Η χειμερινή 113η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων του Οίκου «Σπανός-Βιβλιοφιλία» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στη Πλατεία Καρύτση 8 και ώρα 19:00. Κυκλοφορεί ο έντυπος κατάλογος («Βιβλιοφιλία» τεύχος 142) και τα βιβλία είναι διαθέσιμα για το κοινό σε έκθεσή τους στο «Βιβλιοπωλείο των Βιβλιοφίλων» στην οδό Μαυρομιχάλη 7 στην Αθήνα.
Στην 113η Δημοπρασία θα διατεθούν μεταξύ άλλων: ένα άρτιο αντίτυπο του σπανίου βιβλίου Ανονίμου«Ελληνική Νομαρχία, ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας» του 1806, (καταγράφονται μόνο επτά σωζόμενα αντίτυπα), το ιδεολογικό μανιφέστο που προετοιμάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μια ‘ιδιαιτέρα’ χειρόγραφη επιστολή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια του 1831, όπου προτρέπει τους έλληνες να σταματήσουν τις διχόνοιες και τους υπαλλήλους της κυβέρνησης να πληρώνουν τα χρέη τους. Επίσης χειρόγραφη επιστολή του Αρχιστράτηγου των στρατευμάτων της Ελλάδας, βρετανού Ρίτσαρντ Τσωρτς (R. Church) του 1827, όπου τάσσεται, πλήρης φιλελληνικών αισθημάτων, υπέρ του ελληνικού αγώνα, διότι όπως λέει «είναι καιρός να κινηθείτε […] δια να αποδιώξετε τον βάρβαρον μακράν της περικλεούς πατρίδος Σας […]».
Στην δημοπρασία θα διατεθεί επίσης ένας χάρτινος χειρόγραφος κώδικας εκτενούς κειμένου του διαφωτιστήΑναστασίου Γορδίου εξ Αγράφων με τίτλο «βιβλίον κατά μωάμεθ και κατά λατοίνων […]». Μια πολεμική από ένα εξέχοντα λόγιο της ορθοδοξίας. Θα διατεθεί επίσης ένα μοναδικό ζεύγος πρωτότυπων χειρογράφων του ποιήματος «Μέρες του 1903» του Κ. Καβάφη (1917) μαζί με την πρωτότυπη παρτιτούρα του Μάνου Χατζιδάκιπου το μελοποίησε για τον «Μεγάλο Ερωτικό» του (1972). Μια σπάνια και μνημειακή συνάντηση τεκμηρίων δια χειρός δύο οικουμενικών εκφραστών της νεοελληνικής ταυτότητας στον λόγο και τη μουσική.
Θα διατεθεί επίσης το ανέκδοτο αρχείο «Επιστολών προς τον Πατέρα» (1955-1969) της πεζογράφουΜαργαρίτας Καραπάνου. Μια πρώιμη μαρτυρία της πορείας γένεσης μιας ιδιότυπης λογοτεχνικής πένας. Επίσης ανέκδοτο είναι και το αρχείο της οικογένειας Παπούδωφ (το γένος Βαρβάκη) των αρχών του 20ου αιώνα (1911-1924), όπου ρυθμίζονται τα κληρονομικά των απογόνων («Μέγαρο Παπούδωφ» στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά κτλ).
Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνονται ακόμα: Εκατόν ογδόντα νοταριακά έγγραφα της Ζακύνθου (1725-1849), και ορισμένα νοταριακά της Κεφαλονιάς (κυρίως για τα Σβορωνάτα). Θα διατεθούν χειρόγραφα ποιήματα του Κ. Παλαμά («Τρίπτυχο», 1913), χειρόγραφες εργοβιογραφικές μελέτες του Μιχαήλ Ροδά (για τον Κ. Κρυστάλλη, Δ. Σάρρο και Μ. Χρηστομάνο), επιστολή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Α. Ζαϊμη (για την «Εθνική Εταιρεία»), έγγραφο με αναφορά στην Γερμανική Υπηρεσία Σφαγείων (1942), κ.ά..
Σπάνια βιβλία του όψιμου Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Μαλάκη Γιακουμή «Παίγνια της Φαντασίας», 1789), Προκοπίου του Πελοποννησίου («Έλεγχος κατά Αθέων και Δυσσεβών», 1792) Βλαντή Σπ. («Φυσική Δημώδης εις παύσιν της δεισιδαιμονίας, 1810) κ.ά. Παλαιότυπα όπως: «Λεξικόν Ελληνορωμαϊκόν» (1568), «Στράβωνος Γεωγραφικά» (1620), Άννας Κομνηνής «Αλεξιάς» (Παρίσι 1651), Φωτίου Μυριόβιβλον (1653).
Το σπάνιο εικονογραφημένο ταξιδιωτικό βιβλίο του Dapper, “Description exacte des iles de l’ Archipel (1703) για το Αρχιπέλαγος. Θα δημοπρατηθούν επίσης έργα τέχνης και χαρακτικά των Παρθένη Κ., Γαλάνη Δ., Κανέλλη Ορ., Πικάσο, Νάνου και Κατερίνας Βαλαωρίτη, Βακιρτζή Γ., Σάκι Μαυρέλη κ.ά..
Καθώς και το περίεργον βιβλιάριον «Εφεύρεσις Τύχης», «δια της οποίας δύναται έκαστος να δοκιμάσει το ριζικό του με το μέσον της σφαίρας» (Βενετία, 1872).
Συνολικά δημοπρατούνται 690 παλιά και σπάνια βιβλία, παλαιοί χάρτες της Ελλάδας, χαρακτικά, έργα και αρχεία ταξινομημένα σε 60 κατηγόριες.
Ακόμα, 18 παλαιά βιβλία θα δημοπρατηθούν με τιμή εκκίνησης το ένα ευρώ.
Βιβλιοφιλικά
Κώστας Σπανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου