Επιθεώρηση από Ρωσική Υπηρεσία σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων
ζωικής προέλευσης
Κατόπιν επικοινωνίας με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, σας γνωρίζουμε ότι εντός του Απριλίου του 2015 επιθεωρητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor) θα διενεργήσουν επιτόπια επιθεώρηση σε αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους (προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, γαλακτοκομικά/τυροκομικά και προϊόντα κρέατος) στην Τελωνειακή Ένωση (ΤΕ). Η επιθεώρηση θα περιλαμβάνει έλεγχο στις κτηνιατρικές αρχές και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι η διενέργεια της προαναφερθείσας επιθεώρησης δεν συνεπάγεται τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής, αλλά μόνο την δυνατότητα εξαγωγής εφ’ όσον εκλείψουν όλοι οι περιοριστικοί παράγοντες (π.χ. εμπάργκο).
Οι επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στον κατάλογο της ROSSELKHOZNADZOR ο οποίος βρίσκεται στην παρακάτω ιστοσελίδα:
καθώς και εκείνες που περιλαμβάνονται στη συνημμένη λίστα, δεν απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιχειρήσεις εκτός των παραπάνω, στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθούν σε επικαιροποιημένο κατάλογο. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω:
- Στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία, κωδικός έγκρισης, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας) και τα προϊόντα που επιθυμεί να εξάγει.
- Δέσμευση της εταιρείας ότι η παραγωγική διαδικασία των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή στην ΤΕ προσαρμόστηκε κατάλληλα και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΤΕ και έχουν διενεργηθεί οι σχετικοί αυτοέλεγχοι.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΤΕ στον ιστότοπο του Υπουργείου μας
Η ακριβής ημερομηνία διενέργειας της επικείμενης επιθεώρησης καθώς και οι επιχειρήσεις που θα επιθεωρηθούν θα γνωστοποιηθούν μόλις ενημερωθούμε σχετικά από την Ρωσική Υπηρεσία.
Στις 24 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης,στελέχη της Γενικής Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Βιντζοτρατών προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα βασικά θέματα της ανωτέρω σύσκεψης συνοψίζονται παρακάτω:
Άδεια δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλεια «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς»
Οριοθέτηση περιοχών «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»
Τοποθέτηση συστήματος «VMS» εντοπισμού μέσω δορυφόρου αλιευτικών σκαφών.
Ο Υφυπουργός επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα δεδομένα παράλληλα με την οριοθέτηση των περιοχών και να προχωρήσει σε ενέργειες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Την ίδια ημέρα ο Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης συνάντησε τους εκπροσώπους –εκτροφείς της Αυτόχθονης Ελληνικής Φυλής Μαύρου Χοίρου καθώς και εκτροφείς άγριων χοίρων οι οποίοι ζήτησαν από τον Υφυπουργό να συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουν για την ανάδειξη των προϊόντων τους.
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν για την προώθηση των προϊόντων τους και πρότεινε τη δημιουργία ομάδων συνέργιας ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη δράση προώθησης των προϊόντων τους. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα των ενισχύσεων του μαύρου χοίρου με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Το απόγευμα επισκέφτηκε τη Διεθνή Έκθεση Γούνας στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, οπού κατά την τοποθέτησή του ανέφερε τη σημαντικότητα του κλάδου της γούνας ως πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας. Τόνισε ότι ο κλάδος θα στηριχτεί έμπρακτα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Μετά τη συνάντηση με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων
«Είχαμε την ευκαιρία ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα και τα αιτήματα που μας παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και να έχουμε μαζί τους μια ειλικρινή συζήτηση.
Τους ευχαριστήσαμε για την κατανόηση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν. Τους επισημάναμε επιπλέον ότι θέλουμε τον αγώνα τους, ακόμα και όταν είναι κριτικοί απέναντι σε αυτά που εμείς υπηρετούμε και εφαρμόζουμε, διότι πιστεύουμε ότι ο αγώνας τους μας ενισχύει για να είμαστε αποτελεσματικότεροι και να διεκδικήσουμε, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, περισσότερα πράγματα για τον αγροτικό χώρο τον οποίο υπηρετούμε και εμείς και αυτοί».
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Μετά από ερωτήσεις ενδιαφερομένων σχετικά με τον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων που είναι εκτός του Ρωσικού εμπάργκο, διευκρινίζεται ότι για τον γαλακτοκομικό τομέα τα προϊόντα που εντάσσονται στον εν λόγω κατάλογο είναι το «Γάλα χωρίς λακτόζη και προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη». Αντίστοιχα, για τον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων στον κατάλογο εκτός του Ρωσικού εμπάργκο εντάσσονται «Ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα (εκτός εκείνων που αναφέρονται στον κατάλογο RESOLUTION of 20 August 2014 No.830 της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά στο εμπάργκο)».
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ελληνικών προϊόντων τα οποία είναι στον κατάλογο των προϊόντων εκτός του Ρωσικού εμπάργκο έχει ως εξής:
- Γάλα χωρίς λακτόζη και προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη
- Σπόροι
- Δεντρίλια
- Μέλι
- Ζωικά υποπροϊόντα
- Σπέρμα ζώων αναπαραγωγής
- Έμβρυα
- Ζώα αναπαραγωγής
- Αυγά για επώαση
- Νεοσσοί μιας ημέρας και
- Ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα (εκτός εκείνων που αναφέρονται στον κατάλογο RESOLUTION of 20 August 2014 No.830 της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά στο εμπάργκο)
Οι παραγωγοί και όσοι δραστηριοποιούνται στα παραπάνω προϊόντα, μπορούν να εξάγουν στη Ρωσική αγορά, διότι εξαιρούνται του εμπάργκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου