"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024":συνεχίζει εδώ http://politikinewsaaa.blogspot.com

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024» με 24 ολόκληρα χρόνια έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης, βρίσκεται πλέον εδώ:http://politikinewsaaa.blogspot.com

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:

https://politikinewsaaa.blogspot.gr/

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η λειτουργία του παρόντος Ιστολογίου ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://politikinewsaaa.blogspot.gr/ ATTENTION!!! NEW ADDRESS for politikinews:https://politikinewsaaa.blogspot.gr/
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη
"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" σε όλους Σας, με Υγεία και περίσσια Αγάπη (Εικόνα απο την Ενορία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

EUFIC:Πώς να επιλέξετε το μαγειρικό σας έλαιο

FOOD TODAY 02/2014

Πώς να επιλέξετε το μαγειρικό σας έλαιο

Υπάρχει μια αυξανόμενη ποικιλία φυτικών ελαίων για το μαγείρεμα και την παρασκευή φαγητού. Πώς αποφασίζει κανείς ποιο να διαλέξει; Οι παράγοντες που μπορεί να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τη γεύση , τις λειτουργικές ιδιότητες των ελαίων, το κόστος και την επίδραση στην υγεία. Στο παρόν άρθρο παρέχονται κάποιες επεξηγήσεις για τα έλαια, καθώς και καθοδήγηση για την επιλογή αυτών ανάλογα με το σκοπό χρήσης τους.
Τι υπάρχει σε ένα φυτικό έλαιο;
Τα φυτικά έλαια παράγονται από σπόρους, όσπρια, καρπούς και κάποια φρούτα. Πρόκειται, βασικά, για λίπη που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Όλα τα λίπη αποτελούνται από τριγλυκερίδια, τα οποία συντίθενται από λιπαρά οξέα συνδεδεμένα σε γλυκερόλη. Τα φυτικά έλαια περιέχουν ένα μίγμα κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, παρόλο που τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονο- και πολύ-) συνήθως επικρατούν (βλ. Σχήμα 1). Αντιθέτως, στα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο και το λαρδί (λίπος χοιρινό), επικρατούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Υπάρχουν, επίσης, μερικά φυτικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο και το κοκκόλιπος, τα οποία έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι συνεπώς πιο στερεά.

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία είναι πλούσια τα φυτικά έλαια, έχουν ευεργετική δράση σε δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, όταν χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.1 Το ελαιόλαδο περιέχει κατά κύριο λόγο μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και το κραμβέλαιο μίγμα μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων και των ω-3 λιπαρών οξέων). Το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το καρυδέλαιο περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στα έλαια μπορεί να περιλαμβάνουν το ω-6 λιπαρό οξύ, λινελαϊκό οξύ, και το ω-3 λιπαρό οξύ, α-λινολενικό οξύ.

Σχήμα 1. Τυπική σύσταση λιπαρών οξέων στα κύρια μαγειρικά έλαια, καθώς και στο βούτυρο και το λαρδί για σύγκριση 2,3 (μπορεί να διαφέρει μεταξύ των προϊόντων).
Τα έλαια μπορεί να περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη E και K, καθώς και ποικίλες ποσότητες ευεργετικών βιοδραστικών συστατικών, όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολυφαινόλες στο παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επιπλέον, τα φυτικά έλαια είναι φυσική πηγή στερολών, οι οποίες απορροφώνται κατά προτεραιότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με τη διαιτητική χοληστερόλη (εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας).

Εξευγενισμένα και μη εξευγενισμένα έλαια
Τα φυτικά έλαια του ίδιου είδους μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα εξευγενισμού. Ο εξευγενισμός αποσκοπεί στην απομάκρυνση οποιαδήποτε ανεπιθύμητης γεύσης, οσμής, χρώματος ή ακαθαρσιών. Ο βαθμός εξευγενισμού θα εξαρτηθεί από την επιθυμητή χρήση [για παράδειγμα, γεύση, εμφάνιση ή σταθερότητα του ελαίου (βλ. μαγειρεύοντας με τα έλαια)]. Τα μη εξευγενισμένα έλαια διατηρούν τα ευεργετικά φυτικά βιοδραστικά συστατικά.2 Για παράδειγμα, τα μη εξευγενισμένα έλαια, όπως το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι πιθανό να περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες σε σχέση με το εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Τα έξτρα παρθένα έλαια χρησιμοποιούνται ειδικότερα όταν το ζητούμενο είναι η γεύση της ελιάς. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για άρτυμα παρά ως μαγειρικά έλαια.

Μαγειρεύοντας με τα έλαια
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα έλαια λειτουργούν ως μέσο για να μεταφέρουν θερμότητα, αλλά ταυτόχρονα απορροφώνται και από τα τρόφιμα. Κατά το μαγείρεμα, τα έλαια απορροφούν, επίσης, λιποδιαλυτά αρωματικά συστατικά, τα οποία συνεισφέρουν στη γεύση του τροφίμου. Τρόφιμα που έχουν τηγανιστεί ή ψηθεί στο φούρνο με λάδι, έχουν τραγανή υφή και χρυσίζουσα εμφάνιση.

Η διαχείριση των ελαίων χρειάζεται κάποια μέριμνα. Τα λιπαρά οξέα είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο, ώστε η υπερβολική έκθεσή τους σε αυτά κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα μπορεί να αλλάξει τη χημική δομή των λιπαρών οξέων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να παραχθούν δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, να αποδομηθούν οι βιταμίνες και να μειωθεί η διατροφική τους αξία. 1

Η σταθερότητα των λιπαρών οξέων διαφέρει μεταξύ των ελαίων.1 Η σταθερότητα στη θερμότητα υποδεικνύεται από το «σημείο καπνού», τη θερμοκρασία δηλαδή στην οποία η αποσύνθεση γίνεται ορατή ως υποκύανος καπνός. Εάν η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι πολύ υψηλή, το έλαιο τελικά θα υποβαθμιστεί. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο θερμαίνεται το έλαιο, τόσο περισσότερο υποβαθμίζεται. Από την άλλη μεριά, εάν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, ο χρόνος μαγειρέματος παρατείνεται και περισσότερο έλαιο απορροφάται. Τα εξευγενισμένα έλαια έχουν γενικώς μεγαλύτερη σταθερότητα και υψηλότερο σημείο καπνού.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο πιο υψηλός ο βαθμός ακορεστότητας των λιπαρών οξέων, τόσο μικρότερη η σταθερότητα του ελαίου στη θερμότητα.1 Συνεπώς, τα εξευγενισμένα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έλαια, όπως το εξευγενισμένο μη παρθένο ελαιόλαδο, το αραχιδέλαιο, καθώς και τα υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ κραμβέλαιο και ηλιέλαιο, είναι πιο σταθερά και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα έλαια πλούσιας περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το καλαμποκέλαιο και το τυπικό ηλιέλαιο.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση του ελαίου, χαρακτηριστική στο βαθύ τηγάνισμα, μειώνει τη θερμοκρασία που αντιστοιχεί στο σημείο καπνού, αν και η επίδραση αυτή είναι λιγότερο έντονη στα σταθερά έλαια, όπως το υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ κραμβέλαιο και το αντίστοιχο ηλιέλαιο. Εάν πρόκειται τα φυτικά έλαια να χρησιμοποιηθούν κατ’ επανάληψη, θα πρέπει να φιλτράρονται μετά το τηγάνισμα (όταν είναι κρύα) για την απομάκρυνση σωματιδίων. Το σκεύος τηγανίσματος θα πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά και να στεγνώνει πλήρως. Στην πράξη, τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν λίγες φορές, αρκεί τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά να παραμένουν ικανοποιητικά. Σε γενικές γραμμές συστήνεται η πλήρης ανανέωση του ελαίου μετά από 10 κύκλους τηγανίσματος.

Μια πρόσφατη μελέτη υπέδειξε ότι τα έλαια και οι μαργαρίνες που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6) είναι επίσης κατάλληλα για ρηχό τηγάνισμα και ψήσιμο, με το 95% των λιπαρών οξέων να διατηρούνται.4 Οι μαργαρίνες είναι γαλακτώματα φυτικών ελαίων και νερού (μέχρι 16%).5 Οι στερεές μαργαρίνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το νερό που περιέχουν προκαλεί πιτσύλισμα. Παρόλα αυτά, οι υψηλές σε λίπος μαργαρίνες (δηλ. με περιεχόμενο λίπους μεγαλύτερο από 60%) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ρηχό τηγάνισμα και το σοτάρισμα. Μια σχετικά καινούρια εναλλακτική είναι οι εμφιαλωμένες υγρές μαργαρίνες, οι οποίες προορίζονται για μαγείρεμα. Έχουν μεγαλύτερες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων σε σχέση με τις στερεές και έχουν σχεδιαστεί να διαθέτουν καλές ιδιότητες στο τηγάνισμα, όπως ομοιόμορφη αμαύρωση και μειωμένο πιτσύλισμα. Με τις υγρές μαργαρίνες, όπως και με τις στερεές και το βούτυρο, η κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος επιτυγχάνεται όταν οι μεγάλες φυσαλίδες αέρα εξαφανιστούν και το χρώμα γίνει διάφανο.

Ποιο έλαιο να διαλέξετε;
Η επιλογή του ελαίου θα εξαρτηθεί από το κόστος, τη γεύση και το σκοπό χρήσης του. Ο πίνακας παρακάτω παρέχει μια σχετική καθοδήγηση.
Πίνακας 1.Οι κυριότερες κατηγορίες λιπαρών οξέων και η συνιστώμενη χρήση των συνήθων φυτικών ελαίων *
Έλαιο
Είδος λίπους (επικρατή λιπαρά οξέα)
Ιδιότητες
Ιδανικό για
Ηλιέλαιο
Πολυακόρεστα
Διαυγή, ανοιχτόχρωμα με ήπια γεύση.


Η σταθερότητα στη θερμοκρασία ποικίλει.
Έλαια για όλους τους σκοπούς. Σάλτσες σαλάτας και μαγείρεμα, όπως τηγάνισμα διαφόρων ειδών (τηγάνισμα με συνεχές ανακάτεμα, σοτάρισμα, βαθύ τηγάνισμα). Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης εξαρτάται από το τηγανισμένο προϊόν, το χρόνο και τη θερμοκρασία τηγανίσματος.
Καλαμποκέλαιο
Πολυακόρεστα
Καρθαμέλαιo
Πολυακόρεστα
Σογιέλαιο
Πολυακόρεστα
Αραχιδέλαιο
Μονοακόρεστα (και 30% πολυακόρεστα) 
Κραμβέλαιοu
Μονοακόρεστα (και 30% πολυακόρεστα) 
Υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ (ω-9) εκδοχή κραμβέλαιου, ηλιέλαιου, καρθαμέλαιου
Μονοακόρεστα
Υψηλή σταθερότητα στη θερμότητα.
Τηγάνισμα για όλους τους σκοπούς. Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επαναλαμβανόμενο τηγάνισμα (συχνά με βαθύ τηγάνισμα).
Μαγιονέζα και σάλτσες σαλάτας.
Έλαια ψυχρής έκθλιψης – Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Έξτρα παρθένο κραμβέλαιο
Μονοακόρεστα
Νεφελώδη με πράσινη/κεχριμπαρένια απόχρωση, χαρακτηριστική γεύση, συνήθως πιο ακριβή τιμή.
Σάλτσες σαλάτας, σοτάρισμα και ράντισμα.
Παρθένο ελαιόλαδο
Μονοακόρεστα
Χαρακτηριστική γεύση
Σάλτσες, σοτάρισμα, ήπιος βρασμός 
Τυπικό και ελαφρώς εξευγενισμένο ελαιόλαδο
Μονοακόρεστα  
Διαυγές, ανοιχτόχρωμο, υψηλή σταθερότητα στη θερμότητα
Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Λινέλαιο  
Πολυακόρεστα
Ευαίσθητο στη θερμότητα
Σάλτσες σαλάτας και ράντισμα
Καρυδέλαιο
Μονοακόρεστα
Χαρακτηριστική γεύση, συνήθως πιο ακριβή τιμή

Οι εξευγενισμένες ποικιλίες είναι σταθερές στη θερμότητα
Σάλτσες σαλάτας, ράντισμα

Τηγάνισμα με συνεχές ανακάτεμα (εξευγενισμένες ποικιλίες)
Σησαμέλαιο
Μονοακόρεστα (και 40% πολυακόρεστα)
Φουντουκέλαιο
Μονοακόρεστα
Φοινικέλαιο
Κορεσμένα
Κοκκινωπό χρώμα, ημι-στέρεο, μακρά διάρκεια ζωής
Εμπορικό τηγάνισμα και ψήσιμο
Κοκκόλιπος
Κορεσμένα
Ημι-στέρεο, μακρά διάρκεια ζωής
Εμπορικό τηγάνισμα
 *μπορεί να διαφέρει μεταξύ των προϊόντων. Οι συστάσεις αυτές εξαρτώνται, επίσης, από τις διαιτητικές συνήθειες, τη γεύση, τη διαθεσιμότητα των διαφόρων ελαίων και το σχετικό κόστος.

Αποκομίστε τα οφέλη!
Χρησιμοποιείστε μια ποικιλία ελαίων. Καταναλώστε ακόρεστα έλαια, αντί κορεσμένων λιπών, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πειραματιστείτε με έλαια ψυχρής έκθλιψης και ασυνήθιστα έλαια, για να πετύχετε βέλτιστη γεύση στις σάλτσες και για το σοτάρισμα, και επιλέξτε έλαια σταθερά στη θερμότητα για το βαθύ τηγάνισμα και εξευγενισμένα έλαια για το ψήσιμο. Για να αποφευχθεί η οξύτητα και η παραγωγή δυσάρεστων οσμών και γεύσεων, αποθηκεύστε τα έλαια σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος και χρησιμοποιήστε τα εντός της ορισμένης διάρκειας ζωής τους.2 Θυμηθείτε: όλα τα έλαια είναι θερμιδικά πυκνά και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Αλλά μην ξεχνάτε να τα απολαμβάνετε!Περισσότερες πληροφορίες
• EUFIC review (2010). The Why, How and Consequences of cooking our food (επεξηγεί τις διάφορες μαγειρικές μεθόδους και περιλαμβάνει τα σημεία καπνού για διάφορα λίπη και έλαια)
• Tuorila H, Recchia A. Sensory perception and other factors affecting consumer choice of olive oil. In Olive Oil Sensory Science, eds E Monteleone, S Langstaff, Wiley-Blackwell, Oxford (υπό δημοσίευση)
Αναφορές
  1. EUFIC review on Fats (θα επικαιροποιηθεί το 2014)
  2. Foster R, Williamson CS &Lunn J (2009). BRIEFING PAPER: Culinary oils and their health effects. Nutrition Bulletin 34: 4–47.
  3. National Food Institute. Danish Food Composition Database, version 7.01, March 2009
  4. Hrncirik K &Zeelenberg M (2013). Stability of essential fatty acids and formation of nutritionally undesirable compounds in baking and shallow frying. Journal of the American Oil Chemists' Society DOI 10.1007/s11746-013-2401-2.
  5. Codex Standard for Margarine (CODEX STAN 32-1981)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tι είναι η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της. Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε και στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε και πράττει το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε και οφείλει.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης –πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοσή της, είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν τυγχάνει οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν έχει χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Τυγχάνει όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη, πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και προχώρησε με μοναδική επιτυχία στην ηλεκτρονική παρουσία -με παγκόσμια εμβέλεια- της έκδοσης «ΑΘΥΒΟΛΕΣ 2003-2022», μια φιλόδοξη ΚΡΗΤΙΚΗ Πολιτιστική Παρουσία όχι μόνο για την Κρήτη, όχι μόνο για την Χώρα μας, αλλά όλη την Γη, όπου ζουν και αναπνέουν μοναδικά παιδιά της, οι Κρήτες και οι Κρήσσες της και ανθίζουν σαν λουλούδια τα Ήθη και τα Έθιμά της.

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

Acharnon Gordium Bond

Acharnon Gordium Bond
Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

AΡΘΡΑ «Αcharneon Gordium Bond» blog ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ στον ΔήμοΑχαρνών

1)ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: «..ως προς τη λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου Δήμου Αχαρνών»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/02/blog-post_99.html

2)ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΛΙΖΑΣ"; ρωτούν ξανά και ξανά οι δημότες Αχαρνών!ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html

3)ΑΧΑΡΝΕΣ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ2007 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/2007.html

π.Δημάρχου κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟΥ, προφίλ:

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_27.html

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Αcharnes Gordium Bond:απάντηση σε αναγνώστη: -«Γιατί δεν υπάρχουν Εφημερίδες σε μια τόσο μεγάλη πόλη;»

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond.html

Πως κατασκευάζονται "ένοχοι" ..σενάρια απίστευτα..

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html


Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

"Acharnes Gordium Bond": απαντήσεις σε αναγνώστες

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_49.html

"Acharnon Gordium Bond":επερχόμενο άρθρο με τίτλο "ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_14.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnes Gordium Bond:"Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΓΚΤΟΣ.." γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝAΚΗ σε ταλαίπωρο αναγνώστη

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharne-gordium-bond.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharneon Gordium Bond: απάντηση σε αναγνώστη για τον ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bondq.html

ΑΧΑΡΝΕΣ-Acharnon Gordium Bond:Άγνωστη έως σήμερα η μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύθηκαν απο το δίδυμο "ΝΤΟΥΡΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharnon-gordium-bond_84.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-Διοικητικού Συμβουλίου Αχαρνών με θέμα:"...ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ από τον τ. Δήμαρχο κ. ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟ"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/blog-post_80.html

Αcharnes Gordium Bond-Για την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και την ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ "Σενάριο 1ο: Γράφει η σεναριογράφος Μ.Χ.Β"

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/charnes-gordium-bond-1.html

ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ BLOG THΣ:Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

https://politikinews.blogspot.gr/2018/03/acharneon-gordium-bond-blog.html

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ-ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΠΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΗΣ

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω και τώρα που καίγεται η Βαρυμπόμπη. Το ήξερα, το περίμενα. Οι καταπατητές της περιοχής που δρούν εδώ και δεκάδες χρόνια ανενόχλητοι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης δεν έχουν σταματημό, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ.

Θέλοντας να πουλήσουν ό,τι ακόμα προλάβουν και ιδιαίτερα «ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ» χωρίς συμβόλαια και νόμιμες διαδικασίες, δεν θα αφήσουν ούτε ένα χλωρό φύλλο ούτε στην Βαρυμπόμπη ούτε στην Πάρνηθα. Αυτό που τους εμποδίζει είναι ο χαρακτηρισμός «δασικά» των εκτάσεων και αυτόν θα πολεμήσουν με τον δικό τους «μοναδικό» τρόπο. Οι «κωφοί» του τόπου, τα πουλημένα τομάρια που συναινούν δια της σιωπής τους, ή «μυξοκλαίνε» για τα καμένα δάση έχουν τεράστια ευθύνη. Κανείς δεν τους πιστεύει πια και η Πάρνηθα είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ αν δεν γίνει κάτι. Από ποιους; Μόνο στον Δένδια έχω αυτή την στιγμή εμπιστοσύνη, σε κανέναν άλλον. Όλα στον τόπο μου ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ εδώ και 30 χρόνια. Αποχαιρετήστε για πάντα την Πάρνηθα ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ, ποιοι τις κάνουν, με ποιο τρόπο, ποιοι ενέχονται, τι περιουσίες έχουν αποκτήσει, πως πουλάνε, τι έχει απομείνει για να πωληθεί.

Και μόνο αν η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κινηθεί ΑΜΕΣΩΣ. Αλλιώς, η Πάρνηθα είναι ήδη ΧΘΕΣ. Όπως και η Βαρυμπόμπη.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ