Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2016, 00:01
Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα
To άλλοτε κέντρο της Αθήνας απέκτησε τη αίγλη του χάρη στην οικοδομή. Σήμερα πια ολόκληρο το τρίγωνο Ομόνοια- Αχαρνών – Κυψέλη έχει γίνει μια χαβούζα.
Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος τρόπος να ξαναπάρει αξία είναι να κατεδαφιστεί. Και αυτό είναι μάλλον μια καλή ιδέα.
Πρώτος έδωσε το παράδειγμα ο τέως δήμαρχος Αθηναίων με την εύστοχη ιδέα της κατεδάφισης ενός παλαιού κτιρίου του ΝΑΤ. Δυστυχώς δεν ακολουθησαν άλλες.
Αν σκεφτεί κανείς ότι στην τόσο πυκνοδομημένη Αθήνα οι μικρές πλατείες της (πχ Κολιάτσου, Αμερικής κλπ) , ουσιαστικά ήταν η ….έλλειψη δυο πολυκατοικιών εν μέσω αδιάλειπτης σειράς εκατοντάδων άλλων, εκτιμώ ότι η κατεδάφιση κάποιων μονό από τα άχρηστα πια και έρημα κτήρια του κέντρου θα έδινε άλλη όψη στο κέντρο. Αέρα, φως και μια ελπίδα ανάνηψης.
Πιο συγκεκριμένα
α) Στο δημόσιο ανήκουν είτε από παλιά, είτε από δωρεές, κατασχέσεις και άλλες αίτιες κτίρια ων ουκ εστί αριθμός στην ευρύτερη περιοχή ομόνοιας και περιχώρων.
Εξ αυτών πλείστα όσα είναι αφενός ευμεγέθη αφετέρου εντελώς άχρηστα είτε λογω παλαιότητας, είτε λογω φθοράς, είτε λογω γκετοποιησης με ασύμφορο κόστος επισκευής κλπ. Κάλλιστα μπορούν να κατεδαφιστούν και να γίνουν πλατείες, παρκιν, χώροι αναψυχής, πράσινου κλπ.
β) Αρκετές ιδιοκτησίες, πλείστες μάλλον είναι εγκαταλελειμμένες. Είτε πρόκειται για ατομικές είτε για συνιδιοκτησίες θα ήταν σκόπιμο το δημόσιο να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να τα ξεφορτωθούν και που τυγχάνει να έχουν οφειλές στο δημόσιο (ο ένας στους δυο Έλληνες έχει) να συμψηφίζουν την αξία που έχουν τα κτήρια αυτά με τις οφειλές τους και ακολούθως να περιέρχονται στο δημόσιο τα ακίνητα και να κατεδαφίζονται.
100 μόνο παλιά κτίρια να κατεδαφιστούν (πράγμα που γίνεται σε μια μέρα) στην περιοχή της Πατησιών-Αχαρνών το κέντρο θα αλλάξει ριζικά. Πόσο μάλλον που ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε πολλά περισσότερα με αμοιβαία οφειλή για το δημόσιο, τους πολίτες και το περιβάλλον την οικονομία και την ποιότητα ζωής.
Εκτιμώ ότι η ευρωπαϊκή ένωση δεν θα φείδεται ΕΣΠΑ για σχετικές πρωτοβουλίες ανάπλασης κορεσμένων οικιστικά περιοχών, πόσο μάλλον που η Κυψέλη μνημονεύεται από χρόνια ως η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης.
Τελικά το κέντρο παρακμάζει γιατί κανείς δεν μένει σε αυτό. Και στην παρακμή θα μείνει όσο δεν επιστρέφουν στο κέντρο οι οικογένειες. Γιατί αυτές είναι το πρωτο γνώρισμα της αστικής ανάπτυξης μιας περιοχής.
Όσο κι αν φωτογραφίζουν κι εκθειάζουν ως επισκέπτες της μισής ώρας πάντα – οι διάφοροι κουλτουραίοι μας, τα κτίρια και την ιστορία του κέντρου, από μονά τους αυτά δεν λένε απολύτως τίποτα πλέον για την οικιστική του αξία:
Oι ίδιοι οι υμνητές και ραψωδοί του κέντρου, μετά το πέρας μισής ώρας βόλτας και φωτογράφισης επιστρέφουν άρον άρον στα προάστια τους. https://lawyalty.wordpress.com/2016/10/15/%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD/
Ο σφυγμός της κοινωνίας
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, 00:01
Tου Κωνσταντίνου Παπακασόλα
Όταν βάζεις φόρο 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεις έστω εάν όλοι έχουν αποθέματα για να αντέξουν οικονομικά, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν αποφαίνεσαι ότι είναι συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος και δίνεις το δικαίωμα στην κυβέρνηση να το διπλασιάσει τον επόμενο χρόνο χωρίς μάλιστα να βάλεις χρονικό περιορισμό για την ισχύ του, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν επιτρέπεται η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς να έχει δοθεί νομοθετικά το δικαίωμα στον πολίτη να ανταποδείξει ότι δεν έχει άλλους πόρους για να επιζήσει -και άρα να αποτραπεί η εις βάρος του εκτέλεση για να μην εξαθλιωθεί- καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς περίθαλψη κλπ επειδή είχαμε πολλά δημοσιά βάρη και αυτοί δεν άντεχαν να τα πληρώσουν, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν επί επτά χρόνια συνεχίζεται το μπαράζ των οριζόντιων φόρων εις βάρος όλων των Ελλήνων και ούτε μία δικαστική απόφαση δεν έχει εκδοθεί που να απαλλάσσει έστω έναν αδύναμο πολίτη από τα φορολογικά βάρη, τότε έχει καταργηθεί το Σύνταγμα.
Όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν χιλιάδες αργόμισθοι, πολυθεσίτες, εξωφρενικά αμειβόμενοι, κλπ στη χώρα καθώς και σωρεία άχρηστων οργανισμών που το κράτος δεν εννοεί να συμμαζέψει και συμπεριλαμβάνονται αυτά στο δημόσιο συμφέρον καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν βγει από τη χώρα πάνω από 300 δισεκατομμύρια Ευρώ φανερά κι εσύ επιμένεις να φορολογείς το εισόδημα και άλλες αξίες που έχουν εξαϋλωθεί -εντός της χώρας- καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν 500 χιλιάδες Έλληνες έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα και 2 εκατομμύρια έχουν μείνει άνεργοι και εσύ επικροτείς την ίδια φορολογική πολιτική ενώ αποδεδειγμένα οδεύει τη χώρα στο γκρεμό, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν δεν έχεις ποσοτικοποιήσει την αναγκαία εισοδηματική προστασία που χρειάζεται κάθε πολίτης, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν έχεις απορρίψει το αίτημα για πρότυπη δίκη του φόρου από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών και αντιστοίχως το αίτημα για πρότυπη δίκη περί της συνταγματικότητας των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα, έχεις καταργήσει το σύνταγμα .
Oταν επί χρονιά εκατομμύρια Έλληνες μένουν ανασφάλιστοι και χρεώνονται κι από πάνω, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν επί επτά χρόνια έχουν ενοχοποιηθεί οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και η νεότερη γενιά εργαζομένων και συνεχίζονται τα προνόμια των αντίθετων τάξεων, καταργείς το σύνταγμα.
Όταν με το πέρασμα των χρόνων προστίθενται κι άλλοι φόροι στους ήδη υπάρχοντες, δημοτικοί, έκτακτοι και το άθροισμά τους υπερβαίνει το ετήσιο εισόδημα και ακόμη όλη την περιουσία του φορολογουμένου καταργείται το Σύνταγμα.
Όταν μέσα σε ένα διάστημα λίγων ετών το σύνολο της φορολογίας που επιβάλλεται δημεύει την περιουσία του πολίτη τότε προφανώς καταργείται το Σύνταγμα
Όταν η δικαστική εξουσία δέχεται ακραία μέτρα τάχα ως απαραίτητα χωρίς να ελέγχει τη νομοθετική εξουσία θέτοντας έναν αναγκαίο έστω χρονικό η ανθρωπινο περιορισμό τότε καταργείται το Σύνταγμα.
Όταν με αθρόα νομοθετήματα που κρίνονται συνταγματικά, ολόκληρες ομάδες στύβονται φορολογικά ενώ διατάξεις που ευνοούν την ευνοιοκρατία, την πολυθεσία, την ασυδοσία προσθέτουν σε ήδη έχοντες προνόμια, και φορτώνονται στα δημοσιά βάρη, τότε παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Όταν σωρεία πολιτών έχουν συντρίβει στα 6 αυτά χρονιά χωρίς καμιά ακύρωση φόρου εις βάρους τους λογω αδυναμίας, χωρίς να εξετάζονται αν έχουν η δεν έχουν αποταμιεύσεις για να τους επιτραπεί μια αξιοπρεπής έστω επιβίωση, εις γνώσιν της δικαστικής εξουσίας οτι ο νομός δεν αφήνει παράθυρο ατομικής αμφισβήτησης των τεκμηρίων, και μια τέτοια νομολογία δεν έχει ακόμα εκδοθεί παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Όταν μια ισχυρή μειοψηφία συνεχίζει να απολαμβάνει εξωφρενικά προνόμια απ το κράτος και συμβάλλει ελάχιστα σε αυτό, και αυτό το βλέπεις συνταγματικό, καταργείς το Σύνταγμα
Όταν η αξιοπρέπεια, η αναλογική συνεισφορά στα βάρη και η συμμέτοχη στην κοινωνική ζωή έχουν ανατραπεί για χιλιάδες συμπολίτες μας, προφανώς καταργείται το Σύνταγμα.
Όταν δεν καταλαβαίνεις ότι το αφορολόγητο δεν είναι απαραίτητο μόνο για την αξιοπρεπή διαβίωση του πολίτη αλλά για να μπορεί να πληρώσει κατ ελάχιστο και καμιά ΔΕΚΟ, και άλλες υποχρεώσεις του, τότε προφανώς καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν αποφαίνεσαι ότι είναι συνταγματικό να υποχρεωθεί ο πολίτης στα αδύνατα, να βρει εισόδημα όταν δεν έχει και να αν το βρει δανειζόμενος να πληρώσει πρώτα τα δημοσιά βάρη και μετά τη διατροφή του, καταργείς το Σύνταγμα.
Όταν η Ελλάδα αποτελείται από κάστες αδιαπέραστες μεταξύ τους, Ινδικού τύπου, με νομοθετική κατοχύρωση, που ο μόνος τρόπος να τις ξεπεράσεις είναι μέσω διαφθοράς και ευνοιοκρατίας, τότε φυσικά και έχει καταργηθεί το Σύνταγμα.
Aντι επίλογου: Economides : The present generation of Greeks ate all its money as well as the money of its children and grandchildren
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου