Η ερώτηση πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 9113/21-04-2010 και έχει ως εξής:
«Είναι παραδεκτό από όλους ότι τα ΚΕΠ είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς και έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους απάλλαξαν από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010 λειτουργούσαν ΚΕΠ στο Μαρκόπουλο Ωρωπού και στη Μαλακάσα με προσωπικό που είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου και που την ανανέωνε η πολιτεία κάθε 6 μήνες. Στο τέλος Φεβρουαρίου έληξε η σύμβαση και δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα τα εν λόγω Κέντρα να μείνουν χωρίς υπαλλήλους (2 στο Μαρκόπουλο και 2 στη Μαλακάσα) και να κλείσουν.
Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο να κλείνουν στις μικρές και αδύναμες κοινωνίες τα ΚΕΠ και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επαναλειτουργήσουν.
Ύστερα από τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία των ΚΕΠ Μαρκόπουλου Ωρωπού και Μαλακάσας το συντομότερο δυνατό;»
ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου.
Η ερώτηση πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 9114/21-04-2010 και έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αττική ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου με τον περίφημο ναό του Ποσειδώνα έρχεται δεύτερος σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη.
Όσοι, όμως, αποφασίσουν να τον επισκεφθούν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η εικόνα που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος δεν τιμάει κανένα μας. Δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη, οι άκομψες παρεμβάσεις, οι αυθαιρεσίες, αλλά και οι πολλές παγίδες που κρύβονται στο συγκεκριμένο χώρο. Τα πολλά εμπόδια, που συνεχώς αυξάνονται για τους επισκέπτες, τα ξεπερνούν οι πιο τολμηροί και συνεχίζουν να τιμούν την ελληνική ιστορία επισκεπτόμενοι τον αρχαιολογικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα προβλήματα:
1. Τα οχυρωματικά τείχη αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις συνεχείς καταρρεύσεις
2. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δυσκολεύονται να φτάσουν μέχρι το μνημείο από τη στιγμή που το έδαφος παρουσιάζει κλίση της τάξεως του 20%
3. Λόγω της ελλιπέστατης φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου έχουν καταγραφεί απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς και τελετές μαύρης μαγείας, ενέργειες, που βοηθάει και η έλλειψη φωτισμού στο χώρο τις βραδινές ώρες και
4. Η απουσία χώρων υγιεινής είναι, επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα για τους επισκέπτες.
Το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου σε ερωτήσεις των επισκεπτών υποστηρίζει ότι μελέτες και πρόγραμμα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων υπάρχουν, αλλά η εφαρμογή τους δεν έχει ακόμη γίνει πραγματικότητα.
Ύστερα από τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου