Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMAFM, όπου απάντησε σε ερωτήσεις:
Για τα όσα έγιναν σήμερα το πρωί κατά την συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ήμουν προχθές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην τελετή για το πανηγυρικό της 28ης. Είχαμε μιλήσει με τον κ. Φορτσάκη, με τον οποίο είμαστε και σε καθημερινή επαφή. Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε, γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία, για ένα αγαθό, την ανώτατη εκπαίδευση που το Σύνταγμα έχει χαρίσει, έχει αφιερώσει, έχει απονείμει, έχει δώσει για να λειτουργεί αποκλειστικά στο δημόσιο μη επιτρέποντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκεί σπουδάζουν τα παιδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έχουν κοπιάσει για να μπουν, που έχουν αλλοτριώσει και τον εαυτό τους πολλές φορές για να πάρουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου.
Υπάρχει το μεταπολιτευτικό παραμύθι, που ξεκίνησε ως αγώνας κατά της χούντας νομιμοποιημένος απόλυτα στα μάτια όλου του πλανήτη, συνεχίστηκε ως αγώνας για την κατάκτηση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, που επιτεύχθηκε και συνεχίζεται τώρα ως παραφθορά και στρέβλωση, ως μορφή συγκάλυψης πολιτικών μικρών κινήτρων, ως πρόσχημα δήθεν αγώνων κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου που κάτι που δεν ισχύει, διότι υπάρχει πλήρης ελευθερία στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει πλήρης ελευθερία κίνησης ιδεών και λειτουργίας, όλη αυτή τη στρέβλωση πρέπει να την τελειώνουμε και νομίζω ότι η αποφασιστική στάση του κ. Φορτσάκη, είναι μια πάρα πολύ καλή στιγμή».
Για το αν πρέπει να συνεδριάζει η Σύγκλητος παρουσία εκπροσώπων φοιτητών;: «Ο κ. Φορτσάκης λέει ότι οπωσδήποτε πρέπει να ακουστεί η γνώμη τους. Βεβαίως το δέχεται και το δέχεται χίλιες φορές. Λέει ο άνθρωπος και μου το είπε στη συνάντηση που είχαμε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, προχθές, ότι εάν έρθουν συντεταγμένα και ζητήσουν παρουσία και το λόγο, 100% τον έχουν. Δεν μπορώ να δεχτώ, λέει ο άνθρωπος, ότι ανοίγω την πόρτα και μπουκάρω και διαλύω. Και σε αυτό πρέπει να του δώσουμε απόλυτο δίκιο. Εγώ μάλιστα έχω σκεφτεί κύριοι να συζητούσαμε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, αν θέλετε και μια μορφή περισσότερης συμμετοχής. Θετικό θα ήταν. Αλλά από αυτό μέχρι ανοίγω την πόρτα και μπαίνω και κάνω ό,τι θέλω και ξαναμπαίνω και ξαναμπαίνω και δεν σε αφήνω να λειτουργήσεις, δεν σου επιτρέπω το πνεύμα διοίκησης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας να το έχεις σε λειτουργία, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Δεν μπορούμε να την δεχτούμε αυτή την απόσταση.
Με βρίσκετε στην Κρήτη. Κατακτήσαμε χθες με μια σύσκεψη του δημάρχου Ρεθύμνου του περιφερειάρχη του κ. Αρναουτάκη όλες τις ηγεσίες του πανεπιστημίου της Κρήτης τη λειτουργία τμημάτων ένα ελληνικού για φοιτητές διοίκησης τουρισμού και ένα ξενόγλωσσου που προσφέρεται μόνο σε αλλοδαπούς, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίδακτρα και η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά.
Μας μένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Μέχρι και το κτίριο έχουμε βρει. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απόφαση, ενώ έχουμε αυτά από την μια πλευρά, ενώ έχουμε την Αθήνα που πρέπει να είναι ένας τουριστικός προορισμός παγκόσμιος όπως είναι, έχουμε και από την άλλη πλευρά μια κακή νοοτροπία, μια παρεξήγηση, που κρατάει 10ετίες και με την οποία πρέπει να τελειώνουμε. Ούτε αυταρχικά μιλάει κανένας, με πληθυντικό μιλάμε. Και με παρακλήσεις και με εκκλήσεις.
Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε κάπου και σας υπάρχει και μια μειοψηφία που σκέφτεται ανάποδα. Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Πρέπει η πλειοψηφία να συμφωνήσει και τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, αλλά και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που είναι αυτοδιοίκητα, βλέπε πανεπιστήμιο Αθηνών, ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την παρεξήγηση.
Τώρα δίνεται η μάχη και πρέπει να στηριχθεί για να τελειώσει τώρα. Η δική μου γνώμη είναι ότι η καταλληλότερη ευκαιρία από αυτή δεν θα υπάρξει.
Για την λειτουργία τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ελληνικού και ξενόγλωσσου για αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης στα πανεπιστήμια Ρόδου και Κρήτης: «Το Πανεπιστήμιο της Ρόδου, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, είναι δυο πανεπιστήμια που έχουν την έδρα τους και τις εγκαταστάσεις τους σε παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, Ρόδος – Κρήτη και που κρίναμε με την κυρία Κεφαλογιάννη, ότι θα είναι οι πιο καλές περιπτώσεις για να υποδεχτούν τμήματα προπτυχιακά, όχι μεταπτυχιακά, προπτυχιακά τμήματα τα οποία θα διδάσκουν διοίκηση τουρισμού, δεν είμαι ακόμη έτοιμος ως προς το γνωστικό αντικείμενο, θα απευθύνουν τη διδασκαλία αυτή την 4ετή, τον 4ετή προπτυχιακό κύκλο σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά και θα καταβάλλονται δίδακτρα.
Αυτά τα δυο τμήματα δεν θα είναι μόνα τους. Δίπλα τους θα λειτουργούν και τμήματα προπτυχιακά για Έλληνες και Ευρωπαίους, τα κλασικά δηλαδή με τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως τα έχουμε τώρα, όπως τα έχουμε αυτή τη στιγμή».
Για το αν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί το Υπουργείο ότι με την λειτουργία των προαναφερθέντων τμημάτων διοίκησης τουρισμού φτιάχνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο: «Όχι, όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έχουμε γνωμοδοτήσεις σχετικές. Επιτρέψτε μου και εγώ να επικαλεστώ την ιδιότητά μου. Θυμάστε ότι καλώς ή κακώς είμαι από τους υποστηριχτές του δημοσίου πανεπιστημίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη δουλεύει στα μεταπτυχιακά, πολλά μεταπτυχιακά γίνονται έτσι και τώρα το περνάμε στα προπτυχιακά. Θα είχε προβλήματα εάν απευθυνόταν στους Έλληνες. Αυτό θα είχε προβλήματα, αλλά δεν απευθύνεται σε Έλληνες.
Και επειδή δεν απευθύνεται σε Έλληνες δεν μπορεί να απευθύνεται και σε άλλους Ευρωπαίους, γιατί θα υπήρχε δυσμενής διάκριση σε βάρος των Ελλήνων. Να σας δώσω μια εικόνα από την επόμενη συνάντησή μου χθες με το Πολυτεχνείο που είναι στα Χανιά, σε ένα τμήμα που έχει, νομίζω μεταπτυχιακό για αλλοδαπούς, δεν είμαι βέβαιος εάν είναι προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό, για 20 θέσεις είχε 90 αιτήσεις. Από ποιους κυρίως; Από Αφρικάνους. Αλήθεια σας λέω. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ και θα πληρώσουν και έχουμε 90 υποψηφιότητες για 20 θέσεις. Η συνάντηση αυτή που σας λέω έγινε χθες. Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον. Η ζήτηση για τα δυο αυτά τμήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν ξέρω τη δυνατότητα που θα έχουν να πάνε φοιτητές. Εγώ υπολογίζω 70 το χρόνο περίπου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιστοίχως θα έχει την έδρα του σε αυτό το επίπεδο των σπουδών στη Ρόδο και περιμένουμε τώρα μια συνάντηση στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα διαδικαστική και μετά μια τελική με τα δυο πανεπιστήμια αυτά το υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας, για να κάνει ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις σχετικές εξαγγελίες 25 Νοεμβρίου. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας.
Ενώ συζητάμε αυτά, ενώ το τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει στείλει σήμερα στο Υπουργείο ένα θερινό τμήμα τριών εβδομάδων, πάλι με δίδακτρα, πάλι για αλλοδαπούς για την ελληνική ιστορία, αυτό είναι το αντικείμενο και έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον, εμείς το υπογράφουμε αυτό αύριο, ενώ γίνονται αυτά, ταυτοχρόνως υπάρχει μια μικρή μειοψηφία, η οποία σου λέει δεν θα μπούνε γιατί δεν θα λειτουργήσει. Είναι φραγμός. Παλεύουμε να αυξήσουμε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Η παιδεία μπορεί να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε αυτό τον τομέα. Κολέγιο στη Θεσσαλονίκη, όχι πανεπιστήμιο κολέγιο, Στρατηγάκης είναι ο ιδιοκτήτης. Εάν θυμάστε παλιά όταν ήμασταν μικροί. Αυτοί έχουν ένα κολέγιο στη Θεσσαλονίκη, δεν θυμάμαι πώς λέγεται με 500 Βαλκάνιους φοιτητές. Πας στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο πολλές φορές και ακούς ανθρώπους που δεν είναι τουρίστες και μιλάνε αγγλικά. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλουμε; Αυτά είναι καθαρό κέρδος για την Ελλάδα και για την επιρροή της Ελλάδας».
Για το αν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το εξάμηνο οι φοιτητές που έχουν αιτηθεί μετεγγραφής: «Όχι, γιατί τα πανεπιστήμια που έχουν λίγες μετεγγραφές, κλήθηκαν από εμάς να τις διεκπεραιώσουν αμέσως και δεύτερον, αυτοί οι οποίοι πάνε για πανεπιστήμια, όπως στους Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου που είναι πάρα πολλοί και θα δω αύριο και τους κοσμήτορες του Μετσοβίου που έχουν τεράστιο πρόβλημα, εκεί θα γίνει όπως γινόταν πέρσι κ. Χιώτη, καταλαβαίνω, θα πάνε το Γενάρη – Φλεβάρη. Δηλαδή δεν θα χάσουν το εξάμηνο. Άμα θέλει κάποιος να μη δώσει εξετάσεις καλώς. Δικό του θέμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου