«Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή διοργάνωση αναδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές στους κλάδους της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας αναμένεται σύντομα να αντιστοιχούν σε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Παράλληλα, η Mc Kinsey φέτος προβλέπει πως οι «ανατρεπτικές τεχνολογίες» (disruptive technologies) και ο αυτοματισμός στα γνωστικά συστήματα εργασίας, θα αντιστοιχεί σε ένα κύκλο εργασιών 5 έως 7 τρισ. δολλαρίων, τα επόμενα 12 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα: πχ. ένα ιδιαίτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό - σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καταλαμβάνει τη 10η θέση μεταξύ 144 χωρών σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα σε σχετικούς μηχανικούς και επιστήμονες.
Επομένως, όλα αυτά αποδεικνύουν τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος αυτόςστην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια.
Για να αναχαιτίσουμε την τρομακτική ύφεση και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και νέες δουλειές για τους Έλληνες.
Άλλωστε το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ώστε η Ευρώπη ως σύνολο, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τόσο αυτό το στοιχείο όσο και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, η τεχνολογία και η καινοτομία να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες , ειδικά για την προαγωγή της τεχνολογίας, της τεχνολογίας και της νέας επιχειρηματικότητας - των πυλώνων δηλαδή που συνδέονται στενά με το σημερινό θέμα.
Το στρατηγικό μας σχέδιο περιλαμβάνει:
- θεσμικές αλλαγές (π.χ. ειδικά κίνητρα που πρέπει να διαμορφώσουμε σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις),
- συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. συνεργασία ΑΕΙ – βιομηχανίας – έρευνας, την «τριπλή έλικα»)
- και φυσικά τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Έτσι, ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχουμε ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις:
- Πρώτον, συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή επαφή και διαβούλευση με επιχειρηματικές ενώσεις, ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα
- Δεύτερον, οργανώνουμε το Δίκτυο Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας.
Ένα collaboration portal, που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη νεοφυή -και όχι- μόνο επιχειρηματικότητα.
Χρησιμοποιούμε ως βάση το διαδικτυακό τόπο start up και δημιουργούμε με κάτι ευρύτερο και πιο λειτουργικό.
- Τρίτον, συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Yozma του Ισραήλ. (fund of funds)
Πρόσφατα υπογράψαμε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ώστε να μεταφέρουμε από τον οργανισμό Υozma καλές πρακτικές, αλλά και τεχνογνωσία, για να διαμορφώσουμε «οικοσύστημα καινοτομίας»
- Τέταρτον, δίνουμε έμφαση στο incubation και το clustering. Δηλαδή, σε όλες τις δράσεις που βοηθούν ώστε μια επιχειρηματική ιδέα – ιδιαίτερα από νέους επιχειρηματίες- να πάρει «σάρκα και οστά» και που ταυτόχρονα διευκολύνουν τη συνεργασία και τη διάδραση μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σε αυτούς τους άξονες, λοιπόν, κινούμαστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους φορείς και -το τονίζω- την αγορά, ώστε να οριστικοποιούμε το στρατηγικό μας σχέδιο.
Έτσι θα μπορέσουμε:
Αφενός να προσελκύσουμε νέες πολυεθνικές εταιρίες ώστε να εγκαταστήσουν τμήματα ερευνών και ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Η αρχή έχει γίνει π.χ. με τις εταιρίες Nokia, SAP και ZTE.
Αφετέρου, θα βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη κοινών επενδυτικών κεφαλαίων με τη συνεργασία ξένων και ελληνικών εταιριών venture capital.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο λαός μας γνωρίζει καλά πως δεν αρκεί να κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα».
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό- αρκεί να δούμε τί έκαναν άλλες χώρες που τα κατάφεραν.
Π.χ. το Ισραήλ μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσε να γίνει πρωτοπόρο στην υψηλή τεχνολογία.
Θέλουμε να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα, τέτοια παραδείγματα επιτυχίας.
Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να φτιάξουμε μια νέα παραγωγική βάση, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Γι΄ αυτό επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τον ΣΕΚΕΕ για τη δράση του που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν αρκείται στα παράπονα και τις υποδείξεις- παίρνει δικές του πρωτοβουλίες.
Πρόσφατα, μας συνέδραμε σημαντικά στη σύναψη της συμφωνίας με το Yozma.
Και με την επικείμενη συμμετοχή του στο GSMAMobileWorldCongress της Βαρκελώνης, προβάλλει διεθνώς τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα, την τεχνογνωσία μας και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Από πλευράς μας, λοιπόν, ρητώς δεσμευόμαστε πως με αποφασιστικότητα και σχέδιο, θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που αναδεικνύουν την άλλη Ελλάδα.
Την Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που ανοίγει τα φτερά της στις διεθνείς αγορές.
Και που θα ανταμείψει όποιον επενδύσει στις προοπτικές της.
Διότι έτσι θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου