"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024":συνεχίζει εδώ http://politikinewsaaa.blogspot.com

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024» με 24 ολόκληρα χρόνια έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης, βρίσκεται πλέον εδώ:http://politikinewsaaa.blogspot.com

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:

https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/ ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:https://politikinewsaaa.blogspot.gr/
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη
"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη (Εικόνα απο την Ενορία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ..



Αθήνα, 3 Μαΐου 2017

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha»
και τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ

Α. Σρόιτερ: Κυρίες και κύριοι. Μαζί μας εδώ στο στούντιο του Alpha είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλησπέρα, κύριε Μητσοτάκη.

Κ. Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κύριε Σρόιτερ.

Α. Σρόιτερ: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ στο δελτίο.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ ευχαριστώ.

Α. Σρόιτερ: Να ξεκινήσουμε από τη διαφαινόμενη συμφωνία που έχουμε στην διαπραγμάτευση. Καιρό τώρα το Κόμμα σας κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι καθυστερεί, ότι κωλυσιεργεί, ότι δεν κλείνει αυτήν την συμφωνία. Τώρα που φαίνεται ότι κλείνει αυτή η συμφωνία την κατηγορείτε για το περιεχόμενό της. Είναι λίγο μονά - ζυγά δικά μας αυτό. 

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας, κύριε Σρόιτερ. Εμείς εδώ και ένα χρόνο ζητάμε από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και επισημαίναμε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχει πρόσθετο κόστος για την ελληνική οικονομία και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία συμφώνησε ο κ. Τσίπρας για το 2019 και για το 2020 - αναφέρομαι στη μείωση του αφορολόγητου και στην μείωση των συντάξεων  -δεν τα ζητούσαν οι δανειστές μας πριν από έξι μήνες. Είναι το κόστος της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα. Συμφωνήθηκε, επί της ουσίας ένα τέταρτο Μνημόνιο, ένα τέταρτο Μνημόνιο το οποίο δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση.

Και προσέξτε πριν από τέσσερις μήνες ο κ. Τσίπρας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα. Θέλω να σας διαβάσω μία φράση μόνο από το τι δήλωνε ο κ. Τσίπρας τότε, πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία – το τρίτο πρόγραμμα δηλαδή – και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εφημερίδα των Συντακτών 25 Ιανουαρίου 2017. Και τέσσερις μήνες μετά νομοθετεί 3,6 δις πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αναξιόπιστος και ότι στην ουσία δεσμεύει τη χώρα σε μία πολυετή λιτότητα.

Α. Σρόιτερ: Τώρα, αν ερμηνεύω καλά τη θέση του Κόμματός σας είναι ότι εσείς συμφωνείτε, θα τρέξετε και θα τηρήσετε, στην περίπτωση που θα γίνετε Κυβέρνηση, αυτήν τη συμφωνία ως προς τους στόχους, αλλά θα επαναδιαπραγματευτείτε ή θα επιχειρήσετε να επαναδιαπραγματευτείτε τα μέτρα της συμφωνίας. Το λέω καλά; 

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Αλλά έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θεωρούμε ότι τα πλεονάσματα  3,5% για πολλά χρόνια είναι υπερβολικό βάρος για την ελληνική οικονομία. Πρώτος έθεσα το ζήτημα αυτό. Το έχω  θέσει εντός Ελλάδας, το έχω θέσει εκτός Ελλάδας, θα εξακολουθώ να το θέτω μετ’ επιτάσεως.

Και δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος ο οποίος να μην συμφωνεί σήμερα ότι  η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει αυτά τα πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Και αυτά τα πλεονάσματα πρέπει να περιοριστούν μόνο αν η Ελλάδα προτάξει η ίδια ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Αυτό ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει. Ξέρετε, ο κ. Τσίπρας αυτήν τη στιγμή είναι σε ένα τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο. Έχει φέρει τη χώρα δεσμευμένη με πλεονάσματα για πολλά χρόνια και καλείται ταυτόχρονα να εφαρμόσει ένα πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες δεν πιστεύει.

Αυτό το πράγμα δεν μπορεί  να μας πάει μακριά για αυτό και ισχυριζόμαστε ότι όσο παραμένει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία τόσο η χώρα θα σέρνεται και τόσο, δυστυχώς, η ανέχεια στην κοινωνία θα αυξάνεται.


Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω. Υπάρχει μία συμφωνία η οποία, όπως φαίνεται, κλείνει και η οποία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα:  μέτρα 3,6 δις.
Αυτήν τη συμφωνία λέτε ότι θα την τηρήσετε γιατί η χώρα, όπως λέτε, έχει συνέχεια. Και θέλω  να ρωτήσω αν θα προχωρήσετε και θα την εφαρμόσετε.

Κ. Μητσοτάκης: Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Αν εμείς προτάξουμε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Καταφέρουμε και βρούμε και περιορίσουμε τη σπατάλη που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο. Δεν ακολουθήσουμε την πολιτική της μονιμοποίησης συμβασιούχων, μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι τελείως ανεξέλεγκτες και καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε πόρους από εκεί, έχουμε κάθε δυνατότητα να παρέμβουμε στη συνέχεια και στο σκέλος των εσόδων, μειώνοντας ενδεχομένως κάποιους φόρους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό κύριε Σρόϊτερ.

Α. Σρόιτερ: Σε συμφωνία με τους δανειστές φαντάζομαι.

Κ. Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Α. Σρόιτερ: Δηλαδή μονομερώς δεν θα πάτε σε αλλαγή των μέτρων;

Κ. Μητσοτάκης: Πιστεύω πάντα στην καλή διάθεση και των δύο μερών και πρέπει να κερδίσουμε αξιοπιστία αυτήν τη στιγμή. Δεν θα σας πω κάτι διαφορετικό. Η χώρα έχει απολέσει αξιοπιστία.
           
Εμείς, όμως, στις μεταρρυθμίσεις είμαστε αξιόπιστοι γιατί έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις. Και γιατί πιστεύουμε και στις αποκρατικοποιήσεις και στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις.
           
Ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά, για αυτό και σας λέω ότι η Κυβέρνηση είναι σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Α. Σρόιτερ: Πάντως Πρόεδρε, βλέποντας τα μέτρα, αναρωτιέμαι με ποια από αυτά ακριβώς εσείς διαφωνείτε; Βεβαίως διαφωνείτε με τη μείωση των συντάξεων, δεν θα το ρωτήσω καν αυτό.
           
Για παράδειγμα όμως, διαφωνείτε με τη μείωση του αφορολόγητου; Σας έχω ακούσει να λέτε ότι επιδιώκετε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Κ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση.

Α. Σρόιτερ: Να το θέσω. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης σημαίνει να πληρώνουν περισσότεροι. Για να πληρώνουν περισσότεροι σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο.

Κ. Μητσοτάκης: Η δική μου εισήγηση κύριε Σρόιτερ θα ήταν εάν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να μην είναι 22% ή 20%, να είναι 9%.
           
Να ξεκινήσουμε δηλαδή με ένα πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Πράγματι, θα πληρώνουν και κάποιοι λίγα χρήματα, αλλά είναι διαφορετικό να πληρώνεις 250 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 660.
           
Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι σήμερα, οι οποίοι θα χάσουν και τη 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που κάποιοι τους υπόσχονταν ότι θα έδιναν 13η.
           
Γιατί; Διότι υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις για ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και διότι ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς τους συνταξιούχους είναι σήμερα κάτω από το αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος.
           
Αυτός λοιπόν που έταζε 13η σύνταξη, σήμερα έρχεται να κόψει και τη 12η και την 11η.

Α. Σρόιτερ: Πάντως, για να τα ξεκαθαρίζουμε ένα – ένα, ως προς το θέμα της φορολογίας και των συντελεστών, εσείς θα επικεντρώσετε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Δέχεστε αντιλαμβάνομαι τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του αφορολόγητου.

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς λέμε ότι εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ πιο χαμηλός από το 20% που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση.
           
Και να σας πω και κάτι ακόμα μιας και μιλάμε για φόρους; Ο κ. Τσίπρας παρήγαγε με την υπερφορολόγηση την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία, ένα πράγματι πολύ μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ λοιπόν, γιατί σήμερα, όχι το 2019,δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ  ακριβά. Εξηγούμαι λοιπόν συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δικιά μας πρόταση. Γιατί θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Το 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση αυτήν τη στιγμή του πλεονάσματος και των στόχων, όπως έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Με όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς με κόστος περίπου 180.000.000 ευρώ, με το  Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% να μειωθεί στο 13%, με την κατάργηση του φόρου στο κρασί και την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις; Είναι οι προτάσεις τις οποίες είχε διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

Α. Σρόιτερ: Το θυμάμαι.

Κ. Μητσοτάκης: Καλώ λοιπόν τον κ. Τσίπρα τώρα να περιλάβει αυτά τα μέτρα. Έχει τη δυνατότητα. Και αν πράγματι κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε. Αλλά δεν θα στηρίξουμε άλλα αντίμετρα κ. Σρόιτερ, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο, από τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το ’19 και το ’20.

Α. Σρόιτερ: Πριν πάμε στα αντίμετρα, θα μείνουμε λίγο ακόμα στα μέτρα αν μου επιτρέπετε. Υπάρχουν και άλλα μέτρα με τα οποία πάλι έχω την εντύπωση ότι συμφωνείτε ή τουλάχιστον αυτές ήταν οι θέσεις σας και φαντάζομαι ότι είναι.
           
Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για παράδειγμα. Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. Με αυτά τα μέτρα συμφωνείτε Πρόεδρε. Δεν συμφωνείτε;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε. Υπάρχει ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων με τα οποία εμείς επί της ουσίας δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα για αυτά τα μέτρα.
           
Ρωτήστε τον κ. Σκουρλέτη, ρωτήστε τον κ. Φίλη, ρωτήστε τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ εάν συναινούν ή δεν συμφωνούν με αυτά τα μέτρα.
           
Εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την περαιτέρω απελευθέρωση επί της αρχής δεν έχουμε αντίρρηση, αν και έχω τις επιφυλάξεις μου  -και θέλω να είμαι ειλικρινής εδώ - εάν το άνοιγμα των καταστημάτων τελικά είχε θετικό αποτύπωμα για την αγορά.

Δεν θεωρώ, όμως, ότι είναι η πιο σημαντική παρέμβαση διαρθρωτική από αυτές που γίνονται. Πάρτε όμως παράδειγμα τη Δ.Ε.Η. Εμείς για τη Δ.Ε.Η. κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η επιχείρηση θα καταρρεύσει εντός των επόμενων μηνών εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα. Και μιλήσαμε ανοιχτά για την ανάγκη να πουληθούν μονάδες, περιουσιακά στοιχεία της Δ.Ε.Η. , αλλά και για την ανάγκη να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.
           
Δε μασάμε τα λόγια μας. Εμείς είμαστε συνεπείς. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσετε που έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά τα οποία με μεγάλο χαμόγελο θα κληθούν να ψηφίσουν.

Α. Σρόιτερ: Δεν έχουμε δει, ούτε εσείς, ούτε εγώ βεβαίως το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή. Δεν έχουμε επίσημη συμφωνία ακόμη.
           
Εάν το νομοσχέδιο αυτό έχει άρθρα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ένα ξεχωριστό άρθρο, για παράδειγμα για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Θα μπαίνετε στη διαδικασία να ψηφίσετε τέτοια άρθρα ή το «όχι» σας είναι καθολικό χωρίς να;

Κ. Μητσοτάκης: Θα το εξετάσουμε αυτό. Εκεί που μπορώ να σας πω ότι το «όχι» μας είναι καθολικό είναι στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων.
           
Δε ψηφίζουμε τα μέτρα αυτά, διότι θεωρούμε ότι είναι το κόστος το οποίο επέβαλλε ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία. Και δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα.

Α. Σρόιτερ: Γιατί δε ψηφίζετε τα αντίμετρα; Γιατί είναι για το καλό κάποιων κοινωνικών ομάδων.

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί τα αντίμετρα δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Την στιγμή που θα συμφωνήσουμε στα αντίμετρα είναι σαν να συνομολογούμε ότι συμφωνούμε και στα μέτρα, διότι αυτά πάνε πακέτο.
           
Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει μπορεί και σήμερα, για έστω ένα 0,5% του Α.Ε.Π., το οποίο κοστολογείται περίπου στα 750.000.000 ευρώ σήμερα να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πιστεύει ότι θα έχει την ίδια υπέρβαση στον στόχο του 2017 που είχε το 2016. Και εμείς αυτά θα τα στηρίξουμε.
           
Εξάλλου εμείς τα εισηγηθήκαμε πρώτοι, σας θυμίζω. Και τα εισηγούμαι και τώρα. Αλλά για τα αντίμετρα, να το εξηγήσω αυτό για να το καταλάβουν οι τηλεθεατές μας. Λέει ο κ. Τσίπρας αντίμετρα. Πότε θα εφαρμοστούν αυτά τα αντίμετρα;

Α. Σρόιτερ: Ναι, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πως και πότε.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, να το εξηγήσουμε. Δεν υπάρχει συζήτηση, είναι δεδομένο αυτό. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε υπέρβαση πάνω από το πλεόνασμα του 3,5%. Για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα θα πρέπει να πετύχουμε υπέρβαση στόχου 5,5%. 5,5% πλεόνασμα. Αυτό είναι σαν να συνομολογούμε εμείς ένα πλεόνασμα το οποίο είναι εξωφρενικό και με το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε.
           
Και να σας πω και κάτι ακόμα. Είδα με προσοχή τα αντίμετρα. Φαντάζομαι ότι και εσείς θα το έχετε αναλύσει το θέμα. Έχετε διαπιστώσει ότι τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς οι οποίοι θίγονται από τα μέτρα. Δεν σας φαίνεται λίγο παράξενο αυτό;
           
Και εν πάση περιπτώσει μπορούμε να συζητάμε σήμερα, στην Ελλάδα του 2017, ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή, πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐζουμε τα παιδιά; Αυτό λέμε; Αυτό είναι το αντίμετρο σήμερα;
           
Συγγνώμη που θυμώνω λίγο, αλλά εδώ μιλάμε για μία μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας μας φέρνει μέτρα 3,6 δις και παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές. Τα μέτρα αυτά πλήττουν τους ασθενέστερους, αυτούς τους οποίους υποτίθεται πως ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να υπερασπιστεί. Και φέρνει, κρατάει και ένα αντίδωρο, ένα φερετζέ με τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα εφαρμοστούν.

Α. Σρόιτερ: Κρατάω την πρόταση σας προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο κομμάτι του πλεονάσματος.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ κατέθεσα μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη.

Α. Σρόιτερ: Ρωτάω και λέτε ότι εκεί θα το ψηφίσετε και εσείς.

Κ. Μητσοτάκης: Είναι λελογισμένη, είναι 0,5% του Α.Ε.Π., δεν είναι κάτι υπερβολικό, δεν μας βγάζει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι, όμως, μια ανάσα σήμερα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.

Α. Σρόιτερ: Το κρατάμε και αναμένουμε την απάντηση της Κυβέρνησης. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Ο μεγαλύτερος, ίσως, είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μιλάει για το χρέος, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας γρίφος ως προς το τι θα πράξει. Εάν, για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητήσει, απαιτήσει την συγκατάθεση και υπογραφή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την λογική ότι ίσως αυτή εφαρμόσει τα μέτρα ως μελλοντική κυβέρνηση, πιθανά, στο σημερινό πακέτο. Εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας;

Κ. Μητσοτάκης: Όχι.

Α. Σρόιτερ: Δε θα την βάλετε.

Κ. Μητσοτάκης: Δε τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα καταρχάς.

Α. Σρόιτερ: Ακόμη και αν αυτό οδηγήσει στη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο και εμείς η αλήθεια είναι το έχουμε υποστηρίξει.

Α. Σρόιτερ: Και θα σηκώσετε το βάρος στη πλάτη σας το να μην μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ξέρετε, πολλές φορές αυτά έχουν και ένα στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Α. Σρόιτερ: Και εκβιασμού κάποιες φορές. 

Κ. Μητσοτάκης: Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί το Ταμείο να ζητήσει από την Αντιπολίτευση κάτι, το οποίο σας θυμίζω, ουδέποτε ζήτησε από τον κ. Τσίπρα όταν αυτός ήταν στην Αντιπολίτευση. Και αυτός τότε έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Εγώ δε λέω αυτό.
           
Εγώ λέω ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Εγώ λέω ότι η χώρα έχει κάποιες δεσμεύσεις και ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό όταν έρθουμε στην εξουσία. Εμείς, λοιπόν, δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα και πάντως δεν ψηφίζουμε τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Α. Σρόιτερ: Όχι, λοιπόν, σε μια πιθανή τέτοια απαίτηση του Ταμείου. Ξεκάθαρο και το κρατάω. Βρισκόμαστε στα μέσα του 2017, κύριε Πρόεδρε, η συμφωνία όπως φαίνεται κλείνει και μπροστά της η Κυβέρνηση έχει περίπου ένα χρόνο, καθαρό πολιτικό χρόνο, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς άλλες αξιολογήσεις. Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, για την Κυβέρνηση, είναι πιο εύκολα για τον κύριο Τσίπρα;

Κ. Μητσοτάκης: Το θέμα δεν είναι αν είναι πιο εύκολα για τον κ. Τσίπρα. Το θέμα είναι να είναι πιο εύκολα για τη χώρα. Δυστυχώς, πληρώσαμε ένα πάρα πολύ βαρύ λογαριασμό από αυτήν την καθυστέρηση. Το γνωρίζουμε όλοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολίτης ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι η καθυστέρηση δεν ωφέλησε τη χώρα.

Ξέρετε,  η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι άσχημη, δεν θα πω δραματική, θα πω άσχημη. Με εξαίρεση τον τουρισμό και κάποιους εξαγωγικούς κλάδους η εικόνα που έχουμε από το πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι πολύ κακή. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανάπτυξη 2,7%. Κατά την άποψή μου με το ζόρι θα ξεπεράσουμε  το 1%. Αυτή δεν είναι μία ανάπτυξη που θα την αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης.

Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε ότι όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα, το λέμε, κ. Σρόιτερ, γιατί εμείς με το ΣΥΡΙΖΑ είμαστε από δύο άλλους πολιτικούς κόσμους.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε αλλιώς τη λειτουργία της αγοράς. Εμείς θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξέρουμε πώς να τις φέρουμε. Ξέρουμε ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, αντιλαμβανόμαστε αλλιώς το ρόλο του Δημοσίου. Ξέρετε δεν  θέλω μία Ελλάδα όπου ο νέος θα φαντάζεται ότι θα πάρει ένα επίδομα. Θέλω  να δημιουργήσω δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Έχουμε μία πολύ διαφορετική λογική.

Σας απαντώ, λοιπόν, ευθέως ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία δεν εκτιμώ ότι θα ανακάμψουν. Ουσιαστικά η χώρα θα σέρνεται. Και κρέμεται βέβαια πάντα πάνω από τη χώρα η δαμόκλειος σπάθη της λήξης του τρίτου προγράμματος. Διότι, όπως σας είπα, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε μέτρα. Αλλά δεν έχει δεσμευτεί σε χρηματοδότηση. Τον Αύγουστο του 2018 λήγει το τρίτο πρόγραμμα. Εκεί η χώρα ή θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, και πρέπει να δανειστεί γύρω στα 13 δις το 2019 από τις αγορές, ή θα αναγκαστεί να καταφύγει πάλι σε κάποιου είδους μνημονιακή χρηματοδότηση.

Α. Σρόιτερ: Λέτε να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, και το έχετε πει από πολύ νωρίς ζητώντας εκλογές. Αυτή η Κυβέρνηση δεν φεύγει, όπως φαίνεται και θα περάσουν και τα μέτρα πάλι, όπως φαίνεται, από τη Βουλή. 

Και  θέλω να ρωτήσω αν με τα σημερινά δεδομένα θεωρείτε ίσως σφάλμα το αίτημά σας από πολύ νωρίς για εκλογές. Αν θεωρείτε δηλαδή ότι κάψατε αυτό το χαρτί πολύ νωρίτερα από όσο έπρεπε.

Κ. Μητσοτάκης: Καθόλου, κ. Σρόιτερ, διότι μάλλον δικαιώθηκε το αίτημά μας αυτό. Δικαιώθηκε διότι αν είχαν γίνει εκλογές, όταν τις ζητούσαμε, πιστεύω ότι θα είχαμε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση από ότι ο κ. Τσίπρας, διότι ο κ. Τσίπρας πέτυχε το χειρότερο δυνατό. Δεν πήρε τίποτα,  ούτε καν το χρέος δεν πήρε, ούτε καν την ποσοτική χαλάρωση δεν έχει πάρει ακόμα. Τίποτα δεν πήρε. Δεν κέρδισε τίποτα.

Και υπάρχει και ένα ερώτημα. Γιατί δεν έκλεισε τη συμφωνία πιο νωρίς; Αφού το πακέτο είναι επώδυνο. Γιατί δεν την έκλεισε έξι μήνες πιο νωρίς; Τι κέρδισε η χώρα αυτούς τους έξι μήνες που ο κ. Τσίπρας  προσποιείται ότι διαπραγματεύεται.

Άρα για εμάς το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο, αλλά δεν μιλάμε μόνο για εκλογές. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση, δεν λέμε απλά να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί εάν με το καλό μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μπορούμε να κάνουμε δέκα συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε ήδη ξεδιπλώσει πολλές πτυχές του προγράμματός μας. Μιλήσαμε πριν από τρεις εβδομάδες πολύ αναλυτικά για την ενέργεια. Θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα τις θέσεις μας για την υγεία. Έχουμε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα καλύτερο μέλλον, πιστεύουμε ότι μπορούμε πραγματικά να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας για να κάνουμε ένα άλμα μπροστά. Θα ενώσουμε τους Έλληνες, εγώ δεν επενδύω στο διχασμό.

Α. Σρόιτερ: Κάποιος κακεντρεχής αν μας ακούει τώρα θα έλεγε ότι δεν του βγήκε του Μητσοτάκη το θέμα της οικονομίας και ήδη ξεκινάει να συζητάει για άλλα θέματα τώρα.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι. Η οικονομία, ξέρετε, κύριε Σρόιτερ, είναι στο επίκεντρο της ζωής μας και θα είναι στο επίκεντρο της ζωής μας όταν θα πάμε σε εκλογές, γιατί κάποια στιγμή θα πάμε σε εκλογές, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό, βασικά με ατζέντα οικονομίας θα πάμε.
           
Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι η Υγεία, είναι η  Παιδεία, είναι η ασφάλεια του πολίτη, ο πολίτης σήμερα αισθάνεται ανασφαλής. Εμείς μιλάμε για όλα αυτά τα θέματα και για αυτό όταν σας λέω ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι το εννοώ και στα επίπεδα αυτά της πολιτικής.

Α. Σρόιτερ: Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι εκτός από την οικονομία αυτό το διάστημα το σημαντικότερο θέμα που μας απασχολεί είναι και τα εθνικά μας θέματα και οι προκλήσεις από την Τουρκία και θέλω να ρωτήσω πώς κρίνετε τις εξελίξεις, πώς βλέπετε τη στάση της Τουρκίας και αν θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα χειρίζεται καλά την υπόθεση με τη στάση την οποία έχουν κρατήσει έως τώρα.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαι πάντα πολύ προσεκτικός όταν μιλάω για τα εθνικά θέματα διότι μπορεί να συγκρουόμαστε σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, αλλά στα εθνικά θέματα θα πρέπει να κρατάμε μία γραμμή ελάχιστης συνεννόησης και συναίνεσης.

Πράγματι είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας. Έχω θίξει το θέμα επανειλημμένως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω επιχειρήσει να διεθνοποιήσω αυτό το πρόβλημα και να εξηγήσω γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι προκλητική.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Τουρκία το πρόβλημα σήμερα. Έχουμε τα Βαλκάνια που είναι στη μεγαλύτερη αστάθεια που τα έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια.

Α. Σρόιτερ: Πράγματι.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν αισθάνομαι ότι είναι παρούσα σήμερα στα Βαλκάνια όπως ήταν παρούσα στο παρελθόν. Δεν είναι μία δύναμη σταθερότητας που θα μπορεί με κάποιο τρόπο να εκτονώσει εντάσεις σε μια ταραγμένη περιοχή.

Από εκεί και πέρα για τη στάση της Τουρκίας θα πω μόνο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο εάν θέλει να  έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Α. Σρόιτερ: Υπήρξε πρόσφατα και υπήρξε και στο παρελθόν επικοινωνία της δικής σας πλευράς με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον κ. Καμμένο. Είχατε ενημέρωση. Θέλω να ρωτήσω, επειδή έχει συζητηθεί και ευρέως αυτό το θέμα, και μάλιστα έχει προκαλέσει και έριδες ενδοκυβερνητικές για το αν η χώρα μας με αυτά τα δεδομένα που αντιμετωπίζει πρέπει να προχωρήσει σε νέους εξοπλισμούς, πρέπει να προχωρήσει με τη συναίνεση όλων των κομμάτων, κάποια εξοπλιστικά προγράμματα και τα λοιπά.
           
Θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση στην οποία αναφερθήκατε σε αυτά τα θέματα. Αν συζητάτε αυτά τα οποία πρέπει να συζητάτε κύριε Πρόεδρε, χωρίς να μας πείτε πράγματα που δεν πρέπει να ακουστούν στον αέρα, και αν πέρα από τις διαφωνίες των κομμάτων, εκεί που πρέπει υπάρχει η συνεννόηση η οποία πρέπει να υπάρχει.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είναι καλή η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος που τσακώνεται με πολύ μεγάλη ένταση. Θέλω να σας πω ότι οι υψηλοί τόνοι  δεν ταιριάζουν και στο δικό μου πολιτικό ύφος. Στο ζήτημα του προσφυγικού, σας θυμίζω, ότι πρώτοι επιδιώξαμε μία ελάχιστη συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση όμως  δεν τήρησε καμία απολύτως συμφωνία, καμία δέσμευση.  

Είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα ότι χρειάζονται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δεν έκαναν τίποτα απολύτως και τώρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πάνε να τα φτιάξουν στα νησιά.
           
Στα ζητήματα της άμυνας βεβαίως και μας απασχολεί η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων...

Α. Σρόιτερ: Εγώ απλά ρωτάω αν υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση που απαιτείται.

Κ. Μητσοτάκης: Τίποτα περισσότερο δημόσια. Ξέρουμε ποιοι είναι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες οι οποίες είναι εφικτές μέσα στο πολύ δύσκολο πλαίσιο το οποίο κινούμαστε.

Α. Σρόιτερ: Μέσα σε όλα όσα αντιμετωπίζουμε, στα θέματα μας τα εθνικά, στην οικονομία, τις τελευταίες μέρες έχει κερδίσει πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα, έχει μονοπωλήσει θα έλεγα και το θέμα τη συνέντευξης που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο κύριος Ιβάν Σαββίδης. 
             
Μία συνέντευξη με πολύ καλά λόγια για τον κύριο Τσίπρα. Μία συνέντευξη με όχι καλά λόγια για εσάς. Μεγάλη αντίδραση από το κόμμα σας. Εγώ απλά θα ρωτήσω, αν δικαιούται ή όχι τελικά ένας πολίτης, ένας επιχειρηματίας, όποιος και να είναι αυτός, να έχει πολιτική άποψη και να κρίνει πολιτικά πρόσωπα.
           
Γιατί αυτή η αντίδραση;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να δείτε. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πρέπει να ντρέπονται για αυτό το οποίο έκαναν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Έφεραν από την πίσω πόρτα μία χαριστική τροπολογία για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία. Και αναρωτιέμαι πως αισθάνεται σήμερα ο άνεργος στο Κερατσίνι ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο Αιγάλεω που βουλιάζει στα χρέη, όταν βλέπει την Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα, γιατί δεν είχε το θάρρος να πει ότι αυτή η τροπολογία αφορά τον κ. Σαββίδη, να χαρίζει 38.000.000 ευρώ πρόστιμα από λαθρεμπόριο.
           
Τρεις μέρες μετά ο κ. Σαββίδης δίνει μία συνέντευξη  - που εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναδεί ποτέ επιχειρηματία να μιλάει με αυτόν τον τρόπο για το πολιτικό σύστημα - και να κάνει μία σκληρή επίθεση σε εμένα προσωπικά και αναρωτιέμαι εάν τελικά δεν είναι αυτό το γραμμάτιο το οποίο εξαργυρώνει για την πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση που του έκανε η Κυβέρνηση.
           
Ξέρετε, εμείς, εγώ δεν αντιδικώ με κανέναν. Δεν είναι η δουλειά μου να αντιδικώ με κανέναν επιχειρηματία, αλλά η δουλειά μου είναι να βάζω το πλαίσιο και να βάζω τους κανόνες λειτουργίας. Λοιπόν, εγώ δεν πρόκειται να επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή στη χώρα. Διότι εδώ πέρα δεν μιλάμε για ένα ..

Α. Σρόιτερ: Τι εννοείτε όταν λέτε ουκρανοποιηθεί;

Κ. Μητσοτάκης: Εννοώ ότι ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα για διαπλοκή και μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ένας επιχειρηματίας ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατευθεί. Για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.
           
Συγνώμη, αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής ή κάνω κάποιο λάθος εδώ; Λοιπόν, ξέρετε, εγώ δεν θέλω μία χώρα στην οποία κάποιος ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι για να επενδύσει πρέπει να έχει μία ποδοσφαιρική ομάδα και να ελέγχει και μία εφημερίδα ή μία τηλεόραση. Δεν είναι υγιές αυτό. Έγινε στο παρελθόν. Το πληρώσαμε. Το πολέμησε ο κ. Τσίπρας. Προσεταιρίστηκε στη συνέχεια κάποιους από τους διαπλεκόμενους, τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα και τώρα αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κυρίου Σαββίδη.

Α. Σρόιτερ: Τη ΣΕΚΑΠ για την οποία συζητάμε, το δικό σας Κόμμα επί Αντώνη Σαμαρά, εκείνοι πούλησαν τη ΣΕΚΑΠ στον κ. Σαββίδη και μάλιστα ο κ. Σαββίδης λέει ότι έκανα και χάρη στον πρώην πρωθυπουργό, ότι ανέλαβα να σώσω μία επιχείρηση και να μη μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, εγώ δεν πρόκειται να μπω σε κανένα διάλογο με τον κ. Σαββίδη, αλλά θα πω το εξής: Εάν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, θα έπρεπε να λυθεί εκείνη τη στιγμή, όχι εκ των υστέρων.       Αν κάποιος αγοράζει μία επιχείρηση, την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της. Εγώ αυτό ξέρω. Δεν ερχόμαστε εκ των υστέρων να ρυθμίσουμε και προσέξτε, στα κρυφά, χρέη και πρόστιμα.
           
Εάν υπήρχε ζήτημα με τη ΣΕΚΑΠ και με το συγκεκριμένο πρόστιμο, θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό ο αγοραστής και να το διαπραγματευτεί τότε. Και εν πάση περιπτώσει αν δεν ήθελε να μην την αγόραζε. Αλλά εδώ πέρα δεν μιλάμε ξέρετε για έναν επιχειρηματία ο οποίος φτιάχνει πινέζες. Μιλάμε για έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να μπει στα media και ο οποίος, να θυμίσω, ότι στη προηγουμένη του προσπάθεια να αποκτήσει κανάλι προσήλθε παρουσιάζοντας ως στελέχη του καναλιού του εφτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εδώ δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, κύριε Σρόιτερ.
           
Λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε. Μιλάμε για μια νέα διαπλοκή. Εγώ, όπως σας είπα, δεν αντιδικώ προσωπικά με κανέναν αλλά η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν. Και κανόνες θα βάλουμε στο επιχειρηματικό παιχνίδι και θα γνωρίζουν όλοι ότι οι κανόνες, αυτοί, ισχύουν.
           
Και εν πάση περιπτώσει, κλείνω αυτήν την παρένθεση, δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο για το θέμα αυτό, περιμένω μια απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη. Το «ουδέν σχόλιον» δε με καλύπτει εν προκειμένω.

Α. Σρόιτερ: Ναι, δεν έχει σχολιάσει η Κυβέρνηση. Εγώ θέλω το δικό σας σχόλιο σε αυτό που γράφτηκε εκτενώς τις ημέρες μετά τα όσα συνέβησαν στην Βουλή για την μικρή ανταρσία που αντιμετωπίσετε. Το λέω έτσι όπως το διαβάζω και το μεταφέρω, εσείς θα μου πείτε αν είναι έτσι, από βουλευτές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς εκείνη την ημέρα. Άλλος αρρώστησε, άλλος αρρώστησε περισσότερο, άλλος ξέχασε το παιδί του στο χωριό του και πάει λέγοντας, πάντως κανείς δεν ήρθε στην Βουλή να ψηφίσει εναντίον του κ. Σαββίδη. Είναι ανταρσία αυτό το πράγμα;

Κ. Μητσοτάκης: Όλοι οι βουλευτές, με εξαίρεση, και θέλω να το πω αυτό, τους δυο τέως πρωθυπουργούς, έστειλαν γιατί δεν το ζητήσαμε, γιατί δεν το ζητάμε ποτέ, για λόγους που νομίζω αντιλαμβάνεστε, έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσης τους.
           
Λοιπόν, εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Υπάρχει μια κεντρική γραμμή, δε δέχομαι, κύριε Σρόιτερ, αποκλίσεις από αυτήν τη γραμμή.

Α. Σρόιτερ: Δε θεωρείτε ότι σε αυτή τη γραμμή θα έχει αποκλίσεις ….

Κ. Μητσοτάκης: Και αυτή η γραμμή περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές. Εγώ όπως σας είπα δε ψάχνω για καυγά και δεν είναι και η δουλειά μου να αντιδικώ προσωπικά με κανέναν. Αλλά δε πρόκειται να δεχθώ ούτε προσωπικές επιθέσεις, ούτε πρόκειται  να δεχθώ εκβιασμούς. Μια καινούρια διαπλοκή στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου δε πρόκειται να επιτρέψω να στηθεί.

Α. Σρόιτερ: Για αυτό που συνέβη στη Βουλή δεν τρέχει τίποτα ή χτυπάμε καμπανάκι σε κάποιους βουλευτές;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό που σας είπα.

Α. Σρόιτερ: Επιτρέψτε μου να το αποσαφηνίσω λίγο περισσότερο. Χτυπάμε καμπανάκι σε κάποιους βουλευτές για αυτό το οποίο συνέβη; 

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το Κόμμα έχει μία ενιαία γραμμή, δεν ξέρω πότε θα ξανατεθεί ζήτημα που θα αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος θα σας πει ότι δεν στηρίζει το Κόμμα του όταν αντιμάχεται μία τροπολογία η οποία είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκή και η οποία, όπως σας είπα, ήρθε και από την πίσω πόρτα.

Δηλαδή αν δεν πήγαινα εγώ στη Βουλή να προκαλέσω τον κ. Τσίπρα προσωπικά και με λίγη βοήθεια από τον κ. Καμμένο, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για τον κ. Σαββίδη, δεν θα γνωρίζαμε από επίσημα χείλη ότι η τροπολογία αυτή αφορά τον κ. Σαββίδη.

Αυτό απεκαλύφθη επειδή πήγα προσωπικά στη Βουλή και προκάλεσα τον κ. Τσίπρα. Λοιπόν, αν είχε η Κυβέρνηση το θάρρος να πει ότι θέλει να βοηθήσει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία ας το έκανε τουλάχιστον φανερά.           Σας θυμίζω και κάτι ακόμα. Φωτογραφικές τροπολογίες δεν επιτρέπει το Σύνταγμα.

Α. Σρόιτερ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Tι είναι η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της. Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε και στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε και πράττει το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε και οφείλει.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης –πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοσή της, είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν τυγχάνει οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν έχει χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Τυγχάνει όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη, πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και προχώρησε με μοναδική επιτυχία στην ηλεκτρονική παρουσία -με παγκόσμια εμβέλεια- της έκδοσης «ΑΘΥΒΟΛΕΣ 2003-2022», μια φιλόδοξη ΚΡΗΤΙΚΗ Πολιτιστική Παρουσία όχι μόνο για την Κρήτη, όχι μόνο για την Χώρα μας, αλλά όλη την Γη, όπου ζουν και αναπνέουν μοναδικά παιδιά της, οι Κρήτες και οι Κρήσσες της και ανθίζουν σαν λουλούδια τα Ήθη και τα Έθιμά της.

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

Acharnon Gordium Bond

Acharnon Gordium Bond
Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

AΡΘΡΑ «Αcharneon Gordium Bond» blog ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ στον ΔήμοΑχαρνών

1)ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: «..ως προς τη λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου Δήμου Αχαρνών»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/02/blog-post_99.html

2)ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΛΙΖΑΣ"; ρωτούν ξανά και ξανά οι δημότες Αχαρνών!ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html

3)ΑΧΑΡΝΕΣ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ2007 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/2007.html

π.Δημάρχου κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟΥ, προφίλ:

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_27.html

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Αcharnes Gordium Bond:απάντηση σε αναγνώστη: -«Γιατί δεν υπάρχουν Εφημερίδες σε μια τόσο μεγάλη πόλη;»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond.html

Πως κατασκευάζονται "ένοχοι" ..σενάρια απίστευτα..

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html


Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

"Acharnes Gordium Bond": απαντήσεις σε αναγνώστες

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_49.html

"Acharnon Gordium Bond":επερχόμενο άρθρο με τίτλο "ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_14.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnes Gordium Bond:"Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΓΚΤΟΣ.." γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝAΚΗ σε ταλαίπωρο αναγνώστη

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharne-gordium-bond.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharneon Gordium Bond: απάντηση σε αναγνώστη για τον ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bondq.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnon Gordium Bond:Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-Διοικητικού Συμβουλίου Αχαρνών με θέμα:"...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ από τον τ. Δήμαρχο κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_80.html

Αcharnes Gordium Bond-Για την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και την ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ "Σενάριο 1ο: Γράφει η σεναριογράφος Μ.Χ.Β"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ BLOG THΣ:Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bond-blog.html

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ-ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΠΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΗΣ

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω και τώρα που καίγεται η Βαρυμπόμπη. Το ήξερα, το περίμενα. Οι καταπατητές της περιοχής που δρούν εδώ και δεκάδες χρόνια ανενόχλητοι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης δεν έχουν σταματημό, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ.

Θέλοντας να πουλήσουν ό,τι ακόμα προλάβουν και ιδιαίτερα «ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ» χωρίς συμβόλαια και νόμιμες διαδικασίες, δεν θα αφήσουν ούτε ένα χλωρό φύλλο ούτε στην Βαρυμπόμπη ούτε στην Πάρνηθα. Αυτό που τους εμποδίζει είναι ο χαρακτηρισμός «δασικά» των εκτάσεων και αυτόν θα πολεμήσουν με τον δικό τους «μοναδικό» τρόπο. Οι «κωφοί» του τόπου, τα πουλημένα τομάρια που συναινούν δια της σιωπής τους, ή «μυξοκλαίνε» για τα καμένα δάση έχουν τεράστια ευθύνη. Κανείς δεν τους πιστεύει πια και η Πάρνηθα είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ αν δεν γίνει κάτι. Από ποιους; Μόνο στον Δένδια έχω αυτή την στιγμή εμπιστοσύνη, σε κανέναν άλλον. Όλα στον τόπο μου ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ εδώ και 30 χρόνια. Αποχαιρετήστε για πάντα την Πάρνηθα ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ, ποιοι τις κάνουν, με ποιο τρόπο, ποιοι ενέχονται, τι περιουσίες έχουν αποκτήσει, πως πουλάνε, τι έχει απομείνει για να πωληθεί.

Και μόνο αν η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κινηθεί ΑΜΕΣΩΣ. Αλλιώς, η Πάρνηθα είναι ήδη ΧΘΕΣ. Όπως και η Βαρυμπόμπη.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ