Όσοι ασχολούνται με το διαδίκτιο γνωρίζουν λίγο –πολύ το σωματείο με την επωνυμία «ΔΙΑΖΩΜΑ». Είναι μια κίνηση πολιτών, με έδρα την Αθήνα(οδός Μπουμπουλίνας 30/ΤΚ 10682), με σκοπό την συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης( θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων).
Πρόεδρος του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κος Μπένος, Ο οποίος πριν γίνει Βουλευτής ήταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας την δύσκολη περίοδο των σεισμών και συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ήρθε λοιπόν στην πόλη μας και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του , να συμβάλει στην ανάδειξη του θεάτρου, το οποίο έφερε στο φως ανασκαφή από τον Ιωαννίδη Δημήτριο-επιχειρηματία οικοδομικών κατασκευών στην οδό Σαλαμίνος το έτος 2007. Έκτοτε και παρά τις δημοσιεύσεις από διεθνή δίκτυα, όπως το CNN, BBC, δημοσιεύματα του τοπικού και ημερήσιου τύπου, μόνο ο τότε Υπουργός κος Βουλγαράκης το επεσκέφθη λόγω του ντόρου που είχε δημιουργηθεί, αλλά ως διεφάνει αργότερα ήταν απασχολημένος με σοβαρότερες και αποδοτικότερες δραστηριότητες. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη του έμεινε στα συρτάρια. Η Αχαρνέων Φιλική πραγματοποίησε εκδήλωση με το θέμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αλλά ελάχιστοι Δημοτικοί Σύμβουλοι παραβρέθηκαν και κανένας της συμπολίτευσης. Στην αμέσως επόμενη εκδήλωση της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΗ με θέμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αχαρνών, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και το θέμα «τα σημαντικά οφέλη από την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου για την πόλη και την αγορά» αν και εισηγητής ο Δήμαρχος δεν καταδέχτηκε να έρθει, όπως και οι Σύμβουλοι της παράταξης του.
Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω από την ενασχόληση του με τα κοινά και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό στο πρόσωπο και τις προθέσεις του. Έστω και μετά από τρία χρόνια κάποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον να συμβάλλει στην προσπάθεια που απαιτείται. Δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να είμαι αντίθετος- πως μπορώ άλλωστε- γιατί θα ακύρωνα όσα μέχρι σήμερα υποστηρίζω και αυτή η συνήθεια χαρακτηρίζει άλλους και όχι το πρόσωπο μου.
Μου γεννάται όμως ένα ερώτημα τεράστιο και με θλίβει αφάνταστα: Είμαστε τόσο άχρηστοι ώστε να έχουμε ανάγκη την παρότρυνση άλλων για να κάνουμε το αυτονόητο για το απίστευτου μεγέθους δώρο των προγόνων μας και να θέλουμε υποστηρικτές προκειμένου ν’ αναδείξουμε την κληρονομιά η οποία από Μενιδιάτες θα μας καθιερώσει ως Αχαρνείς, ενώ ταυτόχρονα θα μετατρέψει την πόλη σε διεθνές επίκεντρο ενδιαφέροντος με όσα οφέλη μπορεί να επιφέρει αυτό;
Ο κος Μπένος ξεκαθάρισε ότι χωρίς την έμπρακτη και εμπράγματη συμβολή των κατοίκων και των φορέων δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί τίποτα και ας μην περιμένει τα πάντα ο πολίτης από την Πολιτεία. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο και ήρθε ο καιρός να γίνει συνείδηση. Να εξαρτάται όμως η ανάδειξη του θεάτρου και κάθε αρχαιολογικού θησαυρού από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η συντεταγμένη πολιτεία αδιαφορεί οχυρωμένη πίσω από το αδιαπέραστο θεσμικό πλαίσιο της γραφειοκρατίας και των λιγοστών πόρων που προγραμματίζουν σκόπιμα, είναι εκ των ουκ άνευ!
Ναι, είναι δυσκίνητο το κράτος αλλά κινείται με την «οργή Λαού» θέλει δε θέλει. Οι αστειότητες τύπου:
-«οι φάκελοι είναι έτοιμοι και περιμένουμε τον διορισμό των Γραμματέων για να τους στείλουμε»
του Γραμματέα του δήμου κ. Γάκη, μόνο γέλιο προκαλούν.
Δηλαδή περίμενε να γίνουν πρόωρες εκλογές, να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να δραστηριοποιηθεί; Να χαθούν τρία χρόνια; Ποιος πείθεται και ποιος συμφωνεί μ’ αυτή την τακτική; Ποιος σκέφτηκε τον έρμο τον οικοπεδούχο, τον άμοιρο επιχειρηματία και τη ζημία του; Ποιος σκέφτηκε την ζημία από την καθυστέρηση ανάπτυξης της πόλης;
Και έχουμε το θράσος να βαφτίζουμε «λογοδοσία έργων Δημάρχου» την…λειτουργία του Δήμου και την καθαριότητα και δεν βλέπουμε το χάλι που μας δέρνει;
Για να μην παρασυρόμαστε σε άλλους δρόμους πλην της υπόθεσης του θεάτρου θα υποστηρίξω την άποψη ότι ναι είμαι πρόθυμος να συμβάλλω εάν πρώτα οι υπεύθυνοι καθορίσουν τον τρόπο, εξασφαλίσουν προϋποθέσεις και δείξουν πρώτοι το δρόμο.
Όταν ο Δήμος κοιμάται, το Υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί, η Νομαρχία δεν έχει τον νόμιμο τρόπο να διαθέσει χρήματα ενώ είναι σε θέση και πρόθυμη-δια στόματος Αντινομάρχη Χάρη Δαμάσκου- να διαθέσει από μόνη της το ποσόν της απαλλοτρίωσης, ή από κοινού με τον Δήμο, ο κλήρος πέφτει στον γενναίο, δηλαδή τον δημότη . Η άποψη του κ Μπένου ήταν διαφορετική καθώς υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να διατεθούν τα χρήματα αυτά στην ανασκαφή και ανάδειξη και όχι σε απαλλοτριώσεις. Κινητήριος μοχλός πρέπει να είναι οι φορείς με τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν με τον όβολό τους ( υπέδειξε κάποιους τρόπους) και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να κινητοποιήσουν τους Δημότες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσο προχωρούσε ο διάλογος με την συμμετοχή και του κ. Δημήτρη Γιώτα , σχηματίστηκε στο νου μου η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και συνειδητοποίησα γιατί έχει καθυστερήσει τόσο σημαντικά η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Την εικόνα ενίσχυσαν οι δικαιολογίες για την απραξία των Γραμματέα Γάκη και του Προέδρου της ΚΕΠΕΔΑ Αφουξενίδη. Υπάρχει θέατρο στην πόλη και δεν είναι άλλο από τις παραστάσεις που δίνονται τακτικότατα στον δεύτερο όροφο του Δημοτικού Μεγάρου!!.
Προς τι επομένως η πρεμούρα για την ανάδειξη του Αρχαίου;
Οι απορίες μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης είναι κατακλυσμιαίες, αλλά περιμένω εναγωνίως την απάντηση στους φακέλους που ΘΑ καταθέσει ο Δήμος. Εξάλλου τι μπορούμε εμείς να κάνουμε χωρίς τον ΔΗΜΑΡΧΟ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου