Φίλες και φίλοι,
Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΕΒΕΑ η ημερίδα "Αναπηρία και ΜΜΕ" η οποία διοργανώθηκε από κοινού με τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία αυτή εγκαινίασε ουσιαστικά μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τομέα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε θέματα πρόσβασης των ΑμεΑ στην ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη ενημέρωση και ψυχαγωγία και να αναδείξουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή στον τομέα αυτό.
Στην εκδήλωση αυτή είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα συλλογικά όργανα ΑμεΑ της χώρας δίνοντάς τους το βήμα για να εκφράσουν τα αιτήματα και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
"Η σχέση των ατόμων με αναπηρία είναι άρρηκτα δεμένη με τα ΜΜΕ. Πρώτον, διότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν αντιλήψεις στο κοινό και κατά συνέπεια μπορεί άλλοτε να επιτείνουν τις προκαταλήψεις και άλλοτε να συμβάλλουν στην αποδυνάμωσή τους. Δεύτερον, διότι τα ΜΜΕ είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης του κοινού για τα δικαιώματα και τη συνεισφορά των ατόμων με αναπηρία." (Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου)
"Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ είναι στην πρώτη γραμμή για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας" διαβεβαίωσε οΓραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της ΝΔ,Γιώργος Σταμάτης, η συμβολή του οποίου στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν καθοριστική.
"Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν". Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Λυμβαίος, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, E.Σ.Α.μεΑ, & Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείωv Γovέωv & Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες - Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., ανέδειξε μια σειρά από σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τρόπο που τα ΜΜΕ απευθύνονται στα Άτομα με αναπηρία και υπογράμμισε την ανάγκη μεταστροφής της στάσης της Πολιτείας απέναντι στο θέμα αυτό.
"Η κοινότητα των τυφλών διεκδικεί ισότιμη μεταχείριση στην πρόσβαση στα ΜΜΕ" τόνισε η Άγκαθα Καρρά, υπεύθυνη για θέματα ισότητας των φύλων της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.
"Η διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα απουσιάζει εντελώς από τα προγράμματα των ΜΜΕ" επεσήμανε ο Ιωσήφ Σταυρακάκης, Α' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος - ΟΜΚΕ & Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη εντυπωσίασε με τις λύσεις που μπορεί να δώσει η τεχνολογία και τα νέα ψηφιακά μέσα στην διευκόλυνση των ΑμεΑ.
"Είναι υποχρέωσή όλων μας να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά με αναπηρία" Στο βήμα ο Όμηρος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών - Νοητικά Υστερούντων, Π.Ε.Γ.Κ.Α. Π. – Ν.Υ.
Ο Κώστας Αγιαννίδης ως Παραγωγός Ντοκυμαντέρ για την Αναπηρία μίλησε για την δική του εμπειρία στην τηλεόραση, την απήχηση των προγραμμάτων με θέματα Αναπηρίας και την δυσκολία προσέγγισης του ενδιαφέροντος τόσο των ίδιων των ΜΜΕ όσο και του ευρύτερου κοινού.
Ο Τάκης Αλεξανδράκης, Πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας και Δημοσιογράφος μετέφερε μέσα από τον διττό του ρόλο την εμπειρία και τις προτάσεις του αλλά και το κλίμα που υπάρχει σε περιοχές μακριά από την Πρωτεύουσα.
"Μπορεί η Πολιτεία σήμερα να αξιοποιήσει τα ΜΜΕ για πρόσθετο εθνικό εισόδημα και ευκαιρίες απασχόλησης για ΑμεΑ" τόνισε οΣοφοκλής Αλέπης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών - ΠΑ.Σ.ΠΑ.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ορίζει μεταξύ άλλων : «Προκειμένου να είναι σε θέση τα άτομα με αναπηρίες να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες την πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορίας και επικοινωνιών και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές.». «Τα μέτρα αυτά, που θα συμπεριλαμβάνουν τον προσδιορισμό και την εξάλειψη των εμποδίων και κωλυμάτων προσβασιμότητας, θα ισχύουν, μεταξύ άλλων, για:… τις πληροφορίες, τις επικοινωνίες και λοιπές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.»
Η Ημερίδα αυτή αποτέλεσε το ξεκίνημα μια προσπάθειας θεμελίωσης ενός συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στους συλλογικούς φορείς ΑμεΑ και του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για θέματα σχέσεων ΜΜΕ και Ατόμων με Αναπηρία.
Θα ακολουθήσουν θεσμικές συναντήσεις ξεχωριστά με τον κάθε έναν από τους παραπάνω συλλογικούς φορείς ούτως ώστε ο Τομέας να γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων προτάσεων και αιτημάτων και να αναδείξει στο έπακρο τα θέματα των κοινωνικών αυτών ομάδων.
Τελικός στόχος του Τομέα είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βελτίωσης του σημερινού τοπίου σχέσεων ΑμεΑ και ΜΜΕ που σκοπό θα έχει την υλοποίηση δυναμικών και παραγωγικών πολιτικών που θα συνθέτουν και δεν θα εξαιρούν, θα προσθέτουν και δεν θα αφαιρούν.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές και τους ομιλητές για την συμμετοχή τους αλλά και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
‘’Τα ΜΜΕ πρέπει να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν συμπράξεις με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία. Τα ΜΜΕ πρέπει να αυξήσουν την πληροφορία για τα άτομα με την αναπηρία, σεβόμενα την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Όταν αναφέρονται σε θέματα σχετικά με την αναπηρία, πρέπει να αποφεύγουν κάθε υπερπροστατευτική ή ταπεινωτική προσέγγιση και να τονίζουν περισσότερο τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία καθώς και τη θετική τους συνεισφορά στην κοινωνία όταν αρθούν οι φραγμοί’’.
Διακήρυξη της Μαδρίτης