"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024":συνεχίζει εδώ http://politikinewsaaa.blogspot.com

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024» με 24 ολόκληρα χρόνια έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης, βρίσκεται πλέον εδώ:http://politikinewsaaa.blogspot.com

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:

https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/ ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:https://politikinewsaaa.blogspot.gr/
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη
"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη (Εικόνα απο την Ενορία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για Ανάπτυξη και Μεταρρυθμίσεις – Ελλάδα 2021



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για Ανάπτυξη και Μεταρρυθμίσεις – Ελλάδα 2021


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Από καρδιάς.

Δεν θα μιλήσω σήμερα για το χθες. Ούτε για το πώς η κυβέρνησή μου απέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν θα αναφερθώ ούτε σε εκείνο το κόμμα που θέλει σήμερα να στήσει την ίδια παγίδα στον Ελληνικό λαό με την παγίδα του «λεφτά υπάρχουν», που ξεκίνησε την επώδυνη περίοδο των Μνημονίων στη χώρα μας.
Είμαι άλλωστε, βέβαιος, ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα θελήσει ποτέ να κινηθεί από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο. 

Φίλες και Φίλοι,
Αν μπορούσα με έξι μόνο λέξεις να συνοψίσω το Πολιτικό Πρόγραμμα και την Αναπτυξιακή φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας θα έλεγα τα εξής:
Τομές, Μεταρρυθμίσεις, Ανταγωνιστικότητα Παντού, Ανατροπές παντού!
Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο…

--Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος να είναι παραγωγός πλούτου και επιχειρηματίας. Εκείνο που έχει, δηλαδή, αποτύχει παντού στον κόσμο.

Εμείς θέλουμε το μέλλον στα χέρια των Ελλήνων!
-Κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού. Από δημόσια χρήματα που το κράτος δεν έχει. Ή με δανεικά που κανείς δεν δανείζει.
Εμείς θέλουμε την αληθινή Ανάπτυξη. Με τους Έλληνες ελεύθερους να δημιουργήσουν, την αγορά ελεύθερη να καινοτομήσει και το δυναμισμό του έθνους μας απελευθερωμένο από ένα διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό και δογματικό κράτος που επί δεκαετίες καταδυνάστευε τους Έλληνες...
Αυτοί μας υπόσχονται ότι με λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν προσλήψεις, μισθούς, συντάξεις στο δημόσιο.
Το δήθεν «σχέδιό» τους βασίζεται στην συνταγή που μας έφτασε στην χρεοκοπία, δηλαδή στην εθνική ταπείνωση:
Χρηματοδότηση της κατανάλωσης και διόγκωση του κράτους, με δανεικά και με φόρους!
Εμείς λέμε ότι εθνικός στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας παραγωγικής βάσης.
Ότι αυτός ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά. Και να κερδίζει αγορές.  
Με ανταγωνιστικά και εξωστρεφή Προϊόντα…
Διακηρύσσουμε ότι η εθνική μας πίτα πρέπει να μεγαλώσει.
Και ότι μπορεί να μεγαλώσει, μόνο εάν δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τις ιδιωτικές επενδύσεις, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του λαού μας.
Ο δικός μας δρόμος στηρίζεται σε ένα λαό που παράγει, που διευρύνει τον εθνικό του πλούτο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Που ακτινοβολεί παντού. Με την ποιότητα των προϊόντων του, με τους γεωπολιτικούς ρόλους που παίζει.
Με τον Πολιτισμό και την Ιστορία του. Που δεν είναι μόνο πηγή υπερηφάνειας για όλους μας από το παρελθόν. Αλλά και πηγή έμπνευσης για το μέλλον…
Ο δικός τους δρόμος οδηγεί στην ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, σε ένα λαό υπο-ασχολούμενων, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, που θα εξαρτώνται πάντα από τις επιταγές του κομματικού κράτους.

Φίλες και φίλοι,
Πρώτα οφείλουμε να πούμε την αλήθεια, συνοπτικά για το που βρισκόταν η χώρα πριν δύο χρόνια, που είναι τώρα και που κατευθύνεται.
Και θα τα πω, όπως αρμόζει. Με αλήθεια και με ευθύνη.
Με στοιχεία και αναφορές από μεγάλους ξένους οργανισμούς               
Σήμερα βλέπουμε ότι το 2013, το σύνολο των απασχολούμενων στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα ήταν περίπου 2.800.000 Έλληνες. Ενώ στην Γενική Κυβέρνηση είχαμε 723.000 δημοσίους υπαλλήλους, 2.750.000 συνταξιούχους και περίπου 3.500.000 μη παραγωγικούς καταναλωτές.
Μία εικόνα που δείχνει ξεκάθαρα πού μας οδήγησε η Ελλάδα του κρατισμού επί δεκαετίες.
Πως, όμως, μπορεί μία χώρα να ατενίσει το μέλλον της, όταν αυτοί που δεν παράγουν είναι διπλάσιοι από αυτούς που παράγουν τον εθνικό μας πλούτο;
Με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ο ΟΟΣΑ και άλλοι κορυφαίοι οργανισμοί κατατάσσουν συνεχώς την Ελλάδα ως την χώρα με την μεγαλύτερη μεταστροφή προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη και η δυσκολία αυτών των μεταρρυθμίσεων, ο χρόνος και ο χώρος στον οποίο έγιναν.
Ενδεικτικά σας αναφέρω δύο αναφορές για την Ελλάδα, από τους έγκυρους διεθνείς δείκτες:
Το “Going for Growth του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στις μεταρρυθμίσεις 1η το 2012 και το 2013!
Και το “Adjustment Progress Indicator που είναι το λεγόμενο Lisbon Council, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 1η το 2012, το 2013 και το 2014!

Πράγματι, τα τελευταία δυόμιση χρόνια έγινε μια αληθινή κοσμογονία μεταρρυθμίσεων. Μιλάω πάντα για μεγάλες τομές σε συνθήκες κρίσης…
Ενώ – και εδώ είναι η μεγάλη αλλαγή – στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεγάλες ανατροπές, όχι κάτω από συνθήκες κρίσης, αλλά κάτω από συνθήκες ανάπτυξης.
Κάτι, δηλαδή, τελείως διαφορετικό πια: Χωρίς οδύνες, χωρίς θυσίες, με όλο και περισσότερη απασχόληση και ευημερία για τον κόσμο…
Όπως θα δείτε πιο κάτω, οι τομές που κάναμε και οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζουμε είναι πολλές και εκτείνονται παντού.
Γιατί η δύναμη του λαού μας είναι η Ανταγωνιστικότητα.
Και δική μας κατευθυντήρια γραμμή είναι Ανταγωνιστικότητα παντού!

Συνοψίζοντας εκείνα που κάναμε, θα έλεγα τρία πράγματα:
* Πρώτον, κλείσαμε τρείς προϋπολογισμούς, κάτω από βαρύτατες, δύσκολες συνθήκες, πάντα μέσα στους στόχους μας. Και με νούμερα πραγματικά, όχι «μαγειρεμένα». Που τα επιβεβαιώνουν μέχρι υποδιαστολής εντός κι εκτός Ελλάδος…
Τρείς προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τους στόχους στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν είχε ποτέ προηγούμενο. Θυμηθείτε μόνο πόσο έξω έπεφτε ο κάθε Προϋπολογισμός, κάθε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αληθινή τομή. Με την οποία ανακτήθηκε και η εθνική μας αξιοπιστία. Και εξ αιτίας της οποίας μπορούμε να φύγουμε πια από το Μνημόνιο. Και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από το Πρόγραμμα. Όπως είχαμε υποσχεθεί…
* Δεύτερον, ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Που είναι τεράστια, μπορεί να φέρει επενδύσεις, να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, έσοδα για το κράτος και εισόδημα για την Οικονομία. Αλλά που έμενε αυτή η περιουσία επί δεκαετίες τελείως μα τελείως αναξιοποίητη. Τώρα, παρά τα εμπόδια, καταγράφηκε πλήρως και άρχισε να αξιοποιείται. Και ήδη αποδίδει.
Και έφερε δισεκατομμύρια στο κράτος. Που ήδη άρχισαν να μειώνουν το χρέος μας.
Αποκρατικοποιήσεις γίνονται σε όλες τις χώρες. Και εδώ ήταν ταμπού. Για κάποιους είναι ακόμα ταμπού. Και ονειρεύονται επανα-κρατικοποιήσεις. Και το ερώτημα είναι να μου πουν: Μία χώρα, η οποία σήμερα να κρατικοποιεί. Να μου πουν τι γίνεται στην Κίνα. Να μου πουν τι γίνεται στη Ρωσία. Να μου πουν τι γίνεται σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα που θα θέλαμε να μοιάσουμε. Υπάρχει κανείς που να εθνικοποιεί; Που να κρατικοποιεί; Όλοι κάνουν το ανάποδο.
* Τρίτον, μια ακόμα τομή είναι ότι για το 2015 ψηφίστηκε για πρώτη φορά ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός. Δηλαδή βγάζουμε όλα όσα χρειαζόμαστε ως κράτος. Καλύπτουμε τις τρέχουσες δαπάνες, όμως, επιπλέον για τις πληρωμές των τόκων που έχουμε από το χρέος μας. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές στην Ιστορία του Ελληνικού κράτους που παρουσιάστηκε ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός. Και είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες.
Θυμηθείτε: Όταν το είχα πρώτο-εξαγγείλει, κάποιοι μας ειρωνεύθηκαν. Σήμερα σιγούν. Εμείς το είπαμε και το κάναμε…
Αποτελεί, κι αυτό, τεράστια τομή. Γιατί χωρίς υγιή οικονομικά, δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις, ούτε να κάνεις άλματα ανταγωνιστικότητας.

Τρείς τομές χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα! Που είναι, όμως, μόνο η αρχή. Γιατί από δω και στο εξής δεν σχεδιάζουμε μόνο τομές, σχεδιάζουμε μεγάλες ανατροπές.

* Πρώτον, ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο. Όχι οικονομικό σχέδιο «σοβιετικού τύπου», όπου το κράτος έκανε τα πάντα, αναλάμβανε τα πάντα, και στο τέλος… έπεφτε έξω σε όλα! Όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης.
Μιλάμε για πλήρες σχέδιο: Σε ποιους τομείς, με ποιους τρόπους, μπορεί να αναπτυχθεί η Ελληνική οικονομία. Σε πόσα χρόνια θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Πού και πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά.
Τις προβλέψεις του Αναπτυξιακού Σχεδίου μας τις στηρίζουν ανεξάρτητες έρευνες Ελληνικών και ξένων Ερευνητικών Οργανισμών. Μετά από πάρα πολλή δουλειά. Άρα δεν είναι «αυθαίρετες» προβλέψεις, ούτε «ευχολόγια».  Είναι σχεδιασμός κανονικός. 
Κι όπως θα δείτε, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Αληθινή ανατροπή σε σύγκριση με το «βλέποντας και κάνοντας» που επικρατούσε επί δεκαετίες…
*Δεύτερη μεγάλη ανατροπή που έρχεται, είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα. Γιατί οι στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου είναι εφικτοί, μόνο στο βαθμό που θα υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Που αν μπορούσα να το συνοψίσω με δύο λέξεις θα το έλεγα: Ανταγωνιστικότητα παντού!
* Τρίτη ανατροπή, ένα πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. Σε όλους τους τομείς. Σταδιακά, μεθοδικά, αλλά με συγκεκριμένους στόχους και σε ορίζοντα μερικών ετών. Ήδη καταφέραμε – πιστέψτε με - με απίστευτη, σκληρή διαπραγμάτευση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάποιες πρώτες φορολογικές μειώσεις. Από δω και μπρός όμως, σε συνθήκες ανάπτυξης, και εφ’ όσον βγαίνουμε πια από το Μνημόνιο, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ πιο γρήγορες και αποφασιστικές. Αλλά πάντα χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα. Γιατί στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να ξανακυλήσουμε σε ελλείμματα!  
* Και τέταρτη τομή είναι η συγκρότηση ενός αληθινά δίκαιου κοινωνικού κράτους. Που θα στηρίζει τους αδύναμους, δεν θα λεηλατεί τα ταμεία. Θα θωρακίζει τις αποταμιεύσεις τους, δεν θα μοιράζει πρόωρες συντάξεις παντού. Θα εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα στις αποδοχές των συνταξιούχων, δεν θα τους κοροϊδεύει. Θα συμπληρώνει τις συντάξεις που δίνουν τα ταμεία με προνοιακά επιδόματα από τον Προϋπολογισμό, όπου χρειάζονται. Αλλά εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Όχι σε πελατειακές ομάδες, δηλαδή σε βάρος όλων των υπολοίπων…
Μιλάω για ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ προστασίας, ασφάλειας, για τους αδύναμους, κατά τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Γιατί μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα ήμασταν μάλλον το αντίθετο: παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι αυτό το είδαν και το πλήρωσαν πρώτοι οι ασφαλισμένοι.
 
--Πρώτα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω τον οικονομικό σχεδιασμό, που αποτελεί την πυξίδα της πολιτικής μας.
--Μετά τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν αυτή την ανάπτυξη.
--Μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προγραμματίζουμε. Γιατί δεν υπάρχει – μην κάνετε λάθος -  ανάπτυξη σε μια χώρα που λυγίζει από τα φορολογικά βάρη. Ιδίως όταν οι γείτονές μας, οι δικοί μας, προσελκύουν, έλκουν, τραβούν, μαγνητίζουν επενδυτές, ακριβώς επειδή έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από εμάς. Κι αυτό είναι το πιο κρίσιμο που θέλουμε να αλλάξουμε.
--Και τέλος, θα πω για το σύγχρονο και δίκαιο κοινωνικό κράτος που χτίζουμε. Δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα χωρίς κοινωνική συνοχή.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τον σχεδιασμό που θα τον αναφέρω συνοπτικά.
  

Αναπτυξιακό σχέδιο.
Στους στόχους που θα σας παρουσιάσω, συνέκλιναν οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις τριών ερευνητικών Οργανισμών. Του McKinsey από τις ΗΠΑ, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ από την Ελλάδα. Και είναι «συντηρητικές» αυτές οι εκτιμήσεις που εμείς κάνουμε, όπως θα δείτε, γιατί εμείς πήραμε πάντα τις πιο  μετριοπαθείς - δικές τους - εκτιμήσεις, στις οποίες εκείνοι κατέληξαν ξεχωριστά. Θέλουμε να πατάμε γερά πάνω στην πραγματικότητα και οι εκπλήξεις που ίσως μας επιφυλάσσει το μέλλον να είναι μόνον «ευχάριστες» και «προς τα πάνω»…
Το βασικό στοιχείο του Προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν την κρίση πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε τέτοια κατάσταση. Και σε ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας. Κι εδώ θα παρουσιάσουμε τους επτά ηγετικούς τομείς από τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Και μιλάω για την περίοδο 2015 - 2021.
Πιο συγκεκριμένα:
* Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα συνεισφέρει πρόσθετα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και 315 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας.
* Τουρισμός: Θα συνεισφέρει πρόσθετα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
* Ενέργεια και Περιβαλλοντική Βιομηχανία (ανανεώσιμες πηγές, διαχείριση υδάτων, επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων – χωρίς τα έσοδα που θα πάρουμε από τον ΤΑΠ και χωρίς την εξόρυξη υδρογονανθράκων): Θα συνεισφέρει 9,5 δισεκατομμύρια και 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
* Έρευνα και Τεχνολογία: Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα συνεισφέρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ και 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
* Ναυτιλία: Θα συνεισφέρει 8,5 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ και 70 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
* Διαμετακομιστικό εμπόριο (Logistics) – Μεταφορές: Θα συνεισφέρει 2,5 πρόσθετα δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ και 65 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
* Βιομηχανία φαρμάκων: Θα συνεισφέρει πρόσθετα 2 δισεκατομμύρια και 25 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας.
Σύνολο μέχρι το 2021: 54 δισεκατομμύρια πρόσθετα στο ΑΕΠ και 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δηλαδή και σε επίπεδο ΑΕΠ και σε επίπεδο θέσεων εργασίας, θα έχουμε ξεπεράσει τα πριν από την κρίση επίπεδα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Διότι αυτά που σας ανέφερα είναι η συνεισφορά μόνο των εφτά ηγετικών κλάδων στους οποίους μπορούμε να αναπτυχθούμε ταχύτατα. Και που μπορούμε να κοστολογήσουμε από τώρα με ακρίβεια.
Δεν συμπεριλαμβάνεται επομένως, όλη η υπόλοιπη οικονομία και κυρίως οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες (εμπόριο, λιανεμπόριο, διαφήμιση, τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, ιδιωτική ιατρική κλπ).
Δεν συμπεριλαμβάνεται ο Κατασκευαστικός κλάδος. 
Δεν συμπεριλαμβάνεται η Βιομηχανία Μετάλλων και Δομικών υλικών που έχει και μεγάλες εξαγωγικές επιδόσεις, όπως ξέρετε.
Δεν συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην οποία ξέρετε ότι δίνουμε τεράστια, μεγάλη έμφαση.
Και φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο κλάδος έρευνας, εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων, όπου οι πρώτες ενδείξεις από το φυσικό αέριο και κυρίως τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Και θέλω εδώ να πω, μία μικρή παρένθεση, γι΄ αυτό:  
Οι αδειοδοτήσεις και για έρευνα και για εξόρυξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του θαλάσσιου χώρου της, δεν είναι πια στα λόγια. Έχουν αρχίσει και προχωρούν. Και έχουν αποκαλύψει δυνατότητες να πρωτοστατήσουμε στον ενεργειακό εφοδιασμό της ίδιας της Ευρώπης. Πράγμα το οποίο, πρέπει να ξέρετε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την ίδια την Ευρώπη. Και δεν είναι μακριά αυτό το μέλλον. Κι αυτά που σας λέω είναι εθνικές επιλογές,  όχι κομματικές. Είναι στρατηγικό μίγμα κι όχι παραταξιακό τέχνασμα…
Συμπέρασμα: Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει πιάσει τα προ της κρίσης επίπεδα και σε ΑΕΠ και σε απασχόληση!
Και μάλιστα, κάθε μέρα από δω και μπρός, θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πράγμα που δεν έγινε σε περιπτώσεις άλλων χωρών σε κρίση, όπως η Αργεντινή. Που πτώχευσε το 2002 και σήμερα ακόμα ταλαιπωρείται.

Ένα κρίσιμο ερώτημα:
Επειδή «ανάπτυξη» στην δική μας λογική και στη λογική κάθε σύγχρονης χώρας, σημαίνει επενδύσεις, πόσες επενδύσεις χρειάζονται στην επόμενη πενταετία για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους;
Απάντηση: 150 δισεκατομμύρια!
Και από πού θα προκύψουν αυτά; Γιατί σωστός σύγχρονος σχεδιασμός είναι να υπολογίζεις:  που, πόσα και πως! Νοικοκυρεμένα πράγματα:
Από αυτά τα 150, λοιπόν, που χρειαζόμαστε τα 38 θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους της Ευρώπης. Και είναι ήδη εξασφαλισμένα. Τα 6 θα προέλθουν από Εθνικούς πόρους, που έχουν ήδη αρχίσει και γράφονται στους προϋπολογισμούς των επομένων ετών. Τα 106 είναι από επενδύσεις κάθε είδους. Και δεν περιλαμβάνω σε αυτά τα τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια τα οποία πρόκειται να πάρει η Ελλάδα από το γνωστό, επόμενο, αναμενόμενο, πακέτο Γιούνκερ, το οποίο έχει ανακοινώσει ο Γιούνκερ και το οποίο είναι πάνω από 320 δισ. για ολόκληρη την Ευρώπη.
Από αυτά τα 106 που αναμένονται από επενδύσεις, οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρειαστούν είναι 50 δισ.
Κι από αυτά τα  50 δισ. που θα χρειαστούν, ήδη 23 δισ. αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί και προχωρούν! Το λέω αυτό γιατί κάποιοι αναρωτιούνται αν έγιναν επενδύσεις την τελευταία διετία: Τα επενδυτικά σχέδια που ήδη εγκρίθηκαν τα βλέπετε αναλυτικά στις δύο πρώτες στήλες του Πίνακα.
Στο μεταξύ, οι συνολικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν από το 2012 ως σήμερα είναι παραπάνω: Δεν είναι μόνο τα 23 που προανέφερα,  αλλά 41,6 δισεκατομμύρια, μαζί με τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.  Τα βλέπετε όλα στις υπόλοιπες στήλες του Πίνακα .
Και μια τελική παρατήρηση: Αυτός είναι ο γενικός αναπτυξιακός προσανατολισμός ως το 2021. Αυτά που μπορούν άμεσα να προγραμματιστούν και να χρηματοδοτηθούν ρεαλιστικά…
Αλλά η Ελλάδα μπορεί ως τότε – και πολύ περισσότερο από εκεί και ύστερα – να αναπτυχθεί σε πολλούς άλλους παραγωγικούς τομείς, όπου έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Και δέστε φίλες και φίλοι,  τι παράγουν χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Ισραήλ. Χώρες απόλυτα συγκρίσιμες με την Ελλάδα γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτές τις χώρες σε ανθρώπινο δυναμικό, σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ή σε γεωγραφική θέση. Καλύτεροι είμαστε εμείς.
Μπορεί λοιπόν να διακριθεί όπου διακρίνονται κι εκείνες! Και αυτός είναι ο στόχος μου: Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιος πρωταθλητής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ευημερίας.  Και το μπορούμε!
Αρκεί να το πιστέψουμε. Και θα το κάνουμε!




Τρίτη ανατροπή: Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα παντού!

Το όραμά μας για μια νέα δυναμική Ελληνική οικονομία ήδη υλοποιείται! Βασίζεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2012. Όμως, σας είπα,   από εδώ και πέρα θα πάμε πολύ πιο ανατρεπτικά.

Πρώτον:
·      Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και διευκολύνουν τον επιχειρηματία:
Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση νέων επενδύσεων, την έναρξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και την έναρξη επαγγέλματος. Κι αυτή η απλούστευση που άρχισε με το One-stop-shop και με το Fast track, γενικεύεται πλέον παντού. Και επεκτείνεται σε πολλές εκατοντάδες οικονομικές δραστηριότητες.
Τεράστια κενά δεκαετιών καλύπτονται. Και ένα χάος που επικρατούσε απέναντι στην επιχείρηση μπαίνει σε τάξη και νοικοκυρεύεται, με διαφάνεια και με ορθολογισμό.
·      Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξαλείφουν τα «εμπόδια εισόδου» νέων επιχειρήσεων στις αγορές. 
Μέχρι σήμερα αναφέρω μόνον ενδεικτικά:
Απελευθερώσαμε «κλειστά επαγγέλματα», που αποτελούσαν σοβαρή στρέβλωση ανταγωνισμού. Αλλά και κοινωνική αδικία.
Καταργήθηκαν ή καταργούνται κάποιες στρεβλώσεις σε τομείς όπως: λιανικό εμπόριο, κατασκευαστικά υλικά, επεξεργασία τροφίμων, οδικές μεταφορές, η  αγορά ενέργειας.
Στον Τουρισμό, μόνον η κατάργηση του «καμποτάζ», έφερε εκατομμύρια πρόσθετους τουρίστες στην Ελλάδα, που δεν τους άφηναν καν να προσεγγίσουν με κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια της. Να είναι το κρουαζιερόπλοιο απέναντι και να  είναι τρεις συνδικαλιστάδες που τους απαγόρευαν να έρθουν 2.000 άτομα να ξοδέψουν τα χρήματά τους στην πόλη, που είχε μπει το καράβι στο λιμάνι της.
Και θέλω να σας πω ότι μόνο φέτος από κρουαζιερόπλοια ήλθαν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Και δισεκατομμύρια σε επί πλέον τουριστικό εισόδημα.
Για να έχετε μιαν εικόνα του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει ήδη γίνει, στη διεθνή, στην παγκόσμια κατάταξη έναρξης νέων επιχειρήσεων, πόσο δηλαδή βοηθιέται κάποιος για να ξεκινήσει τη νέα δουλειά, ήμασταν στον αριθμό 147. Κάτω απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από τις μισές τριτοκοσμικές χώρες και αρκετές αφρικανικές ακόμα…
Μέσα σε δύο χρόνια, στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις! Βρίσκεται πλέον στην 36η από την 147η θέση.




                                                                                                                                                 
·       Πάω στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εισπραχθεί €3,1 δισ. από συνολικές συμφωνίες €7,7 δισ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται, ασφαλώς και η επένδυση στο Ελληνικό, το παλιό Αεροδρόμιο, που είχε «στοιχειώσει» για πολλά χρόνια. Στα ποσά αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα 1,4 δισεκατομμύρια από τις συμβάσεις παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έκλεισε πρόσφατα...
Χθες ήμουν στη Ρόδο και τους είπα εγώ, ως Πρωθυπουργός, μου ζητήθηκε να φτιάξω, να δώσω κάποια χρήματα για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες των ξένων που έρχονται στη Ρόδο για να περάσουν τις διακοπές τους. Σημείο άφιξης στην Ελλάδα, σημείο εξόδου από την Ελλάδα, η πρώτη και τελευταία εντύπωση, και τους είχα πει δεν έχω, ντρέπομαι να το πω, δεν είχα ούτε για τα πιο αναγκαία που πρέπει να έχει ένα αεροδρόμιο. Και έρχεται σήμερα ο επιχειρηματίας, ξένος, μετά από διαγωνισμό διαφανή, και για τα 14 αεροδρόμια όλης της περιοχής, όλης της Ελλάδος, έρχεται και βάζει 1,4 δισ. και λέει ότι εγώ θα κάνω και επενδύσεις και προσέξτε, δεν τους τα δίνουμε τα αεροδρόμια, σύμβαση παραχώρησης είναι. Τα παίρνεις για τόσα χρόνια, θα κερδίσεις και εσύ αλλά θα μου τα φτιάξεις. Και θα έρθουν περισσότεροι ξένοι που δεν θα ξοδεύουν μέσα στα Αεροδρόμια, θα ξοδεύουν στην πόλη. Απλά πράγματα. Δεν λέω δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Λέω τα απλούστατα που δεν είχαν γίνει.
Δεν είχαμε πραγματικά χρήματα ούτε για τη στοιχειώδη συντήρησή αυτών των αεροδρομίων. Που έδιναν στους ξένους τη χειρότερη εντύπωση για τη χώρα μας.
Τα επόμενα χρόνια οι μελέτες προβλέπουν να εισπραχθούν πενταπλάσια από αυτά που σας είπα!

·         Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας:
--Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με σημαντικό τη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες…  Και θα προχωρήσουμε και άλλο σε αυτό. Είναι αναγκαίο.
--Η ευελιξία στην αγορά εργασίας, διευκολύνει τις προσλήψεις σε καλές εποχές αλλά και αποθαρρύνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε περιόδους ύφεσης. Γι’ αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Κι ακόμα πιο θετική για τον άνεργο,  αλλά και για το νέο, που θα προσπαθεί για πρώτη φορά να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. 
--Υλοποιήσαμε το πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ποιοι προσλαμβάνονται και ποιοι απολύονται σε όλη την Οικονομία μας, καθημερινά. Το καταγράφει σε πραγματικό χρόνο. Κι έχει πλήρη συγκεντρωτικά στοιχεία της απασχόλησης συνεχώς.
--Καταπολεμούμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, μέσω του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Μειώνοντας το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και αυξάνοντας δραστικά το κόστος εκείνων που παρανομούν.
--Προχωράμε στον εξορθολογισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.
Εδώ ξέρω, θα έχω αναταράξεις, δεν με ενδιαφέρει, θα κάνω το σωστό.
Θέλω να υπάρχει πλήρης προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών, πλήρης προστασία, αλλά όχι ασυδοσία συντεχνιών. Και να ισορροπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα από τη μία με την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας από την άλλη. Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζει συνήθως μια ελάχιστη, μικρή μειοψηφία, με αντίθετους τους περισσότερους εργαζομένους. Ούτε μπορούν να δίνονται ακόμα προνόμια για τους συνδικαλιστές - και άδειες και απουσίες - που αυτή τη στιγμή ο Σοσιαλιστής Ρέντζι καταργεί στην Ιταλία…
Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά από χρόνια, σε μια Χώρα σαν τη δικιά μας που οι αυθαιρεσίες των συντεχνιών είχαν οδηγήσει στο μαρασμό της οικονομικής δραστηριότητας και στην αποβιομηχάνιση.
Όλα αυτά τα θεωρώ τομές και ανατροπές χωρίς προηγούμενο…

·    Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, για ένα πιο μικρό ευέλικτο και λειτουργικό κράτος.
 Μέχρι τώρα προωθήσαμε:
--Τη δραστική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο.
--Την εισαγωγή της αξιολόγησης και της λογοδοσίας
--και το Ηλεκτρονικό κράτος!
Θα σας πω τα νούμερα:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περισσότεροι από 900.000 το 2009.
Κι είναι περίπου 650.000 το 2014! Αυτό τα λέει όλα…
-Προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος! Κάτι αδιανόητο μέχρι σήμερα για την Ελλάδα.
Προωθήσαμε την ηλεκτρονική εφορία. Την ηλεκτρονική καταγραφή απασχόλησης σε πραγματικό χρόνο. Την ηλεκτρονική καταγραφή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 1994 μέχρι σήμερα σε όλα τα ταμεία και στο τέλος του έτους και σύντομα για το σύνολο του εργασιακού βίου τους, την ηλεκτρονική καταγραφή δημόσιας περιουσίας. Και ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών.
Πράγματα που άλλοτε ήθελαν εβδομάδες ή μήνες, για να τα πάρει κάποιος στα χέρια του, τώρα ολοκληρώνονται σε ώρες, συχνά με το πάτημα ενός κουμπιού, από το σπίτι του χρήστη.
-Κι ακόμα: ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να ελεγχθεί η σπατάλη στο κύκλωμα του φαρμάκου,  απλούστευση εισαγωγών-εξαγωγών στα τελωνεία με το σύστημα  ICIs-net. Και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, του κράτους, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία του διαγωνισμού με μια διαφανή παρακολούθηση κάθε δημόσιας σύμβασης από όλον τον κόσμο.
Ενώ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το υπόλοιπο νοικοκύρεμα που έγινε, μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΠΥ κατά 50%, δηλαδή εξοικονομήσαμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια! Κι αυτό είναι επίσης μεγάλη ανατροπή…
-Μειώθηκαν, ακόμα, οι θέσεις ευθύνης σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου κατά 40%. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ θέσεις ευθύνης: Σε μεγάλο νησί, δεν το ονομάζω, ο Δήμος είχε 160 υπαλλήλους και το οργανόγραμμά του Δήμου για τους 160 υπαλλήλους περιλάμβανε- πόσους νομίζετε «τμηματάρχες» για τους 160; -  90! Η αποθέωση του παραλογισμού…
Να θυμάστε κάτι: οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο να ωφεληθούν έχουν από την αξιολόγηση και τη λογοδοσία! Γιατί θα τους επιτρέψει και να διακριθούν και να ανταμειφθούν καλύτερα. Ενώ ως τώρα ήταν διάχυτη η ισοπέδωση των πάντων… Είτε ήσουν καλός είτε δεν ήσουν. Είτε δούλευες είτε δεν δούλευες.

·    Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μιλάω για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας.
Για να χτυπηθεί η διαφθορά προωθήσαμε συστήματα ελέγχου διακίνησης καυσίμων, τοποθετώντας συσκευές ακτίνων-x σε όλες τις πύλες εισόδου τις χώρας.
--Τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο ηλεκτρονικά, όπως γίνεται και στη  του Βουλή.
-Για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου έχουν ήδη ελεγχθεί 726 περιπτώσεις και βεβαιώθηκαν πρόστιμα πάνω από 400 εκατομμύρια!
Ενώ σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται αυτή τη στιγμή εξονυχιστικοί έλεγχοι δαπανών, πληρωμών και τήρησης της νομιμότητας.

·         Και θα σας πω για μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής:
Αυτό γίνεται κυρίως, με την ενοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων που έχει ήδη αρχίσει!
Προσέξτε: Πολιτική δικιά μας είναι, να κάνουμε τη «σύζευξη» , πιλοτικά πρώτα, των ηλεκτρονικών στοιχείων του εισοδήματος με τη βάση δεδομένων της ακίνητης περιουσίας, και αυτό ήδη έχει δείξει σε ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων που δήλωναν επί πολλά χρόνια εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο! Δηλαδή δεν πλήρωναν φόρο. Και σήμερα βρίσκονται όμως με μια μεγάλη  ακίνητη περιουσία! Κι αυτά έρχονται αυτόματα στην επιφάνεια πια…
-Όπως και με την ηλεκτρονική διασταύρωση δαπανών και περιουσιακών στοιχείων,  επιταχύνεται ο ρυθμός ολοκλήρωσης των υποθέσεων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Χωρίς να είναι πια απαραίτητη η επαφή του φορολογούμενου με τον έφορο, που δημιουργούσε πολλές φορές τα γνωστά.
--Προχώρησε αποφασιστικά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις φορολογικές δηλώσεις, τις αιτήσεις ρύθμισης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα παράβολα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτές οι εφαρμογές επιταχύνουν εξαιρετικά τις συναλλαγές του φορολογουμένου με το Δημόσιο.
Ήδη, πρέπει να ξέρετε, είμαστε μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης πάνω από 95% των φορολογουμένων στην Ελλάδα υποβάλλουν και διορθώνουν δηλώσεις εισοδήματος ηλεκτρονικά. Κι αυτό είναι μια ανατροπή αδιανόητη μερικά χρόνια πριν…
Μόνο από τα «άμεσα» μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ο Προϋπολογισμός έχει έσοδα ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο! Που σημαίνει ότι πιάνεται εισόδημα που διέφευγε, 2 δισ. τουλάχιστον.
Μαζί με τα «έμμεσα» μέτρα, το χτύπημα της φοροδιαφυγής κάθε χρόνο φτάνει σε πολύ περισσότερα! Είναι κάτι που πρώτη φορά φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα.



 


Τρίτη σημαντική ανατροπή: Φορολογικές μειώσεις
Τρίτη ανατροπή και εδώ θα μιλήσω για κάτι που είναι το προσωπικό μου στοίχημα: Φορολογικές μειώσεις

Η επόμενη μεγάλη ανατροπή στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών. Που μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά, βήμα-βήμα, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, όπως σας είπα, να ξαναγυρίσει η χώρα σε ελλείμματα.
Αλλά πρέπει να γίνουν οι φορολογικές μειώσεις, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει η χώρα να ανασάνει και να διατηρήσει υψηλούς μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης… 
Και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου οι γειτονικές μας χώρες έχουν όλες χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Σε εμάς άλλος ένας λόγος για τον οποίο είναι αναγκαίες οι μειώσεις των φορολογικών μας συντελεστών!
Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον της ύφεσης, των ελλειμμάτων, των μνημονίων, καταφέραμε κάποιες φορολογικές μειώσεις όχι ευκαταφρόνητες:
- Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 Ευρώ.
- Και ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μειώθηκε από το 45% στο 42%.
-.Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.
- Μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%
- Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επίσης κατά 30%.
-Ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10%
- Μειώθηκε κατά 15% ο φόρος ακινήτων από το 2012 στο 2013. Και στη συνέχεια μειώθηκε ακόμα περισσότερο η επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων του 2014.
-Μειώθηκε ο φόρος ενοικίων στο 11% μέχρι 11 χιλιάδες το χρόνο. Και στο 33% για τα ποσά που υπερβαίνουν το όριο αυτό. Ενώ πριν έφτανε το  40%  για τις περισσότερες περιπτώσεις... 
- Απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ,  επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα, μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2015, μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις. Δεν θα έχουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ.
- Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις με τζίρο ως 500.000 ευρώ, δόθηκε η δυνατότητα να καταβάλουν ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη ρευστότητά τους.
- Καταργήθηκε η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, καθώς και η αίτηση επιστροφής του φόρου.
-Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης από 10% σε 3%, και αναστείλαμε το φόρο υπεραξίας ακινήτων για τα δύο επόμενα χρόνια.
--Κι ακόμα, προχωρήσαμε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις, χωρίς περιοριστικές προϋποθέσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη σπεύσει να επωφεληθούν. Και θα προσέλθουν κι άλλοι.
-- Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις των μισθών και των συντάξεων μέχρι και το ποσό των 1.500 ευρώ.
--Επίσης, θεσπίσαμε ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων από το πρώτο παιδί, καθώς και πρόσθετο ενισχυμένο ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
--Δεν μου αρέσει να κάνω το λογιστή, αλλά από τότε που ήμουν Υπουργός Οικονομικών το 1989 για λίγους μήνες, το θυμάμαι, πρώτο θέμα: Θα καταργήσεις Υπουργέ αυτή τη γραφειοκρατία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων; Ήταν ένα αίτημα που στοίχειωνε, κυριολεκτικά στοίχειωνε την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Τώρα εμείς το πραγματώσαμε, τελείωσε αυτός ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θεσπίσαμε έναν νέο νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Σύγχρονο Ευρωπαϊκό.
Και αυτές ήταν μεγάλες δύσκολες ανατροπές, πιστέψετε με σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο…
Αλλά είναι οι μεγάλες φορολογικές ανατροπές που έρχονται από δω και μπρός και όπως σας είπα σε συνθήκες Ανάπτυξης… 
Για αυτό το λόγο η αναπτυξιακή φορολογική μας πολιτική περιλαμβάνει:
- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας από το 2015. Ώστε, τελικά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Από το 1,43% όπου βρίσκεται σήμερα. Και κυρίως, θα αποδώσουμε τον ΕΝΦΙΑ απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ώστε να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αληθινά αυτόνομη, υπεύθυνη και αναπτυξιακή. Κι όχι ο καθημερινός «ζητιάνος» του κρατικού προϋπολογισμού ή η εστία σπατάλης και διαφθοράς…
Θυμίζω από τον ΕΝΦΙΑ έχουν εξαιρεθεί όλα τα ακίνητα όπως οικοδομικοί συνεταιρισμοί με ολική απαγόρευση χρήσης, ενώ πληρώνουν μειωμένο φόρο εκείνοι που έχουν μερική.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα. Με τον ανώτατο συντελεστή να υποχωρεί τελικά στο 33%, από 42% που είναι σήμερα και από 45% που ήταν πριν από την κρίση.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σταδιακά,  ώστε να φθάσει τελικά σε αυτό που είναι το μεγάλο μου επαναλαμβάνω στοίχημα, να πάνε οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις στο 15%!  Ενιαίος φόρος επιχειρηματικών κερδών. Αυτό, θυμηθείτε το, θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στο φορολογικό καθεστώς της Χώρας. Θα αποτελεί το υγιέστερο κίνητρο για την προσέλκυση των επενδύσεων για να επενδύσουν και ο Έλληνας που έχει και ο ξένος που μπορεί.
--Καθιέρωση της φορολογικής έκπτωσης και σε εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και από ελευθέρια επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα.
-- Επεκτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπα.
--Εξετάζουμε την επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 20.000 ευρώ.
--Με τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία που έχουμε ήδη υιοθετήσει, μπορούμε επιτέλους να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο που προκύπτει από τέτοια ξεπερασμένα «τεκμήρια».
--Επίσης θα καταργήσουμε «το πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
-- Και διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ από την πρώτη κατοικία, για Έλληνες και ξένους πολίτες, για να τονώσουμε κλάδο τον πιο αδικημένο που είναι ο  κατασκευαστικός κλάδος, που όταν πάρει μπροστά, παίρνει μπροστά ολόκληρη η οικονομία μας.   
-- Και θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως ήδη έχουν κάνει με επιτυχία αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και κυρίως αναφέρομαι στην επιτυχία που είχε το Βέλγιο και η Ιταλία, στην κατεύθυνση αυτή. Και αυτό τι θα κάνει; Θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού μας συστήματος που θα δώσει ώθηση στην πραγματική ρευστότητα της οικονομίας.
Κι όλα αυτά είναι πραγματικές ανατροπές…

Ένα κρίσιμο ερώτημα, φίλες και φίλοι:  Πώς μπορείς να τα μειώσεις όλα αυτά , σταδιακά, χωρίς να δημιουργήσεις ελλείμματα, ή άλλα προβλήματα στην αποκλιμάκωση του χρέους;
Απάντηση: με τη «βοήθεια χρέους» που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα μόλις ολοκληρώσει τη νέα Συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, με αυτή τη «βοήθεια χρέους» οι στόχοι που μας έχουν βάλει για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα πέσουν αισθητά. Και επομένως θα αφήσουν περιθώρια και για μειώσεις τόκων και για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων. Και για αναπτυξιακές και για κοινωνικές προτεραιότητες.
Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, τη νέα Συμφωνία μετά το Μνημόνιο, μπορούμε να διεκδικήσουμε επέκταση των μειωμένων επιτοκίων για περισσότερα χρόνια. Και αποπληρωμή χρέους αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτό όμως, μπορεί να το κερδίσει – ποιος;- μια υπεύθυνη κυβέρνηση, ως «ανταμοιβή» των θυσιών του ελληνικού λαού  γιατί έπιασαν τους στόχους τους. Χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους και χωρίς κανενός είδους «αναταράξεις».
Όχι μια ανεύθυνη λοιπόν πολιτική με μονομερείς ενέργειες και συγκρούσεις...

Μειωμένες δαπάνες για τόκους και η ανάπτυξη που προβλέπεται για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αυτά τα δυο μαζί, δίνουν πραγματικά περιθώρια και για φορολογικές μειώσεις και για ενίσχυση των πιο αδικημένων. Χωρίς ανατροπή των δημοσιονομικών στόχων και χωρίς κανένα πρόβλημα με το χρέος.
Όλα αυτά, λοιπόν, είναι πλήρως συμβατά με τους στόχους μας! Αρκεί να βγούμε ομαλά από το Μνημόνιο, να πάρουμε αυτή τη «βοήθεια χρέους» και να μην διαταραχθεί η επιστροφή στην ομαλότητα και στην Ανάπτυξη.
Όσοι  λοιπόν ακολουθούν γραμμή ρήξης με την Ευρώπη, δεν θα πάρουν «βοήθεια χρέους», δεν θα αφήσουν τη Χώρα να επιστρέψει στην Ανάπτυξη, δεν θα έχουν κανένα περιθώριο να «μοιράσουν χρήματα». Οποιοδήποτε ευρώ, αν είναι ευρώ. Θα καταλήξουν σε μια δραματική ανάγκη να ζητάνε απελπισμένα χρήματα, από εκείνους ακριβώς με τους οποίους συγκρούονται.
               



Σημαντικότατη τομή είναι και η ανασυγκρότηση του Κοινωνικού κράτους. Ώστε να γίνει δίκαιο, ασφαλές και αποτελεσματικό.

Με διαφάνεια, για να διαφυλάσσει την ανταποδοτικότητα των εισφορών και την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων…
Με ταχύτητα στην απονομή συντάξεων…
Με χτύπημα της απίστευτης διαφθοράς που υπήρχε. Και της σπατάλης…
Με διάκριση ανάμεσα στις ανταποδοτικές εισφορές για τους ασφαλισμένους και στα προνοιακά επιδόματα για τους πιο αδύναμους και τους ανασφάλιστους…
Με σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων και των αδικιών.
Κι όλα αυτά είναι οι πραγματικά μεγάλες ανατροπές!
Στη δική μας λογική, οι εισφορές των ασφαλισμένων στα ταμεία τους, πρέπει και είναι ιερές. Δεν μπορούν να τις λεηλατούν, οι χαριστικές συντάξεις ή η προνομιακή μεταχείριση κάποιων σε βάρος όλων των υπολοίπων…
Θα πω πάλι, τολμηρά, αν θέλετε, αλλά είπαμε. Αλήθεια και ευθύνη. Θα πω ένα παράδειγμα: το πρόβλημα με τις «συντάξεις των 40δων»,! Που επιβαρύνει διπλά τα ταμεία: Γιατί μειώνει τα έσοδά τους (αφού χάνονται εισφορές), ενώ αυξάνει και τις δαπάνες τους (αφού προστίθενται καινούργιες συντάξεις). 
Και δεν αναφέρομαι, βέβαια, στους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας ή σε άλλες ευαίσθητες ειδικότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δεν αναφέρομαι σε κάποια ιδιαίτερα βαριά επαγγέλματα…
Αλλά οφείλετε όλοι να γνωρίζετε, να γνωρίζει όλος ο Ελληνικός λαός και αυτό το θεωρώ πολυσήμαντο να γίνει γνωστό, πως το ποσοστό των νέων συνταξιούχων κάτω των 62 ετών, είναι 76% για το Δημόσιο και 64% για το ΙΚΑ! Και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 92%! Μιλάμε για συνταξιούχους κάτω των 62. Και αυτές είναι αποκλίσεις μεγάλες από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης και, πιστέψτε με, δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα!
Δεν μιλάω ότι πρόκειται να προβώ σε κανέναν αιφνιδιασμό, ούτε θέλω να ανατρέψω οικογενειακούς προγραμματισμούς. Το σέβομαι. Θα εξαλειφθούν σταδιακά αυτές οι αποκλίσεις.  
Επίσης, με την ενιαία ηλεκτρονική Βάση Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος» που δημιουργήσαμε, πετυχαίνουμε για πρώτη φορά σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων. Από εκεί εντοπίσαμε αυτές τις χιλιάδες συντάξεις μαϊμού και επιδόματα μαϊμού! Αυτά κόπηκαν, οι παραβάτες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχρηστικά εισέπραξαν και που είχαν δημιουργήσει μία πραγματική «αιμορραγία» δεκαετιών! Και αυτό είναι ανατροπή!
Μια σημαντική μεταρρύθμιση είναι και το «ασφαλιστικό βιογραφικό», που δημιουργήσαμε. Δίνει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ενημέρωσης και αναμονής για την έκδοση σύνταξης. Μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», καταχωρούμε ηλεκτρονικά το σύνολο του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων της χώρας. Μπορεί να το δει και σήμερα όποιος θέλει. Με την αξιοποίησή του, η έκδοση και η απονομή σύνταξης είναι ζήτημα λίγων ημερών, μέσα στο 2015! Από χρόνια που ήταν κάποτε. Κι αυτό είναι επίσης μία μεγάλη ανατροπή!
Και ολοκληρώνουμε εντός του 2015 την κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Για να καταλάβετε, πρόκειται, αυτή η ασφαλιστική νομοθεσία, για περίπου 8.000 νόμους και κανονιστικές διατάξεις, που είναι περισσότερες από 38.000 σελίδες. Κι αυτό είναι, επίσης, μία πραγματική ανατροπή! Φανταστείτε το σοκ κάποιου επενδυτή που ήθελε να ενημερωθεί για την ασφαλιστική νομοθεσία στη χώρα μας, όταν του έδινες να διαβάσει 38.000 σελίδες!
Και καταργήσαμε τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία! Αυτό δεν είναι ανατροπή. Αλλά αυτονόητη απαλλαγή των ασφαλισμένων από τα βάσανα της γραφειοκρατίας…

Και θέλω, τέλος, εδώ, μπροστά σας, να υπογραμμίσω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε στην ανάπτυξη και είναι ώρα για αυξήσεις. Λογικές, σταδιακές, νοικοκυρεμένες. Αλλά αυξήσεις. Και εξάλειψη αδικιών…
Ως Πρωθυπουργός που έκλεισα τρείς δύσκολους προϋπολογισμούς, και πιστέψτε με, η λέξη δύσκολος δεν λέει τίποτα, σας λέω σήμερα, εδώ:
--Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξουν αυτές οι μειώσεις.
--Εγγυώμαι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο. Με αρχή από το 2015.
--Εγγυώμαι για το επίδομα στους υπερήλικες ομογενείς – το έχω πει - για Βορειοηπειρώτες και Ποντίους.  
--Εγγυώμαι ότι θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία.

Αλλά θέλω να σας πω κάτι, προσέξτε:
--Όταν το κράτος δίνει κάτι, χωρίς να δημιουργήσει ελλείμματα, ο πολίτης το παίρνει για πάντα!
Όταν κάποιος σου υπόσχεται τα πάντα, «λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να σου λέει από που θα τα βρει, τότε θα σου τα πάρει πίσω πολλαπλάσια!
Και ο Ελληνικός λαός το έζησε αυτό. Ο Ελληνικός λαός πίστεψε το «λεφτά υπάρχουν» το Σεπτέμβριο του 2009 και τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας τον Ιανουάριο του 2010. Για να βάλουν στη συνέχεια το Μνημόνιο το Μάιο του 2010.
Μόλις τώρα βγαίνουμε από αυτή την περιπέτεια.
Και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τον ίδιο εφιάλτη.
Ή και έναν πολύ χειρότερο ακόμα…





Αυτά, λοιπόν, που σας ανέφερα σήμερα είναι ο οδικός μας χάρτης για τη Μετα-μνημονιακή Ελλάδα.
Πως θα σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, πως θα δημιουργήσουμε τις δουλειές που χρειάζονται τα παιδιά μας, πως θα ξανά νιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες.
Το Αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, το νέο Κοινωνικό κράτος, δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Τον κοιτάξαμε με προσοχή, στοιχείο – στοιχείο. Δεν υπάρχει ψέμα στην ανάλυση. Είναι όλα στοιχεία αντικειμενικά. Που έγιναν από ξένους και από εμάς. Που επαληθεύτηκαν δεκάδες φορές. Που είδαμε το αποτέλεσμά τους όσο περνούσε ο χρόνος. Δεν είναι ο δρόμος εύκολος. Δεν είναι κούφιες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι όπως το λέει η λέξη: πραγματικές ανατροπές!
Αλλά είναι και ο δρόμος της πραγματικής ελπίδας. Είναι ο δρόμος της πραγματικής αλλαγής.
Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για να υλοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης, είναι να παραμείνει η πατρίδα μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Να μην παίζεις την Ελλάδα στα ζάρια.
Προϋπόθεση είναι να μην πετάξουμε στα σκουπίδια τις θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός.
Να μην  οδηγήσουμε την χώρα στη διεθνή απομόνωση και την καταστροφή.
Επομένως, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, η Ελλάδα, πια, δεν αποφασίζει για το παρελθόν.
Δεν αποφασίζει για κόμματα και πολιτικές παρατάξεις.
Καλούμαστε ως έθνος να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε.
Καλούμαστε να ξεκολλήσουμε, επιτέλους, από νοοτροπίες που μας έχουν κρατήσει πίσω, από ιδεοληψίες που σε όλον τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο έχουν καταργηθεί τελείως.
Ή να μείνουμε αλυσοδεμένοι στο πιο χρεοκοπημένο χθες.
Πρέπει να φύγουμε μπροστά, να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να γονατίσουμε στο κακό το ριζικό μας.
Γιατί ο κρατισμός που πρέπει να αποβάλουμε και ο λαϊκισμός που πρέπει να νικήσουμε οριστικά,  είναι το κακό το ριζικό σε αυτόν τον τόπο! 
Ο κρατισμός μας έφερε στην κρίση. Ο λαϊκισμός είναι εκείνος, το λέω ευθέως, που μας έφθειρε ως λαό. Είναι αυτό που δηλητηρίασε την πολιτική μας ζωή. Είναι εκείνο που παρέλυσε την οικονομία μας και τα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αυτό που μας κρατάει πίσω.
Δεν μας αφήνει να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις του Έλληνα. Που δεν μας αφήνει να απελευθερώσουμε το δυναμισμό του Έθνους μας. Που κρατάει αιχμάλωτο το δαιμόνιο του Έλληνα. Ο λαϊκισμός όμως, αυτός είναι τώρα έτοιμος να νικηθεί και να νικηθεί οριστικά!
Παρά τη δημαγωγία του, δεν πείθει πλέον...
Παρά τις ακρότητές του, δεν τρομοκρατεί πια…
Δεν δημιουργεί ελπίδα. Μόνο νοσταλγία σε κάποιους για τα χαμένα προνόμια των συντεχνιών τους…
Δεν δημιουργεί προοπτική. Δεν έχει προοπτική. Απλά ανακυκλώνει αδιέξοδα.
Δεν έχει όραμα για την επόμενη μέρα.
Φοβάται την επόμενη μέρα.
Τρέμει τις ευθύνες. Όπως τρέμει και την αλήθεια.
Δεν μπορεί να βρει συμμάχους. Ούτε στους γύρω του.
Ούτε μέσα στις γραμμές του. Ούτε σε εκείνους που ψήφισαν μαζί του να έχουμε τώρα εκλογές που δεν τις ήθελε ο Ελληνικός λαός. Ούτε εκεί δεν βρίσκουν συμμάχους.   
Γιατί είναι κραυγή! Δεν είναι Λόγος.
Είναι φάντασμα! Δεν είναι όραμα!
Είναι πρόβλημα! Δεν είναι λύση.
Είναι η συμπυκνωμένη αδυναμία της κοινωνίας μας. Δεν είναι η δύναμη του Έθνους.
Δεν μένει παρά να ενωθούμε όλοι, για να τους κερδίσουμε.
Κι αυτό κάνουμε. Ενωμένοι αυτό κάνουμε.
Γιατί εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!
Θα νικήσουμε το λαϊκισμό, όχι για να διχάσουμε την Ελλάδα. Αλλά για να ενώσουμε τον Ελληνικό λαό. Κι αυτό θα κάνουμε.  
               
Καλούμαστε να σπάσουμε τα κατεστημένα, όχι να υποταχθούμε στη μοίρα μας.
Καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας.
Όχι να υποταχθούμε στον χειρότερο εαυτό μας.
Καλούμαστε, τελικά: Να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε!
Να ανοίξουμε τα φτερά μας στον ανταγωνισμό, στις παγκόσμιες προκλήσεις. Στους κόσμους που θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν, ή να βουλιάξουμε στο μικρόκοσμο μιας χώρας που ζει το μαρτύριο του Σισύφου:
Φτάνει ως την κορυφή κι ύστερα λίγο πριν, κατρακυλάει και πάλι προς τα πίσω…
Φτάνει ως την πηγή, που λέει ο λαός,  αλλά νερό δεν πίνει…
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Ελληνικός λαός θα διαλέξει ανάμεσα στην Ανάπτυξη με την Ευρώπη, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, ή στη στασιμότητα και στη χρεοκοπία.
Θα διαλέξει ανάμεσα στην εθνική στρατηγική ή στην εθνική απομόνωση.
Θα διαλέξει ανάμεσα στο αύριο που το μπορεί και που του αξίζει…
Ή στο χθες. Σε αυτό το χθες που τον πρόδωσε και τον πληγώνει.
Όμως ο Έλληνας είναι πολλά πράγματα, αλλά Σίσυφος δεν είναι.
Θα διαλέξει σωστά! Και θα διαλέξει:
Τομές, Μεταρρυθμίσεις, Ανταγωνιστικότητα Παντού, Ανατροπές παντού!

Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί οριστικά. Και η Ελλάδα της Ανάπτυξης θα νικήσει. Επιτέλους…
Θα νικήσει η Ελλάδα της Ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Να θυμάστε, να το θυμάστε: Σε αυτές τις εκλογές – αυτό να πάρετε μαζί σας από τα πολιτικά. Σε αυτές τις εκλογές δεν θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Θα κερδίσει η Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το μήνυμα! Να είστε καλά. Να είστε δυνατοί.


Ευχαριστώ για όλα πάρα πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tι είναι η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της. Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε και στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε και πράττει το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε και οφείλει.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης –πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοσή της, είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν τυγχάνει οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν έχει χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Τυγχάνει όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη, πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και προχώρησε με μοναδική επιτυχία στην ηλεκτρονική παρουσία -με παγκόσμια εμβέλεια- της έκδοσης «ΑΘΥΒΟΛΕΣ 2003-2022», μια φιλόδοξη ΚΡΗΤΙΚΗ Πολιτιστική Παρουσία όχι μόνο για την Κρήτη, όχι μόνο για την Χώρα μας, αλλά όλη την Γη, όπου ζουν και αναπνέουν μοναδικά παιδιά της, οι Κρήτες και οι Κρήσσες της και ανθίζουν σαν λουλούδια τα Ήθη και τα Έθιμά της.

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

Acharnon Gordium Bond

Acharnon Gordium Bond
Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

AΡΘΡΑ «Αcharneon Gordium Bond» blog ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ στον ΔήμοΑχαρνών

1)ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: «..ως προς τη λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου Δήμου Αχαρνών»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/02/blog-post_99.html

2)ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΛΙΖΑΣ"; ρωτούν ξανά και ξανά οι δημότες Αχαρνών!ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html

3)ΑΧΑΡΝΕΣ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ2007 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/2007.html

π.Δημάρχου κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟΥ, προφίλ:

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_27.html

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Αcharnes Gordium Bond:απάντηση σε αναγνώστη: -«Γιατί δεν υπάρχουν Εφημερίδες σε μια τόσο μεγάλη πόλη;»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond.html

Πως κατασκευάζονται "ένοχοι" ..σενάρια απίστευτα..

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html


Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

"Acharnes Gordium Bond": απαντήσεις σε αναγνώστες

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_49.html

"Acharnon Gordium Bond":επερχόμενο άρθρο με τίτλο "ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_14.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnes Gordium Bond:"Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΓΚΤΟΣ.." γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝAΚΗ σε ταλαίπωρο αναγνώστη

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharne-gordium-bond.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharneon Gordium Bond: απάντηση σε αναγνώστη για τον ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bondq.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnon Gordium Bond:Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-Διοικητικού Συμβουλίου Αχαρνών με θέμα:"...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ από τον τ. Δήμαρχο κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_80.html

Αcharnes Gordium Bond-Για την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και την ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ "Σενάριο 1ο: Γράφει η σεναριογράφος Μ.Χ.Β"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ BLOG THΣ:Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bond-blog.html

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ-ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΠΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΗΣ

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω και τώρα που καίγεται η Βαρυμπόμπη. Το ήξερα, το περίμενα. Οι καταπατητές της περιοχής που δρούν εδώ και δεκάδες χρόνια ανενόχλητοι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης δεν έχουν σταματημό, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ.

Θέλοντας να πουλήσουν ό,τι ακόμα προλάβουν και ιδιαίτερα «ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ» χωρίς συμβόλαια και νόμιμες διαδικασίες, δεν θα αφήσουν ούτε ένα χλωρό φύλλο ούτε στην Βαρυμπόμπη ούτε στην Πάρνηθα. Αυτό που τους εμποδίζει είναι ο χαρακτηρισμός «δασικά» των εκτάσεων και αυτόν θα πολεμήσουν με τον δικό τους «μοναδικό» τρόπο. Οι «κωφοί» του τόπου, τα πουλημένα τομάρια που συναινούν δια της σιωπής τους, ή «μυξοκλαίνε» για τα καμένα δάση έχουν τεράστια ευθύνη. Κανείς δεν τους πιστεύει πια και η Πάρνηθα είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ αν δεν γίνει κάτι. Από ποιους; Μόνο στον Δένδια έχω αυτή την στιγμή εμπιστοσύνη, σε κανέναν άλλον. Όλα στον τόπο μου ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ εδώ και 30 χρόνια. Αποχαιρετήστε για πάντα την Πάρνηθα ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ, ποιοι τις κάνουν, με ποιο τρόπο, ποιοι ενέχονται, τι περιουσίες έχουν αποκτήσει, πως πουλάνε, τι έχει απομείνει για να πωληθεί.

Και μόνο αν η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κινηθεί ΑΜΕΣΩΣ. Αλλιώς, η Πάρνηθα είναι ήδη ΧΘΕΣ. Όπως και η Βαρυμπόμπη.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ