Διπλωματική μάχη σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε. δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης με στόχο να πιέσει την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρασμάνης ζήτησε από επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών κατά τη σημερινή ενημέρωσή τους από τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos, στο Στρασβούργο να παρέμβουν για το θέμα των ροδακινοπαραγωγών τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στο θέμα των τιμών η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πρόβλημα που επιτάθηκε με το ρωσικό εμπάργκο.
Με εντολή του κ. Καρασμάνη προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, απεστάλη κείμενο σημείων παρέμβασης προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω το εθνικό αυτό ζήτημα.
Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, πριν την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, και είχε προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών και μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.
Στην επικοινωνία δε, που είχε ο Υπουργός με επικεφαλής Ελλήνων ευρωβουλευτών τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας ως προς τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
• την αδυναμία προσέγγισης της Νότιας Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, που αύξησε το κόστος μεταφοράς, αλλά και γενικότερα την αρνητική ψυχολογία στην αγορά λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές, καθώς συμπίεσαν τις τιμές παραγωγού στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό φέτος, από 50, 60 έως και 80 λεπτά το κιλό τα προηγούμενα χρόνια.
• την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για άμεση αντιστάθμιση του εισοδήματος των γεωργών, τόσο με την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων όσο και με την αξιοποίηση κονδυλίων πέραν του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
• ότι τα έκτακτα μέτρα για τα ροδάκινα, που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, δεν βοήθησαν ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς, ως προς την τιμή, αφού η διάθεση της παραγωγής είχε προηγηθεί σε ποσοστό άνω του 75 % πριν από την εξαγγελία των Ρωσικών απαγορεύσεων και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιουλίου πρώτη η Ελλάδα είχε επισημάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία για τους Έλληνες παραγωγούς πολύ πριν την εξαγγελία του ρωσικού εμπάργκο.
Καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική απόφαση οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον Αλιευτικό Τουρισμό.
«Η χώρα μας έχει να επιδείξει πολλά από τον πλούτο του πρωτογενούς της τομέα και μπορεί να τον αξιοποιήσει σε πολιτικές ανάπτυξης όπως συμβαίνει τώρα με τον Αλιευτικό Τουρισμό», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης. Και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους ψαράδες μας οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα όχι μόνο να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά να αναδείξουν τις παραδοσιακές τους τεχνικές, μαζί με τις σπάνιες ομορφιές των ελληνικών ακτογραμμών μας, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση επισκεπτών για την ανάπτυξη του τόπου τους και της εθνικής μας οικονομίας.»
Σύμφωνα με την απόφαση:
- Στον Αλιευτικό Τουρισμό μπορούν να συμμετέχουν οι αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ και σκάφος μήκους μέχρι 15 μέτρα.
- Τα σκάφη που προορίζονται για τη διενέργεια Αλιευτικού Τουρισμού, θα πρέπει να μπορούν να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι οριζόμενες από την κείμενη νομοθεσία και Προεδρικά Διατάγματα, προδιαγραφές των σκαφών (ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, κ.λπ.) και να διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.
- Το αλιευτικό σκάφος θα πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την υγιεινή και την καταλληλότητά του για τη διενέργεια Αλιευτικού Τουρισμού.
Οι επαγγελματίες αλιείς θα μπορούν να κάνουν επίδειξη των τεχνικών ψαρέματος τις οποίες στη συνέχεια οι επιβαίνοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν οι ίδιοι ψαρεύοντας με πετονιά.
Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη νέα και με θετικές προοπτικές, μορφή τουρισμού θα πρέπει να ενημερώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες Αλιείας, υποβάλλοντας με την αρχική τους αίτηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως, φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής τους άδειας, αίτηση για τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται απ’ τους επιβάτες-τουρίστες, και πιστοποιητικό ασφάλισης για αστική ευθύνη.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι προβλεπόμενες ποινές για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας.
- Καν. (ΕΕ) αριθ. 913/2014 σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών.
- Καν. (ΕΕ) αριθ. 932/2014 σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αρ. 913/2014.
Προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών
Προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης παραγωγών ορισμένων φρούτων και λαχανικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου