BLOG:ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΕΛΛΑΔΑ
Σκόπια: Ανησυχία για άγνωστη ‘φρουρά’ που εμφανίστηκε στο Τέτοβο > Άτομα με μαύρες στολές εμφανίσθηκαν στην πόλη Τέτοβο και απειλούν τους πολίτες.
Άτομα με μαύρες στολές εμφανίσθηκαν στην πόλη Τέτοβο και απειλούν τους πολίτες. Αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ζέμρι Γκαμίλι, όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’.Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014
Ερντογάν μέσω Χουριέτ: "Συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ ή αλλιώς πάμε σε πολεμική σύρραξη" > Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΜΕ
Εκεί που μας χρωστάγανε πάνε να μας πάρουνε και το… βόδι. Σε αυτή τη λογική κινείται η Τουρκία και αυτή ακριβώς την πολιτική του Ερντογάν εκφράζει μέσα από ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Χουριέτ» για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάει για πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στα μέτρα βέβαια της Άγκυρας.«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ» μετά από ένα παραλήρημα κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Γίνεται σαφές στο σημείο αυτό πώς η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εν’ όψει και της τριμερούς συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη-Σίσι στις 8 Νοεμβρίου στο Καίρο, όπως επίσης και από το ενδιαφέρον της Αιγύπτου που κινείται εναντίον της Τουρκίας να συμβάλει στην αξιοποίηση των Κυπριακών κοιτασμάτων μέσω των δικών της τερματικών σταθμών.
«Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα σε μία ένδειξη ακόμη αλαζονείας και αποφασιστικότητας να προκαλέσει σύρραξη στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η τουρκική εφημερίδα στο άρθρο της, αφού κάνει το άσπρο-μαύρο κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική για την εισβολή στην Κύπρο φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πώς οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού.
«Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η Χουριέτ.
Εξομοιώνει πλήρως δηλαδή το δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο σπίτι της με την πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας να υπερασπιστεί το ψευδοκράτος στέλνοντας το «Barbaros» να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ παρουσία μάλιστα πολεμικών πλοίων.
Είναι γνωστό πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να περάσει τη γραμμή της και να κάνει την προπαγάνδα της ή ακόμη και να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε στα Ίμια, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη. Το δημοσίευμα αυτό δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ένταση και δεν δέχεται τις συστάσεις κανενός για αποκλιμάκωση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014
Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
Με μια απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας, στην συνεδρίαση του, την προηγουμένη Πέμπτη, αποφάσισε να διεξάγει έναν αποτελεσματικό πόλεμο ενάντια σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες της χώρας.Μιλώντας στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος στην τηλεόραση Net την περασμένηΠαρασκευή το βράδυ, ο δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής Sabah Αμπντουραχμάν Σιμσέκ, μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη συνεδρίαση του MGK και δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή απόφαση. Καμιά θρησκευτική δομή δεν θα επιτραπεί να λειτουργήσει στο κράτος από τώρα και στο εξής. Ούτε οι Σουλεϊμανσίδες, οι νακσίδες, οι Μεντζιλσις ή οι Ισκεντερπασισίς… ή κάποια μέλη της κοινότητας Ισμαιλήδων. Θα υπάρξει ένας αποτελεσματικός αγώνας ενάντια σε όλες τις [θρησκευτικές] ομάδες. “
Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν υπάρξει στην Τουρκία για χρόνια και έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς. Ακόμα και σε περιόδους πραξικοπήματος, όταν τεράστια πίεση επιβλήθηκε στις κοινότητες αυτές, κατάφεραν να επιβιώσουν.
Στη συνάντηση της Πέμπτης του MGK υπήρξαν πολλές πρωτιές. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατελάμβανε την έδρα του πρωθυπουργού τα τελευταία 12 χρόνια στις συνεδριάσεις του MGK, προήδρευσε της συνεδρίασης για πρώτη φορά ως πρόεδρος, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, συμμετείχε στη συνεδρίαση ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ήταν η πρώτη φορά που αναπληρωτές πρωθυπουργοί Νουμάν Κουρτλμούς, Γιαλτσίν Ακντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του MGK. Η συνάντηση διήρκεσε για 10 ώρες και 25 λεπτά, η μεγαλύτερη συνάντηση του MGK στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ήταν ακόμη μακρύτερη από ό, τι η περιβόητη συνάντηση εννέα ωρών στις 28η Φεβρουαρίου 1997, μετά την οποία πραγματοποιήθηκε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, που ονομάστηκε ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf του Σαββατοκύριακου, ένα μέλος της κυβέρνησης στη συνεδρίαση πρότεινε η λεγόμενη «παράλληλη δομή», ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) και φιλοκυβερνητικούς κύκλους για να κηρυχθεί η οργάνωση – που βασίζεται στο βασισμένη κίνημα Hizmet εμπνευσμένο από την τούρκο-ισλαμικής σχολή του Φετουλάχ Γκιουλέν, ως τρομοκρατική οργάνωση και να προστεθεί στο Κόκκινο Βιβλίο, ένα εθνικό έγγραφο ασφάλειας στο οποίο απαριθμούνται οι μείζονες απειλές κατά του έθνους. Την πρόταση επικρότησαν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη συνάντηση είπαν ότι ένα τέτοιο βήμα αν γίνει, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και την τρομοκρατική οργάνωση (ΡΚΚ), το κουρδικό Κόμμα Κοινοτήτων, την Ένωση Εργαζομένων Κουρδιστάν (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και όλες τις προεκτάσεις τους, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιμείνει στην πρότασή της καθώς δεν θέλει στη φάση αυτή μια ανοιχτή σύγκρουση με τους Κούρδους.
Πριν από τη συνεδρίαση του MGK, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έτρεξαν ιστορίες που υποδείκνυαν ότι το «παράλληλο κράτος» θα αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση και θα αναγραφεί στο Κόκκινο Βιβλίο κατά τη συνεδρίαση του MGK. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επίσης δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα.
Το κίνημα Hizmet προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο και την επίλυση των προβλημάτων μέσω ειρηνικών μεθόδων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο Ερντογάν και το πρώην κόμμα του, το AKΡ, ήρθαν σε αντίθεση με Hizmet, ειδικά από τις 17 του Δεκεμβρίου του 2013, όταν σε μια μεγάλη επιχείρηση της κυβέρνησης εμφανίστηκαν να εμπλέκονται μέλη της κι αυτό πήρε δημοσιότητα. Ο Ερντογάν, που είδε να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή και μέλη της οικογενείας του, ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση είχε ενορχηστρωθεί από την κίνηση Hizmet με κίνητρο την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος AKΡ. Ο Ερντογάν δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, και το κίνημα αρνείται την κατηγορία.
Η ανάλυση της Taraf, η οποία ανέφερε ότι βασίστηκε σε κυβερνητικές πηγές, είπε ότι έγινε σκληρή κριτική κατά του Υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, στη συνεδρίαση του MGK από το στρατό, για την αυξανόμενη βία στη χώρα που διαπράττεται κυρίως από το PKK και τους συμπαθούντες του.
Μια δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση του MGK και που αποδόθηκε σε μια επιτροπή με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ακντογκάν, περιελάμβανε ένα σημείο που τόνιζε πως η κυβέρνηση θα πολεμήσει ενάντια σε όλες τις παράλληλες δομές. Η Taraf υποστηρίζει ότι αυτό έγινε σκόπιμα, για να δώσει την εντύπωση ότι στο MGK συζήτησαν για τον αγώνα κατά της λεγόμενης «παράλληλης κατάστασης» για ώρες, αν και κυβερνητικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι το ζήτημα της «παράλληλης κατάστασης» συζητήθηκε μόνο για 25 λεπτά.
Ζητήματα όπως το ΡΚΚ, το KCK και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Λαών (HDP) που οργάνωσαν διαμαρτυρίες στα νοτιοανατολικά της χώρας, οι επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), το πέρασμα των πεσμεργκά, από την Τουρκία προς τη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εγχώριων και ξένων απειλών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.
Σημαντικό χρόνο κατανάλωσε το MGK, στη συζήτησή του σχετικά με τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε εκτέλεση ήδη εγκεκριμένων σχεδίων, από το παρελθόν, αν απαιτηθεί παρέμβαση στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ από την πλευρά Ερντογάν ανατέθηκε η παρακολούθηση των εξελίξεων στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές της αντιπολίτευσης, με επέμβαση του ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι για το θλεμα αυτό υπάρχουν κυβερνητικές αποφασεις και ότι οι Αμερικανοι ομόλογοί του έχουν ενημερωθεί και όχι μόνο μια φορά.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του Κόμματος Εργατών (IP) Ντογκού Περιντσέκ, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κόμμα του στην επαρχία Μπαλικεσίρ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες κινητοποίησεις για να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για την εξάλειψη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην κοινωνία .
Όταν αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στις αρχές του τρέχοντος έτους μετά την κράτησή του για κάποιο χρονικό διάστημα σαν μέλος της Εργκένεκον, ένα σκοτεινό δίκτυο που έχει φερόταν να έχει διασυνδέσεις στο εσωτερικό του κράτους και υπήρχε υποψία ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, ο Πέριντσεκ είπε ότι θα συνεργαστεί με τον Ερντογάν για την εξάλειψη των θρησκευτικών κοινοτήτων, και ειδικότερα το κίνημα Hizmet.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης Μασούμ Τούρκερ του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) είπε ότι «η σημερινή μακρά συνάντηση του MGK δείχνει ότι η εθνική ασφάλεια έχει αποτύχει».
Αναφερόμενος σε μια φράση στη δήλωση MGK που μιλά για την καταπολέμηση όλων των «παράνομων, νομικά, δομών», είπε αυτή απειλεί όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με τον Τούρκερ, «από την ίδρυσή της το 2002, η κυβέρνηση του AKΡ έχει ως στόχο να εξοντώσει την κοινωνία των πολιτών στη χώρα».
e-dragoumanos.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου