Ναπολέων Λιναρδάτος
Αν κάτι έγινε πιο ευρέως γνωστό στην περίοδο της κρίσης ήταν το πόσο η ΝΔ είχε γίνει ένας πολιτικός και ιδεολογικός δορυφόρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μεταπολίτευσης. Υποτίθεται ότι η κρίση ήταν μια ευκαιρία για να βρει το θάρρος να υπερασπισθεί τα πιστεύω της κεντροδεξιάς. Αυτό που κατέδειξαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν ότι η ΝΔ δεν είχε χάσει τα χαρακτηριστικά πολιτικού δορυφόρου, ακολουθώντας στα καίρια ζητήματα τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Τώρα η νέα ηγεσία της ΝΔ φαίνεται ότι συνεχίζει να διακατέχεται από τα φοβικά σύνδρομα της μεταπολίτευσης χωρίς να μπορεί να εκφράσει έναν πολιτικό λόγο που να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της αριστεράς.
Όταν οι μπαχαλάκηδες αρχίζουν να σπάνε βιτρίνες, η ΝΔ έστω και διστακτικά βγάζει μια ανακοίνωση που καταδικάζει το γεγονός και την ανοχή της πολιτείας σε αυτά τα φαινόμενα. Τι κάνει όμως σε περιπτώσεις όπως αυτή του Αφγανού που έσπρωξε την φοιτήτρια στο γκρεμό στην Κέρκυρα, έλαβε μια συμβολική ποινή αργότερα, αποφυλακίσθηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου για να φύγει στην Γερμανία όπου εκεί βίασε και δολοφόνησε μια άλλη φοιτήτρια;
Σε αυτό το θέμα η ΝΔ έχει μεγάλο πρόβλημα γιατί η κριτική στην κυβέρνηση, ακόμα και στην πιο πολιτικά ορθή περίπτωση, θα ήταν μια έμμεση ένσταση στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Και εδώ η ΝΔ δεν θέλει να κριτικάρει την κυβέρνηση γιατί απλούστατα δεν διαφωνεί με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Ίσως να σκεφτείτε ότι η ΝΔ είναι πλέον ένα φιλελεύθερο κόμμα και επομένως είναι δογματικά ταγμένη στον κλασσικό φιλελευθερισμό και βλέπει αρνητικά τα κλειστά σύνορα για τους λαθρομετανάστες.
Αν είναι έτσι, και η ΝΔ είναι ένα καθαρόαιμο φιλελεύθερο κόμμα, πως εξηγείται το γεγονός ότι ψήφισε για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Νικολόπουλου για απόψεις που εξέφρασε στην τηλεόραση; Πως ένα φιλελεύθερο κόμμα θέλει να δικασθεί κάποιος για απόψεις που εξέφρασε; Και πως είναι δυνατόν το καθαρόαιμο φιλελεύθερο κόμμα να ψηφίζει στην Βουλή το νομοσχέδιο «κατά των διακρίσεων στην εργασία», σε μια φιλελεύθερη κοινωνία δεν έχουν τα άτομα το δικαίωμα να συναλλάσσονται με όποιον θέλουν ελεύθερα;
Εντάξει μπορεί η ΝΔ να μην είναι ένα δεξιό κόμμα, μπορεί επίσης να μην είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, αλλά ίσως να είναι ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Όσοι παρακολούθησαν πως η κυβέρνηση μανουβράρισε την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της αυξήσεως των συντάξεων θα πρέπει ήδη να έχει σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα της ΝΔ να εφαρμόσει μια πολιτική ριζικής μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας.
Τελικά η ΝΔ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Παραμένει ένας πολιτικός δορυφόρος του εκάστοτε ΠΑΣΟΚ, που αυτή την περίοδο τυγχάνει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει το θάρρος να είναι ένα δεξιό κόμμα, αλλά ούτε και ένα φιλελεύθερο, και φυσικά δεν έχει το θάρρος να είναι αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε τι άλλο, ένα φιλελεύθερο δεξιό κόμμα. Περιμένει με την στρατηγική του ώριμου φρούτου πότε θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκλογές, για να έλθει στην εξουσία και να προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου