Υπουργός: Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε σας και τους ακροατές σας.
Πορτοσάλτε: Καταρχήν «σιδεροκέφαλος», δεν τα έχουμε πει, όλα καλά με το νέο χαρτοφυλάκιο. Τελείωσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η επίταξη δεν αρέσει σε κανέναν, είναι μέτρο ανάγκης αλλά νομίζω ότι βόλεψε όλους για να μη γίνει το ατύχημα και να συζητηθεί με μια ευχέρεια, με μια δυνατότητα μέσα στο Κοινοβούλιο το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Τι λέτε;
Υπουργός: Βεβαίως, η επίταξη είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά αυτό το οποίο πήγε να συμβεί ήταν είναι επίσης ακραίο. Μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, για τους όποιους δικούς της λόγους – κατανοητούς ή όχι κατανοητούς αυτό είναι άλλο θέμα - επιχείρησε να θέσει υπό πλήρη ομηρία την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και μάλιστα εκατομμύρια ξένους επισκέπτες στη χώρα. Αυτό που πήγε να γίνει ήταν τεράστια καταστροφή και ορθώς, νομίζω απολύτως ορθώς, απετράπη.
Πορτοσάλτε: Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει το θέμα, τη διαφωνία, φέρνοντας αυτό το σχέδιο για το δημοψήφισμα προσπαθώντας να καπελώσει και κάποια κομμάτια της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Βγήκε αυτό;
Υπουργός: Με συγχωρείτε, η χώρα δεν πρέπει να έχει μόνο κυβέρνηση πρέπει να έχει και μια αντιπολίτευση, αλλιώς δεν είναι μια λογική χώρα. Και μία αντιπολίτευση σοβαρή, η οποία να έχει διαφορετική άποψη για τα προβλήματα, να ασκεί κριτική και κάποια στιγμή μπορεί να κυβερνήσει. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτή την αντιπολίτευση; Δημοψήφισμα για τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην ενέργεια, κάτι που εν πάση περιπτώσει αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της αγοράς; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Σε λίγο για ποια άλλα πράματα θα αρχίσουμε να κάνουμε δημοψηφίσματα σε αυτή τη χώρα, για να καταλάβω; Και δημοψήφισμα όχι υπό την έννοια μιας σκέψης και αντίληψης των πολιτών μέσα σε ένα πνεύμα ηρεμίας, αλλά σε μια μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στη λογική της άρνησης κάθε ξένης επένδυσης, κάθε προοδευτικού μέτρου και αυτό τη στιγμή που η χώρα έχει εκατομμύρια τουρίστες και προσπαθούμε να βοηθηθούμε από την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγνώμη που το λέω, λυπάμαι που το λέω, δεν είναι σοβαρά πράγματα όμως.
Πορτοσάλτε: Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου και περάσει η ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ κύριε Δένδια, σε πόσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έρθει επενδυτής και άρα να περιμένει η κοινή γνώμη σημάδια αυτού του ανταγωνισμού που υπόσχεται η κυβέρνηση;
Υπουργός: Δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος και θα ήμουν προπετής αν έλεγα στους ακροατές σας ότι εγώ τα ξέρω όλα και είμαι έτοιμος να σας τα πω όλα. Όμως, ένα είναι σίγουρο: Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εάν δεν ζητηθεί και δεν έρθει επενδυτής, δεν θα υπάρξει κανένας ανταγωνισμός, δεν θα βρεθούν τα χρήματα τα οποία χρειάζονται να επενδυθούν στο 70% της ΔΕΗ το υπόλοιπο το οποίο χρειάζεται επενδύσεις για να μπορέσει να παράσχει σοβαρές υπηρεσίες στον πολίτη στο πλαίσιο των αλλαγών των τεχνολογιών κ.λ.π. Θα μείνουμε όχι εκεί που είμαστε, διότι η επιλογή δεν είναι ανάμεσα στο να μείνεις εκεί που είσαι ή να πας καλύτερα, είναι ή να πας καλύτερα ή να πας πολύ- πολύ χειρότερα και να επιστρέψεις σε προηγούμενες εποχές. Αυτή την επιλογή θα κάναμε. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο. Και από κει και πέρα, συγνώμη για να καταλάβω, υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό σενάριο για να βρεθούν χρήματα τα οποία πρέπει να επενδύσει η ΔΕΗ για να καταφέρει να εξελίξει τις υπηρεσίες που παρέχει στον Έλληνα πολίτη και να δημιουργήσει επάρκεια; Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό σενάριο.
Πορτοσάλτε: Αυτό πράγματι επαρκώς δεν έχει συζητηθεί και δεν γνωρίζει, έχω αυτή την αίσθηση, η ελληνική κοινωνία εις βάθος τις δυνατότητες της ΔΕΗ και την κατάστασή της μάλλον και τη μη δυνατότητά της να κάνει αυτοβούλως επενδύσεις, με ίδιες δυνάμεις.
Υπουργός: Δεν έχει τέτοιο περιθώριο η ΔΕΗ. Ξέρετε, κύριε Πορτοσάλτε, με συγχωρείτε, εγώ λυπάμαι για αυτό, το είπα και πριν, δεν θέλω να οξύνω τους τόνους. Άλλωστε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία απηύθυνα έκκληση, ούτε απειλή ούτε κάτι άλλο στους τότε σκεπτόμενους να θέσουν όμηρο τη χώρα με το ρεύμα. Αλλά εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα αντιμετωπίζει με εθνικοαπελευθερωτική ρητορεία της Νοτίου Αμερικής της δεκαετίας του ‘ 60. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις και πρέπει να έρθουν ξένοι επενδυτές να επενδύσουν χρήματα. Ουδείς πρόκειται να έρθει στη χώρα να επενδύσει τα χρήματά του όταν υβρίζεται και απειλείται. Και μη νομίζουμε ότι οι ξένοι επενδυτές το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να έρθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν άλλες αγορές προσφορότερες πιθανόν από την Ελλάδα, τις οποίες καλοδέχονται και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν με αυτό που κάνει σαμποτάρει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στην πραγματικότητα το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη. Με κρατικούς πόρους που δεν υπάρχουν, ξαναλέω, που δεν υπάρχουν, ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει. Λοιπόν, τι ακριβώς μας λένε; Ποιο είναι το σενάριο τους για να βγούμε από τη κρίση; Πρέπει να τα πουν αυτά τα πράματα, αλλιώς δεν είμαστε σοβαροί.
Πορτοσάλτε: Διάβασα στην Οικονομική ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στην πρώτη σελίδα χθες, στο «Κυριακάτικο» φύλλο κύριε Δένδια, δύο θέματα που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης.
Υπουργός: Είπα, δεν θα μου τα θέσετε αυτά; Απόρησα..
Πορτοσάλτε: Μα είναι δυνατόν; Λοιπόν, «κούρεμα» όχι μόνο των δανείων αλλά και των οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που διατηρούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με βιώσιμα όμως χαρακτηριστικά, εισηγείται η KPMG, που λειτουργεί ως σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης στην αναμόρφωση της προπτωχευτικής διαδικασίας. Oρίστε παρακαλώ.
Υπουργός: Εγώ δεν χρησιμοποιώ για λόγους που έχουν να κάνουν με την δική μου εξωτερική εμφάνιση τη λέξη «κούρεμα», ξέρετε μου είναι ξένη, την αποφεύγω… Πάμε τώρα στο επί της ουσίας θέμα. Πράγματι η KPMG συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο στο πως θα αντιμετωπίσει ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις, είτε μεγάλες επιχειρήσεις είτε μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς, το κομμωτήριο της γειτονιάς, το μπακάλικο της γειτονιάς, είναι υπερχρεωμένα. Υπάρχει μια πάρα πολύ απλή λύση ενός κοινωνικού δαρβινισμού, ότι θα τα κλείσουμε όλα, θα τα βγάλουμε όλα στο σφυρί και θα τελειώνουμε. Αυτό δεν είναι πολιτική. Εάν περιμένουμε να αναπτυχθεί η οικονομία από νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, μέσα από ξένες επενδύσεις που θα έρθουν, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να απορροφήσουμε την ανεργία ή δέκα-είκοσι, δεν ξέρω και εγώ πόσα. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό. Από όλα τα επιχειρηματικά σχήματα, είτε μεγάλα είτε μικρά, ποια είναι βιώσιμα;. Και για αυτά που είναι βιώσιμα, αν βρεις ένα τρόπο να τα βοηθήσεις λίγο, μπορεί να δημιουργήσουν απασχόληση και να δημιουργήσουν πλούτο από την αρχή. Πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε; Με μία προϋπόθεση, έτσι για να είμαστε και σε αυτό εξηγημένοι, δεν μπορούμε να αδικήσουμε τον επιχειρηματία που σοβαρά διαχειρίστηκε τα πράγματα και βίωσε την κρίση, και εις βάρος του να δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Αλλά από την άλλη, πρέπει να βοηθήσουμε και αυτούς που είτε για εξωγενείς παράγοντες είτε γιατί τα επιτόκια ανέβηκαν ξαφνικά είτε επειδή η αγορά στέρεψε ενώ δεν υπήρχε ένδειξη για αυτό, βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Πάνω σε αυτό λοιπόν έχουμε ζητήσει τις σκέψεις τις KPMG. Έχει δοθεί ένα προσχέδιο, προφανώς ένα τμήμα από αυτό το προσχέδιο, ερμηνεύτηκε με τον τρόπο που η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραφε.
Πορτοσάλτε: Ποιος αναλαμβάνει το κόστος κύριε Δένδια του να περικοπεί μέρος των δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις, όλων αυτών των κατηγοριών;
Υπουργός: Να σας πω, μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτή την «περικοπή» μέρους των δανείων. Mπορεί να είναι παράταση, μπορεί να είναι ενίσχυση επιτοκίου, μπορεί να είναι χρήση κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ, τη στρατηγική εταιρική σχέση. Δεν είναι κατ’ ανάγκην περικοπή ώστε το κόστος να σας πω ότι θα πάει (εκεί)…Συνολικά όμως, όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια που γίνεται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι προφανές ότι την πληρώνει ο Ευρωπαίος πολίτης. Μην κοροϊδευόμαστε, χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό.
Πορτοσάλτε: Επειδή ξανακλείνονται οι τράπεζες μας με βάση πια το Ευρωπαϊκό περιβάλλον και το Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα και από κει θα εξαρτηθεί και η ρύθμιση του χρέους συνολικά της Ελλάδος.
Υπουργός: Έχετε δίκιο και για αυτό για όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχουν μοχλεύσεις κεφαλαίων. Για κάθε χρήμα που δίνει ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αναζητηθούν και κεφάλαια εκτός δημόσιου τομέα που να τα ενισχύσουν. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να πάει κανείς στις τράπεζες αύριο το πρωί και να τους πει «κόφτε τα μισά», χωρίς να κοπούν ανάλογα και οι καταθέσεις, αυτό δεν γίνεται. Αυτό το ξέρουμε όλοι, από την άλλη όμως δεν θα μείνουμε ανενεργοί. Με σοβαρότητα, με απόλυτη προτεραιότητα και προστασία του τραπεζικού μας συστήματος – δεν πρόκειται να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα σε κίνδυνο, αυτό είναι προφανές - θα πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, διότι από την άλλη κύριε Πορτοσάλτε η κατάσταση να παραμείνει έτσι και αυτό δεν είναι ανεκτό. Δηλαδή να έχουμε σε ομηρία ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, χωρίς καμία να εκκαθαρίζεται και από την άλλη χωρίς καμία να κρίνεται βιώσιμη για να δημιουργήσει απασχόληση και να παραμένουμε και με ένα, ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, και αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση. Άρα πρέπει με τεράστια, με «χειρουργική» αν θέλετε προσοχή, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά πόσο σοβαρό είναι το θέμα, να προχωρήσουμε μπροστά και να το λύσουμε.
Πορτοσάλτε: Πετάτε το μπαλάκι στις τράπεζες;
Υπουργός: Όχι, όχι, δεν πετάω το μπαλάκι σε κανέναν.
Πορτοσάλτε: Εσείς θα φτιάξετε ένα πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες;
Υπουργός: Οι σχέσεις με τις Τράπεζες είναι σχέσεις συνεργασίας. Μιλάμε, συζητάμε. Οι τράπεζες, ξέρετε, έτσι όπως έχει γίνει η ιστορία τώρα, στην πραγματικότητα, με την επανακεφαλαιοποίησή τους από τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα φορολογούμενο είναι και αυτές περιουσιακό στοιχείο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και της κοινωνίας, έτσι; Μην κοροϊδευόμαστε. Υπάρχουν πάρα πολλά κοινωνικά χρήματα επενδεδυμένα στις τράπεζες. Πέρα από τα χρήματα, ό, τι έχει μείνει από τα χρήματα των μετόχων τους και τα νέα χρήματα που μπήκαν με τις αυξήσεις κεφαλαίου, όλο αυτό το κοινωνικό χρήμα, λοιπόν, που έχει μπει στις τράπεζες, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το θέσει σε αμφισβήτηση. Και τέταρτον οι καταθέσεις στις Τράπεζες που είναι το προϊόν αγώνα ζωής των Ελλήνων πολιτών, της ελληνικής κοινωνίας. Οι καταθέσεις των τραπεζών ανήκουν σε Έλληνες πολίτες που έχουν κουραστεί πάρα πολύ. Κανείς λοιπόν δεν δικαιούται να τα τινάξει όλα αυτά στον αέρα επειδή είναι απρόσεχτος ή επειδή κάνει βιαστικές κινήσεις.
Πορτοσάλτε: Πότε θα είστε έτοιμος κύριε Δένδια;
Υπουργός: Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή είναι λογικό στην αρχή του φθινοπώρου να μπορούμε να έχουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που να βοηθήσουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η χώρα κύριε Πορτοσάλτε πρέπει να βγει από αυτή την κρίση, πρέπει να δημιουργηθούν θετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης.
Πορτοσάλτε: Δύο θέματα πολύ γρήγορα κύριε Δένδια. Διαβάζω ακόμη στην ίδια πρώτη σελίδα της Οικονομικής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επισημαίνουν ή αν θέλετε καταγγέλλουν, δεν μου αρέσει το ρήμα, περιπτώσεις φόρων υπέρ τρίτων π.χ. όταν εκδίδουμε διαβατήριο πληρώνουμε ένα παράβολο που πηγαίνει υπέρ του ΟΓΑ, όταν παίρνουμε δάνειο στις τράπεζες υπάρχει στα ψιλά γράμματα κάτι που δεν είναι για τις τράπεζες, κάπου πηγαίνει αυτό.
Υπουργός: Θα σας πω τι είναι και θα είναι καλό να το ξέρουμε. Εδώ η χώρα ήταν ένας μηχανισμός που η κοινωνία πλήρωνε χρήματα που δεν γνώριζε που πάνε. Όταν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα έσοδο για κάποιο σκοπό, αντί ευθέως να πούμε στην ελληνική κοινωνία «θα πληρώσεις τόσα για αυτό» το περνάγαμε μέσα σε κάτι άλλο, σαν ένα πολύ μικρό ποσοστό, ώστε να περάσει και απαρατήρητο, με αποτέλεσμα στο τέλος να δημιουργηθεί μια τεράστια σώρευση δαπανών για τον Έλληνα πολίτη χωρίς να ξέρει που πάνε αυτές οι δαπάνες, με τις οποίες τον επιβαρύνουμε σε δεκάδες διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Όπως είπατε παίρνει ένα διαβατήριο και πληρώνει κάτι για τον ΟΓΑ, εάν πάει να πάρει ένα δάνειο πληρώνει κάτι για κάτι άλλο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βρούμε αυτά τα πράγματα. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί ένα site μεταξύ άλλων, που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών βοήθεια και το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε πλήρη ανάλυση αυτών των απίστευτων πραγμάτων που γίνονται σε αυτή τη χώρα, δείγμα κακοδιοίκησης σχεδόν εκατό ετών. Εκτός των άλλων λοιπόν που γίνονται και της ειδικής ομάδας έρευνας για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τελικό δίχτυ προστασίας στον Έλληνα πολίτη δημιουργήθηκε ένα site ώστε και αν ακόμα κάτι ο πολίτης βρει κάτι το οποίο για οποιοδήποτε απίστευτο λόγο τον επιβαρύνει να μπορεί να το αναρτήσει…
Πορτοσάλτε: Πότε θα είναι έτοιμο αυτό;
Υπουργός: Το site λειτουργεί.
Πορτοσάλτε: Το site λειτουργεί, εσείς πότε θα είστε έτοιμοι για να κόψετε τους φόρους υπέρ τρίτων;
Υπουργός: Θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και να δούμε από εκεί και πέρα τι συνέπειες έχει αυτό και πώς να το κάνουμε. Όλα όσα σας λέω θα πρέπει να γίνουν γρήγορα κύριε Πορτοσάλτε, δεν έχουμε καιρό τώρα, δεν έχουμε καιρό δηλαδή να τα αφήνουμε για το μέλλον. Όλα πρέπει να γίνουν δυστυχώς για εμάς, όλα πρέπει να γίνουν τώρα.
Πορτοσάλτε: Και πολύ σύντομα, πρέπει να κλείσω: 18 Ιουλίου πρέπει να υποβάλετε τα Περιφερειακά και Ταμειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, προχωράει αυτό;
Υπουργός: Προχωράει και δουλεύουμε νυχθημερόν για αυτό. Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά και από τον προκάτοχο μου τον Κωστή Χατζηδάκη πρέπει να πω. Μην σας παριστάνω εγώ ότι ήρθα εδώ και αρχίζουν και τρέχουν όλα τα πράγματα, ότι όλοι οι άλλοι καθόντουσαν και περιμένανε εμένα.
Πορτοσάλτε: Συνεπώς περιμένουμε. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δένδια. Χάρηκα πολύ.
Υπουργός: Και εγώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου