Θέμα: Εκτός ελέγχου οι ροές προσφύγων - μεταναστών από την Τουρκία – χωρίς πυξίδα η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης (ερώτηση κ. Ν. Δένδια στη Βουλή)
Την ανεξέλεγκτη προώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία που έχουν επίσημα υπερβεί τον αριθμό των 60.000 ατόμων (ανεπίσημες εκτιμήσεις ‘διορθώνουν’ τον αριθμό αυτό στο τριπλάσιο), τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την επιστροφή τους προς την Τουρκία και την αναιμική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετεγκατάστασης (relocation) και επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων από τις νότιες χώρες της ΕΕ και την Τουρκία, αντίστοιχα, προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Νίκος Δένδιας, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Η απουσία συνεκτικής και στοχευμένης μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης άγει στον εγκλωβισμό ολοένα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων – μεταναστών στη χώρα μας, την πρόκληση εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες, όπως η χθεσινή έκρηξη βίας στη Μυτιλήνη, και την κυοφορία αλλαγών του Συστήματος του Δουβλίνου για το Άσυλο που δεν κατανέμουν ισόρροπα τις ευθύνες μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Συνημμένως το κείμενο της ερώτησης)
Πολιτικό Γραφείο Νίκου Δένδια
Αθήνα, 20.09.2016
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς:
α)
κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
β)
κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Εκτός ελέγχου οι ροές προσφύγων – μεταναστών από την Τουρκία – χωρίς πυξίδα η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης
Το όριο των εξήντα χιλιάδων ατόμων υπερέβησαν επίσημα οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις ‘διορθώνουν’ τον αριθμό αυτό στο τριπλάσιο. Οι αφίξεις υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις εκατό ημερησίως και οι διαμένοντες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσεγγίζουν τον αριθμό των δεκατριών χιλιάδων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτά που έλαβαν χώρα χθες στη Μυτιλήνη.
Τούτο συμβαίνει παρ’ ότι με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είχε συνομολογηθεί, μεταξύ άλλων, ότι α) όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που θα διακινούνταν από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά από την 20η Μαρτίου και μετά, θα επιστρέφονταν στην Τουρκία, β) για κάθε Σύριο που θα επέστρεφε από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίστατο από την Τουρκία στην ΕΕ με έναρξη εφαρμογής την 4η Απριλίου, γ) η Τουρκία θα λάμβανε κάθε αναγκαίο μέτρο για να εμποδίσει το άνοιγμα νέων χερσαίων ή θαλασσίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ, δ) όταν η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σταματούσε ή μειωνόταν σημαντικά, θα ενεργοποιείτο ένα εθελοντικό πρόγραμμα ανθρωπιστικής μετεγκατάστασης (Voluntary Humanitarian Admission Scheme).
Ενώ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν τηρείται και τα προγράμματα μετεγκατάστασης (relocation) και επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων από τις νότιες χώρες και την Τουρκία αντίστοιχα προς άλλες χώρες της ΕΕ καρκινοβατούν, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου για το Άσυλο δεν λαμβάνουν επαρκώς υπ’ όψη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη της Ένωσης με εξωτερικά σύνορα που είναι εκτεθειμένα στις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές και εξακολουθούν να τα επιβαρύνουν δυσανάλογα : διατηρούν την υπάρχουσα λογική του συστήματος του Δουβλίνου που εστιάζει στα κράτη – μέλη πρώτης υποδοχής, παρ’ ότι αυτή ανάγεται στη δεκαετία του 1990, με συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις υφιστάμενες και παρ’ ότι η νεότερη σύμβαση της Λισαβόνας (2007) κατοχύρωσε ρητά τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών - και στο οικονομικό επίπεδο - κατά τη εφαρμογή των κοινών πολιτικών συνοριακών ελέγχων, ασύλου και μετανάστευσης (αρ.80 ΣΛΕΕ).
Αντί, όμως, μιας συνεκτικής πολιτικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εντός της χώρας η όποια προσπάθεια εξαντλείται στη συνεχή αλλαγή διοικητικών σχημάτων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε καν στη συνάντηση του Βερολίνου της 11.09.16 για το προσφυγικό προ της άτυπης συνόδου των «27» στη Μπρατισλάβα (16.09.16).
Κατόπιν τούτων,
ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί
α) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, αλλά και των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων προς άλλες χώρες της ΕΕ.
β) Πως εξηγείται το γεγονός ότι από τις 04.04.2016 έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα προς την Τουρκία μόλις 502 άτομα εκ των οποίων 46 Σύριοι, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 1.300 Σύριοι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία σε άλλα κράτη – μέλη.
γ) Σε ποιες συνεννοήσεις και κινήσεις έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η αναθεώρηση του Συστήματος του Δουβλίνου για το Άσυλο να ελαφρύνει το δυσανάλογο βάρος που δέχεται η χώρα μας από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές.
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου