Επί Ελληνικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκαν δύο Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν στην Αθήνα δύο Άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, ένα Ανταγωνιστικότητας με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική, την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και ένα για θέματα Πολιτικής Συνοχής. Η συμμετοχή στα Άτυπα Συμβούλια κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, με συμμετοχή Υπουργών, Υφυπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων από τα υπόλοιπα 27 Κράτη Μέλη, τις χώρες ΕΟΧ, καθώς και εξειδικευμένων ομιλητών από θεσμικούς εταίρους της ΕΕ, της Κοινωνίας των Πολιτών και της Αγοράς. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις που προσέλκυσαν πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον όπως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνισμού, η Στρατηγική ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου και οι Καταναλωτές στη Ψηφιακή εποχή.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο νομοθετικό έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Ελληνική Προεδρία. Δεδομένων των συντομότερων προθεσμιών λόγω ευρωεκλογών, ο αριθμός των επτά (ένας Κανονισμός, έξι Οδηγίες) νομοθετικών φακέλων που ολοκληρώθηκαν (δηλ. που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ) αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Η διαμεσολάβηση της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις καθοριστική προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση φακέλων που αφορούν άμεσα στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι :
- Η Οδηγία για το ατομικό δικαίωμα αποζημίωσης από παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές να αποζημιώνονται πλήρως και απλούστερα για τις ζημιές που υπέστησαν από τα καρτέλ και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
- Η Οδηγία για τους νέους κανόνες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για μεγάλες επιχειρήσεις.
- Η Οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις, που επιτρέπει σε περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς με μεγαλύτερη διαφάνεια και μικρότερο κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες.
- Οι δύο Οδηγίες για την τεχνική εναρμόνιση ραδιοεξοπλισμού και εξοπλισμού υπό πίεση, που προάγει την ποιότητα, την συμβατότητα και την ασφάλεια μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από κινητά τηλέφωνα έως πυροσβεστήρες.
- Η αναθεώρηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε περισσότερες πληγείσες περιοχές της Ε.Ε. να λαμβάνουν απλούστερα και συντομότερα βοήθεια.
- Η Οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμής τελών, που διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ανοίγουν λογαριασμούς οπουδήποτε στην Ε.Ε. απλούστερα και με πλήρη διαφάνεια, που σημαίνει και πλήρη συγκρισιμότητα επιτοκίων, προσφορών κλπ, κάτι που οδηγεί σε υγιέστερο ανταγωνισμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πέρα όμως από την ολοκλήρωση των παραπάνω σημαντικών νομοθετημάτων, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας προχώρησε ουσιαστικά και σε σημαντικό βαθμό και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, τις οποίες καλούνται να κλείσουν και τυπικά οι επόμενες Προεδρίες:
- Η Πρόταση Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις αναμένεται να εξαλείψει εμπόδια για τον διασυνοριακό τουρισμό, ωφελώντας και τους επαγγελματίες πράκτορες και τους πολίτες στον σχεδιασμό των διακοπών τους.
- Οι Προτάσεις Κανονισμών για την ασφάλεια των καταναλωτικών ειδών και για την εποπτεία της αγοράς.
- Η πρόταση Οδηγίας για την Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που διευκολύνει την ίδρυση ενός νέου τύπου μικρομεσαίας επιχείρησης και απλοποιεί τις διασυνοριακές της δραστηριότητες εντός της Ε.Ε.
- Η Πρόταση Οδηγίας για την εταιρική διακυβέρνηση, που διευκολύνει τους μετόχους στην αποτελεσματικότερη άσκηση των δικαιωμάτων τους, με προφανή οφέλη για την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την διαφάνεια, ειδικά στους θεσμικούς επενδυτές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
- Το νομοθετικό πακέτο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για το Ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα.
- Το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
- Την Πρόταση Οδηγίας για την προστασία των εμπορικών απορρήτων, που θα βοηθήσει τα εθνικά δικαστήρια να αντιμετωπίσουν την αθέμιτη ιδιοποίηση εμπορικών μυστικών, να απομακρύνουν τα προϊόντα αυτής από την αγορά και ν α αποζημιώσουν τα θύματά της.
- Τέλος, η Ελληνική Προεδρία έχει επιτύχει πρόοδο σε μια σειρά από νομοθετήματα στον τομέα της τεχνικής εναρμόνισης, με πιο σημαντική την υποχρεωτική τοποθέτηση του συστήματος αυτόματης ειδοποίησης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος (eCall).
Αξίζουν ιδιαίτερης μνείας και επαίνου οι προσπάθειες των υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε Αθήνα και Βρυξέλλες, χάρις στις οποίες το έργο της Προεδρίας στους τομείς της Ανταγωνιστικότητας και της Πολιτικής Συνοχής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου εστίασε τις προσπάθειες της σε τέσσερεις βασικούς άξονες, ως εξής:
- Στην προώθηση των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένες τρίτες χώρες για την διεύρυνση του ευρωπαϊκού εμπορίου, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στον τομέα αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ, καθώς η σύναψη της σχετικής συμφωνίας (Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις) – TTIP) υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβάλλει σε αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ κατά έως και 120 δις Ευρώ. Επίσης, η Ελληνική Προεδρία παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ – Καναδά (CETA) και ενέταξε στις προτεραιότητες της ΕΕ – λόγω των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων – την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – Ουκρανίας.
- Στην ανάδειξη σε μείζον ζήτημα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, των θεμάτων θαλασσίων μεταφορών, των θεμάτων προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., καθώς και των θεμάτων χορήγησης εξαγωγικών πιστώσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες.
- Στον καθορισμό της στρατηγικής της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για θέματα σχετιζόμενα με την υιοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.
- Στην ολοκλήρωση κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση της θέσης της ΕΕ ως επενδυτικού προορισμού και τη δυνατότητα της να επιβάλλει εμπορικά αντίμετρα χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις περιπτώσεις που τρίτες χώρες θίγουν τα εμπορικά συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών.
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη, ένα Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στην Αθήνα (27 – 28 Φεβρουαρίου 2014) και ένα Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες (8 Μαΐου 2014), ενώ, σε υπηρεσιακό επίπεδο, έλαβαν χώρα, υπό Ελληνική Προεδρία, 62 συνεδριάσεις Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου, καθώς και 6 επιπλέον συνεδριάσεις παρουσία και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (συνεδριάσεις τριλόγου).
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ολοκλήρωση των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης και απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου και το άνοιγμα των αγορών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επανέλθει η Ευρώπη σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτή ήταν η πυξίδα που καθόρισε τις προτεραιότητες μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου. Για τα Ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα θα ήθελα να τονίσω τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλαμε για την ενίσχυση των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. στην παγκόσμια αγορά όπως επίσης και στην ανάδειξη της σημασίας των θαλασσίων μεταφορών. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο του προσωπικού της μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΝ όπως επίσης και τα στελέχη του γραφείου μου για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου