Ο Αναπληρωτής Yπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε, επίσης, ότι η πρωτοβουλία αλλαγής του κράτους πρέπει να γίνει από εμάς τους ίδιους και όχι μέσω της έλευσης ενός ξένου αναμορφωτή -δηλαδή την τρόικα-, όπως συμβαίνει στις αποικίες. «Να αλλάξουμε εμείς το κράτος μας. Εμείς γιατί το έχει ανάγκη, γιατί θέλουμε να γκρεμίσουμε το πελατειακό σύστημα και το σύστημα διαπλοκής. Όχι γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε οποιονδήποτε έξω από την Ελλάδα. Και αυτό να το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας τις καλύτερες πρακτικές του εξωτερικού αλλά όχι γιατί μας υποχρεώνει κάποιος άλλος, γιατί είναι η δική μας χώρα, η δική μας πατρίδα και θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα ΚΕΠ προχωρώντας παράλληλα στη δημιουργία ακόμα και ψηφιακών ΚΕΠ που θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σ’ αυτά μέσω του υπολογιστή του.
Θα επιχειρηθεί, επίσης, η οριζόντια διασύνδεση των υπουργείων με απλοποίηση των διαδικασιών ώστε κανείς να μην χρειάζεται να αναζητεί πιστοποιητικά που είναι στην κατοχή της δημόσιας υπηρεσίας και να μπορούν με ευθύνη των ίδιων των υπηρεσιών να εξασφαλιστούν.
Στο τέλος της προσπάθειας θα υπάρχει ένας νέος υπαλληλικός κώδικας, ενώ για το Ενιαίο Μισθολόγια αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές αδικίες και επί των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών νόμων.
Είπε, όμως, ότι είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν τώρα, αλλά με ένα δίκαιο μισθολόγιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων την επόμενη χρονιά. Τότε «θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι και στον τομέα τον οικονομικό» είπε συγκεκριμένα.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εκτενώς στην «ιδιωτικοποίηση» τομέων της δημόσιας διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια.
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που είδα και με έκαναν να φρίξω στο υπουργείο ήταν η παρουσία ιδιωτικών σεκιούριτι, πέρα από τις κλούβες με τα ΜΑΤ. Υπ’ αυτό το πλαίσιο αυτό που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη δημόσια διοίκηση, δεν επρόκειτο για καρικατούρα μεταρρύθμισης, αλλά για αντιμεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, τα πρώτα μέτρα, που, όπως σημείωσε «δεν αποτελούν μεταρρύθμιση», θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και συγκεκριμένα θα γίνει ανάκληση απολυμένων της διαθεσιμότητας (π.χ. καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) μετά από μία μίνι διαδικασία κινητικότητας. Θα υπάρξει αντικατάσταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου. Και θα αλλάξει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, αλλά μέχρι τότε δεν θα γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις.
Στη συνέχεια θα εισέλθουμε στην ουσία της μεταρρύθμισης, είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανέπτυξε ο κ. Κατρούγκαλος, θα εξεταστούν εκ του μηδενός οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο, στη συνέχεια θα θεσπιστεί το προφίλ θέσεων, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων, και μετά θα ακολουθήσει μία πολιτική κινητικότητας. Ακόμη θα υπάρξει νέος υπαλληλικός κώδικας.
Αναφερόμενος στα μισθολογικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για ένα νέο «πραγματικό ενιαίο και δίκαιο» μισθολόγιο. «Θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη χρονιά, όταν θα έχει ανορθωθεί η οικονομία, θα μπορούμε να κάνουμε κάτι και στο μισθολογικό», κατέληξε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου