Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (Ελλάς-Κύπρος-Αίγυπτος) αναστρέφει στην συνείδηση των Ελλήνων πάρα πολλά. Η σύνεση, η υπομονή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου κατοχυρώνει την θέση της Ελλάδος και θεμελιώνει νέο status στην περιοχή. Ταυτόχρονα,αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης και καθιερώνει την Ελλάδα στην λίστα των παραγωγών χωρών φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων.Ταυτόχρονα η γεωπολιτική σημασία της χώρας αναβαθμίζεται, άρα οι “σύμμαχοι” αυξάνονται...
Eπισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τριών Κρατών – Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου- έτσι ώστε να οριοθετηθεί μεταξύ τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής που έλαβε χώρα στο Κάϊρο, απεδείχθη κίνηση «ματ» και για τους τρείς συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.
«Στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους» αποφάσισαν να προχωρήσουν οι τρείς χώρες στηριζόμενες απολύτως στην Ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Πρωθυπουργός των Ελλήνων κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε ιδιαίτερα την εξαιρετικής σημασίας συμφωνία σε τομείς όπως αυτοί της γεωπολιτικής σταθερότητας, της ενεργειακής ασφάλειας, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας αλλά και του τομέως της οικονομικής ανάπτυξης.
Η συμφωνία των τριών Αρχηγών στηρίχτηκε εν πολλοίς στις κοινές Ιστορικές ρίζες αλλά και στην γενική ανησυχία για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή.Η συμβουλή προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να υπακούσει στους Διεθνείς Κανόνες Δικαίου ακούγεται πλέον ως η πιο σωστή παραίνεση προς την διαρκώς προκαλούσα προβλήματα στο Αιγαίο χώρα η οποία φαίνεται να δυσκολεύει πλέον σημαντικά τον δρόμο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά μάλιστα από την Οδηγία της τελευταίας προς την διαρκώς ατακτούσα γείτονα.
Αξιοπρόσεκτη κρίνεται η παράμετρος στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της Ε.Ε. και μέσα στα πλαίσια κανόνων της τελευταίας, θα στηρίξουν σθεναρά την εξέλιξη της φίλης Αιγύπτου τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Ο εφοδιασμός σε ενέργεια όλης της Ευρώπης με τα προϊόντα της ΑΟΖ είναι ένα ισχυρότατο «χαρτί» στα χέρια των τριών κρατών, τόσο σημαντικό που είναι ικανό να ανησυχήσει πολλούς και για ευνόητους λόγους.
Θα ήθελα να επισημάνω εδώ, την εμπορική και αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγει η τριμερής Σύνοδος του Καϊρου και για τις τρείς συμμετέχουσες χώρες. Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει παλέψει γερά το χαρτί των εμπορικών επαφών με μεγάλο αριθμό άλλων ξένων χωρών και έχει καταφέρει επιτεύγματα που θα φανούν οσονούπω. Τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών του Ελληνα Πρωθυπουργού δεν είναι κάτι που αναδεικνύεται αμέσως. Όμως έγιναν, έχω στενότατα και ανελλιπώς παρακολουθήσει τις προσπάθειές του και θεωρώ πως «ο χρόνος πλέον εγγύς». Η επιτυχία του στην τριμερή Σύνοδο της Αιγύπτου, θαρρώ πως είναι το επιστέγασμα όλων του των προσπαθειών που πολύ λίγο έχουν αναδειχθεί στα Μέσα.
Η ενεργειακή συνεργασία της τριμερούς θα αποτελέσει κυριολεκτικά καταλύτη στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά η συνεργασία αυτή ενδυναμώνει σοβαρότατα τις τρείς χώρες τόσο προσδίδοντάς τους κύρος και ισχύ πολλαπλάσια του υπάρχοντος στην κάθε μία από αυτές αλλά επιπρόσθετα ενδυναμώνει σοβαρά την ισχύ τους και στον τομέα του ελέγχου της διεθνούς τρομοκρατίας.
Από κάθε πλευρά, το αποτέλεσμα της Τριμερούς είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
Να σημειωθεί βέβαια οτι η Τουρκία σαφώς “ητήθηκε” αφού πίεζε την Αίγυπτο να μην υπογράψει την Συμφωνία και η συνέχεια είναι γνωστή. Η υπογραφείσα συμφωνία της Τριμερούς απο την Αίγυπτο, στέλνει και ένα ακόμα μήνυμα στην γείτονα καθόλου αισιόδοξο: αφορά την νομιμότητα των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ την οποία βεβαίως αμφισβητεί τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος!!
Ας μην ξεχνάμε επίσης οτι η Κύπρος και η Ιορδανία έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης πώλησης φυσικού αερίου και η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το προσεχές έτος. Η συμφωνία καταδεικνύει σαφώς την έγκαιρη και οργανωμένη στρατηγική..πωλήσεων της Κύπρου που θα προκαλέσει και έναν ακόμα πονοκέφαλο στην “γείτονα”.
Μέσα σε όλα αυτά, αναμένονται οι πλέον συμφέρουσες λύσεις και στον τομέα των μεταφορών του αερίου προς την Ευρώπη, που μέχρι στιγμής δείχνουν οτι θα γίνονται με πλοία δια μέσου του Αιγαίου.
Πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ μάλιστα αποτελεί και η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αναλυθεί συντομότατα.
Βέβαια προκύπτει και ένα εύλογο ερώτημα σε ό,τι αφορά την πώληση αερίου στην Ευρώπη που ως γνωστόν “χρωστάμε τα μαλλιοκέφαλά μας”. Και αναρωτιέμαι, θα πουλάμε εξοφλώντας το χρέος μας ή θα πουλάμε κανονικά και θα εισπράττουμε;
Ας μείνουμε όμως προς το παρόν στην επιτυχία της Τριμερούς και όσο για τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε.
Και μία τελευταία παρατήρηση: Η επιτυχία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα χαλάσει τον ύπνο πολλών στο εσωτερικό της χώρας μας. Για ευνόητους λόγους.
Μ.Χ.Β
Διαβάστε εδώ τα κυριότερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος της Τριμερούς:
Αλ Σίσι:
...Επίσης, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις καταστάσεις και τις κρίσεις που επικρατούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα το Παλαιστινιακό και τις προσπάθειες για ειρήνευση. Και η εξέλιξη των καταστάσεων στη Συρία και στο Ιράκ, οι προσπάθειες αντιμετώπισης και καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τρόποι ενίσχυσης αυτών των προσπαθειών, καθώς βεβαίως και η κατάσταση στη Λιβύη και η ενίσχυση των δίκαια εκλεγμένων οργανισμών.Επίσης εξετάστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα και η Κύπρος για την ενίσχυση και την υποστήριξη της επαφής της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο απεικονίζει ακριβώς την ιστορική- πολιτική συνεργασία και ότι πραγματικά έχουν μια πλήρη εικόνα και κατανοούν πλήρως την κατάσταση και την αιγυπτιακή πραγματικότητα….
…Επιβεβαιώσαμε επίσης τη θέλησή μας για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αυστηρότητα και μέσω της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και ο τομέας ασφαλείας για την αποκάλυψη αυτών των οργανισμών και ομάδων. Η Αίγυπτος δίνει ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία γι’ αυτή τη τριμερή συνεργασία και θεωρεί ότι είναι ένα μεγάλο βήμα στην ενίσχυση και αποκατάσταση αυτής της μελλοντικής συνεργασίας. Οι χώρες μας έχουν πραγματική θέληση για την περαιτέρω προώθηση αυτών των συνεργασιών. Μια συνεργασία που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. …
Ν. Αναστασιάδης:
Η τριμερής συνεργασία μας βασίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες:
Πρώτο: Αυτόν της πολιτικής συνεργασίας, βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεών μας, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πάντοτε με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Δεύτερο: Την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των χωρών και των λαών μας, βεβαίως, μέσω της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεών μας, σε τομείς όπως αυτόν της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας και σωρείας άλλων τομέων, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε.
Τρίτο: Τη δημιουργία κοινού μετώπου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως για παράδειγμα την τρομοκρατία, την ξενοφοβία και τον θρησκευτικό διαχωρισμό που θέτουν σε κίνδυνο την κρατική υπόσταση πολλών χωρών, αλλά και το μέλλον του πολιτικού τους ανασχηματισμού.
Τέταρτο και το πλέον σημαντικό: Αυτή η τριμερής συνεργασία αποσκοπεί στο να καταστεί πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή….
ένεια, μία και μόνη κυριαρχία.
Αντώνης Σαμαράς:
…Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Δηλαδή σε μια τρομοκρατία η οποία απειλεί ως ιδεολογία και ως καθεστώς να εγκαθιδρύσει τον τρόμο και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. …Και θέλω άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί κανείς ότι δήθεν χωρίζεται το καθεστώς του τρόμου σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και σε τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και θα πρέπει να λάβει τη μία μόνο απάντηση που πρέπει που είναι απάντηση από όλους και απάντηση δυναμική.
..Δώσαμε επίσης μεγάλο βάρος και στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα θέματα των υδρογονανθράκων. Είναι ένας τομέας στον οποίο θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας αλλά και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου