ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απονομή Βραβείων Ποίησης Νέων
Μία από τις ωραιότερες εκδηλώσεις, που αφορούν στον εθελοντισμό και την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτόν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 17/12/2017 στις 12:00 το μεσημέρι στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα. Διακεκριμένοι λογοτέχνες, άνθρωποι, που διακρίθηκαν για το εθελοντικό τους έργο καθώς και πολίτες, που διαβλέπουν στις εθελοντικές πράξεις την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, έδωσαν ένα δυναμικό παρόν σε μία εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον Όμιλο UNESCO Αμαρουσίου με θέμα την απονομή βραβείων του Πανελλήνιου Ποιητικού διαγωνισμού Νέων, (ο οποίος προκηρύχθηκε από τον ίδιο στις αρχές του έτους αυτού).
Η εκδήλωση, η οποία διακρίθηκε για τον παλμό και την παρουσία νέων ανθρώπων, ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου της UNESCO Αμαρουσίου κ. Ιωάννας Παπανικολάου-Πουσπουρίκα, η οποία ευσύνοπτα τόνισε ότι “η κοινωνία μπορεί ενωμένη και αλληλοβοηθούμενη να προοδεύσει, όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, ιδιαίτερα, εάν οι νέοι, ως η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας μας, πιστεύουν στον εθελοντισμό και μάλιστα πράττουν εθελοντικά. Εστιάζοντας στην επιθυμία της UNESCO Αμαρουσίου να τονίσει το δίπολο τέχνης και προσφοράς, η Πρόεδρος του Ομίλου ολοκλήρωσε την ομιλία της, ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, που “μέσω της αγάπης και της αυξημένης τους κοινωνικής ευθύνης, με πνεύμα ανιδιοτέλειας πίστεψαν στην κοινή προσπάθεια και την αμοιβαία προσφορά, δημιουργώντας σύγχρονες κοιτίδες, όπου ο εθελοντισμός και η αλληλοβοήθεια βρίσκουν κυριολεκτικά το σπίτι τους”.
Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος, ο οποίος έκανε λόγο “για μία στροφή των νέων ανθρώπων προς τα γράμματα και την ελληνική γλώσσα με άξονα
τον εθελοντισμό, τονίζοντας με τη σειρά του τη συνεισφορά της ΕΕΛ στον εθελοντισμό εν γένει.
Πρώτη από τους προσκεκλημένους μίλησε η κ. Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, που έχει διακριθεί για την προσφορά και το εθελοντικό της έργο. Η κυρία Τζιτζίκου εξήρε τη σημασία του εθελοντισμού περιγράφοντάς τον μέσα από τις δράσεις της UNICEF, ενώ αναφέρθηκε στη θετική διεισδυτικότητα, που έχει πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ως Πρόεδρος του συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού” έδωσε μέσα από την προσωπική του εμπειρία μία ξεχωριστή κατάθεση ψυχής για τα οφέλη και τη δυναμική
του εθελοντισμού, τονίζοντας την ανάγκη διάκρισης του να είναι κάποιος συνειδητοποιημένος-αντί μόνο ευαισθητοποιημένος- σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης.
Η Πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή εκπροσώπησε την “Κιβωτό του κόσμου”, γνωστοποιώντας στο κοινό, που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση, το μεγάλο αριθμό εθελοντών, που βοηθούν
το φορέα τους, ενώ, κατέληξε πως “όλα τα μεγάλα έργα στηρίζονται στη βοήθεια όλων”.
Η κ. Σουρίδη Παναγιώτα, καθηγήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος “Πιστεύουμε στον εθελοντισμό” που το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης υλοποίησε σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Αμαρουσίου, δήλωσε
πως εξεπλάγη θετικά για το που έφθασε και πως εξελίχθηκε αυτή η πρωτοβουλία μέσα από την καθοδήγηση του σχολείου συνολικά, αλλά κυρίως μέσα από τις αγνές προθέσεις, τη φλόγα και το πάθος, με τα οποία αγκάλιασαν τα παιδιά όλες τις σχετικές εκδηλώσεις.
Η κ. Ελένη Κοτίνη-Τσιάλτα, Συγγραφέας-Μεταφράστρια και Πρών Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, χρησιμοποιώντας το στίχο “έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”, σκιαγράφησε την εκδήλωση με το δικό της τρόπο.
Ο κ. Γαβρίλης Ιστικόπουλος, Ποιητής, Στοχαστής και Μέλος της ΕΕΛ εντυπωσίασε το κοινό μέσα από τον ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά λόγο του. Απαγγέλλοντας στίχους μεγάλων λογοτεχνών, εστίασε στη δυναμική των παιδιών και των νέων, οι οποίοι μέσω της ποίησης αγγίζουν όχι μόνο το θαύμα της δημιουργίας αλλά και της γέννησης ενός καλύτερου κόσμου, “που ακόμα δεν τον έχουμε φανταστεί”.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργάτος, Ποιητής, Στοχαστής και Συγγραφέας συμπύκνωσε το πνεύμα της εκδήλωσης στο “να ενωθεί σ’ ένα δυνατό πνευματικό χειροκρότημα όλη η ομορφιά της χώρας μας”.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι απονομές και οι τιμητικές διακρίσεις στους βραβευθέντες μαθητές, που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό και συγκεκριμένα:
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη μαθήτρια Χριστοπούλου Υρώ του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης για το ποίημά της με τίτλο “Χέρια από άμμο”.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη μαθήτρια Κοκολάκη Κλειώ του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης για το ποίημά της με τίτλο “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-Στάση ζωής-Σωτηρία ψυχής”.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη μαθήτρια Δανάη Τσιριμώκου του 2ου Γυμνασίου Βούλας για το ποίημά της με τίτλο “Το αλφαβητάρι του εθελοντισμού”.
Η UNESCO Αμαρουσίου βράβευσε επιπλέον τους μαθητές, που διακρίθηκαν στον ξεχωριστό διαγωνισμό ποίησης με άξονα τον εθελοντισμό, του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης.
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη μαθήτρια Χριστοπούλου Υρώ για το ποίημά της με τίτλο “Χέρια από άμμο”.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο μαθητή Καββαδία Νίκο για το ποίημά του “Χωρίς τίτλο”.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο μαθητή Φωτόπουλο Σπύρο για το ποίημά του με τίτλο “Δώστε ψυχή”.
Τιμητικές διακρίσεις και επαίνους έλαβαν-πλην των βραβευθέντων μαθητών-όλοι οι προσκεκλημένοι-εισηγητές της εκδήλωσης καθώς και τα μέλη αξιολόγησης του διαγωνισμού.
Η UNESCO Αμαρουσίου ευχαριστεί ιδιαίτερα την κ. Ματίνα Σταυροπούλου, καλλιτέχνιδα-εικαστικό για την επιμέλεια του σχεδίου της πρόσκλησης και της αφίσας, την κ. Γενοβέφα Ζάγγα, Ηθοποιό και τον κ. Θωμά Χαβιανίδη, Ηθοποιό και Εικονογράφο για την πολύτιμη συνεισφορά τους όσον αφορά στην απαγγελία των ποιημάτων. Οι καλλιτέχνες αυτοί μέσα από την εθελοντική παρουσία τους αλλά κυρίως το ηχόχρωμα της φωνής τους, ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τις πνευματικές προσπάθειες των νέων μας, που πίστεψαν, πιστεύουν και οικοδομούν στον εθελοντισμό τις ελπίδες βελτίωσης της παγκόσμιας κοινωνίας μας.
Επίσης, ο Όμιλός μας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές, μέλη του, τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η κ. Αθανασιάδου Βασιλεία, υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων και δράσεων του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου.
Επιπλέον, ο Όμιλός μας στέλνει μέσω του παρόντος δελτίου ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλα τα παιδιά, που απλά συμμετείχαν σ΄ αυτό το λογοτεχνικό και όχι μόνο ταξίδι του εθελοντισμού, που σίγουρα αποκόμισαν πολλά και σπουδαία εφόδια ως παρακαταθήκη για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου