ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2013
Επίσκεψη στους Νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρο Οφίδη.
Σημαντικά οφέλη για την περιοχή του Νέστου φέρνει η ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου της δυτικής πεδιάδας
Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη, παρουσία του Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ κ. Ντίνου Κλειτσιώτη, του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά και του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφθηκε το ιδιαίτερα σημαντικό αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, που ξεκίνησε εδώ κι έναν μήνα, καθώς με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού δόθηκε λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για έναν και πλέον χρόνο.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.705.352ευρώ και αφορά στην κατασκευή αρδευτικών δικτύων με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο. Η άρδευση της περιοχής γίνεται με επιφανειακά δίκτυα σε τσιμεντένιες διώρυγες. Τα αρδευτικά δίκτυα που κατασκευάσθηκαν είναι σε έκταση 130.156 στρεμμάτων.
Αναφερόμενος στο έργο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, που θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής λέγοντας χαρακτηριστικά «Με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και θα ωφεληθούν περισσότεροι από 2.000 αγρότες για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες. Επιπλέον θα εξοικονομηθεί νερό σε ποσοστό περίπου 30%, που αυτή τη στιγμή χάνεται από διήθηση στις χωμάτινες διώρυγες, ενώ η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί υπολογίζεται ετησίως σε 654.600 ευρώ». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης «Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών θα στηρίξει τους αγρότες και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάνοντας ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».
Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνέχιση του τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή τους, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στην απασχόληση και ευχαρίστησαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παρέμβασή του.
«Το ΥπΑΑΤ δημιουργεί στην Αν. Μακεδονία και Θράκη το μεγαλύτερο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών με γεωθερμία»
Το ΥπΑΑΤ προωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία Θερμοκηπιακών Ζωνών και Κτηνοτροφικών Πάρκων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε το Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου στην περιοχή του Εράσμιου ήδη έχουν δοθεί, ύστερα από δημοπρασίες, ακίνητα και δημόσιες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και παραγωγούς για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου με την κατασκευή μεγάλου πάρκου θερμοκηπιακών καλλιεργειών με τη χρήση γεωθερμίας.
«
Δημιουργούμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή. Δημιουργούμε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στα σύνορα με τη Βαλκανική ενδοχώρα, δίπλα στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, παράγουμε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμων κηπευτικών για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία είναι ακριβό, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών».
Αμέσως μετά, ο κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ όπου μαζί με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού κ. Κώστα Μαλλίδη εξήραν το ρόλο της εκπαίδευσης στους νέους αγρότες και όπως τόνισε ο Υπουργός «θέλουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μαζί με τον ΕΛΓΟ έναν πρότυπο σταθμό αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση αγροτών στη χρήση της γεωθερμίας. Συμπράττουμε γι’ αυτό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δήμο και την Περιφέρεια, κι έχουμε εκπονήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Θέλουμε να δείξουμε στους αγρότες πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γεωθερμία, όχι μόνο στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και στη θέρμανση κτηνοτροφικών μονάδων, στην αποξήρανση καλαμποκιού, στη θέρμανση ιχθυοτροφείων κ.ά».
Στο πλαίσιο στήριξης καινοτόμων μονάδων αγροτών που χρησιμοποιούν ήδη τη γεωθερμία ο Υπουργός και το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκαν μονάδα παραγωγής σπαραγγιών όπου επιτυγχάνει πρωιμότητα της παραγωγής κατά περίπου δύο μήνες και μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και μεταποιητική βιομηχανία-ξηραντήριο όπου αξιοποιείται η γεωθερμία, για την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών.
Τελευταίος σταθμός επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις της της καινοτόμου επιχείρησης «Ελληνικής Σπιρουλίνας Νιγρίτας» στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών. Εκεί ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους καλλιέργειας και επεξεργασίας της σπιρουλίνας τονίζοντας ότι «
εδώ βλέπουμε άλλη μια πρωτοπόρα χρήση της γεωθερμίας. Αξιοποιείται, προκειμένου να εκτραφεί αυτός ο τόσο σημαντικός φίκος, η σπιρουλίνα. Ήταν μια πρωτοπόρα δουλειά και τώρα βλέπουμε να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται. Στην περιοχή υπάρχει ένα επίσης σημαντικό γεωθερμικό πεδίο 1.300 στρεμμάτων που συμβάλλει ώστε θερμοκήπια που έως πρόσφατα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κηπευτικών να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής σπιρουλίνας. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική, οι αγορές υπάρχουν και το Υπουργείο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της γεωθερμίας ακόμα περισσότερο».
Πρότυπο συμβολαιακής γεωργίας και αξιοποίησης αρωματικών φυτών η μονάδα Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης
Ο κύκλος των επισκέψεων του Υπουργού ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του κλιμακίου του ΥπΑΑΤ στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης. Τον Υπουργό υποδέχτηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος και ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Κρις.
Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε στους χώρους της μονάδας όπου παράγεται η μπύρα «ΒΕΡΓΙΝΑ» με συμβολαιακή γεωργία, όπως και το
καινοτόμο προϊόν το παγωμένο τσάι «Tuvunu». Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, τόνισε τη σημασία της καλλιέργειας και αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, και προέτρεψε του νέους να ασχοληθούν με αυτές τις δυναμικές καλλιέργειες εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψή του, ζήτησε την παρέμβασή του, προκειμένου να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο οι αγρότες της ορεινής Θράκης, που με συμβολαιοποιημένη παραγωγή αρωματικών φυτών, τροφοδοτούν ήδη τη μονάδα.
Επιπλέον ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα νέα προϊόντα που ετοιμάζεται να διαθέσει, η εταιρεία, στην αγορά.
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης: «Με αυτή την ευκαιρία της παρουσίας μου σ’ αυτή την περιοχή ήθελα να δω μια μεγάλη καινοτομία του τόπου μας, την παραγωγή μπύρας και την παραγωγή του ελληνικού τσαγιού και να δω τη μονάδα της Ζυθοποιίας. Πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει μία εξαιρετική ύλη που λέγεται κριθάρι που είναι κατάλληλο για μπύρα. Αυτή η εξαιρετική ύλη που παράγεται εδώ αποτελεί τη βάση ενός εξαιρετικού προϊόντος και χαίρομαι που μία καθαρά ελληνική εταιρεία αξιοποιεί την πρώτη ύλη και παράγει μια κατεξοχήν ελληνική μπύρα. Όπως επίσης παράγει και το αντίστοιχο τσάι του βουνού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου