προοίμιο για τον κίνδυνο «ατυχήματος» κατά την απόπειρα εξόδου στις αγορές, η ψυχρολουσία με την αναστολή της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δις ευρώ, παρά τους προκαταβολικούς πανηγυρισμούς. Όπως εύχομαι να είναι πλήρως προετοιμασμένο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εγχείρημα, ώστε να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκα επιτόκια η χώρα. Τα περί «καθαρής» εξόδου βέβαια θυμίζουν ανέκδοτο όταν είναι γνωστές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση για λογαριασμό και των… επόμενων και ενώ η οικονομία της καθημερινότητας παραμένει βυθισμένη στην κρίση, όπως έδειξαν και τα στοιχεία για αύξηση της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2018.
-Θα έχουμε εκλογές πριν την ώρα τους;
Ως προς την υλοποίηση των λεγομένων του Πρωθυπουργού, σας υπενθυμίζω τις διαβεβαιώσεις του το καλοκαίρι του 2015, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν θα γίνουν εκλογές, στις οποίες όμως προσέφυγε λίγες εβδομάδες αργότερα! Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας, με έναν συνδυασμό σκανδαλολογίας και παροχών θα επιδιώξει να μειώσει τη μεγάλη «ψαλίδα» που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να προσφύγει στις κάλπες σε χρόνο που θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί. Όμως επειδή δεν υπάρχει αντιστροφή του πολιτικού κλίματος είναι αναγκασμένος να τηρεί στάση αναμονής. Αλλά όσο καθυστερεί, τα προβλήματα της χώρας επιδεινώνονται.
-Η ΝΔ επιμένει για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση πώλησης των βλημάτων στη Σ. Αραβία; Υπάρχουν πλευρές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης;
Σαφώς και επιμένουμε ως ΝΔ στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, Υπό τα νέα δεδομένα της δικογραφίας, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα για τον Υπουργό της και να συναινέσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι αδιανόητο η ΝΔ να συμφωνεί στη σύσταση Προανακριτικής για βουλευτές της που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην πράττουν το ίδιο για τη σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τον κ. Καμμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου