ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ
Δυσκολεύομαι να ξεκινήσω αυτό το άρθρο, καθώς αυτά που αντίκρισα στην απόπειρα να ασχοληθώ με το πού πηγαίνουν τα 12 εκ. ευρώ των ανταποδοτικών δημοτικών τελών με συγκλόνισαν.
Αποφάσισα να ξεκινήσω το ρεπορτάζ μου με μια περιήγηση στην πόλη, για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι και να αποτυπώσω με φωτογραφίες τι πράγματι συμβαίνει.
Ενώ ετοιμαζόμουν να μπω στο αυτοκίνητο και με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, μου ήρθε στο νου η περίπτωση των καταπατήσεων οικοπέδων στους 40 Μάρτυρες. «Ας ξεκινήσω από εκεί» -σκέφτηκα- και δεν καθυστέρησα καθόλου.
Απόγευμα Κυριακής, λοιπόν, ιδανικός χρόνος για απρόσκοπτη δουλειά. Έφτασα στο λοφίσκο και βρήκα τις μπάρες σηκωμένες. Βλέπω τον κατάφυτο λόφο καθαρισμένο, αλλά τα δέντρα ξερά τα περισσότερα ή καχεκτικά. «Ας προχωρήσω», λέω, προς τα εκκλησάκια, γιατί στο πρώτο κάτι μου τράβηξε την προσοχή. Αυτό που αντίκρισα με συγκλόνισε στην κυριολεξία και νομίζω ότι θα συγκλονίσει κι εσάς. Ακόμη και οι φωτογραφίες αδυνατούν να μεταφέρουν αυτό που πράγματι συμβαίνει στο λόφο των 40 Μαρτύρων. Από το πρώτο εκκλησάκι και προς τα νότια, χιλιάδες τόνοι μπάζα, απορρίμματα, σκουπίδια κάθε είδους, στοιβαγμένα με τον ίδιο τρόπο όπως στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Μιλάμε για ποσότητα φορτίου χιλιάδων φορτηγών.
Ενώ φωτογράφιζα, θυμήθηκα την κουβέντα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ν. Κολετζάκη, ο οποίος μου τόνισε ότι θα επικαλεστεί το λάθος μου ότι τ’ ανταποδοτικά είναι 18 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα ανέρχονται σε 12 εκ. και θα ζητήσει αύξηση, για να είναι σε θέση ο Δήμος να ανταπεξέλθει στα έξοδα καθαριότητας. Στην κουβέντα μας του ζήτησα να μου παρουσιάσει αναλυτικά το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Πόσα απορριμματοφόρα έχουμε, πόσοι εργάζονται στον τομέα και όχι πόσοι έχουν προσληφθεί, πόσα καύσιμα, πόσες εισφορές και πόσα αναλώσιμα.
Πριν από έναν περίπου χρόνο, μπορεί και παραπάνω, η δημοτική αρχή έφερε θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών. Ζητούσε τότε 14,64% αύξηση για να ψηφιστεί 5%. Μήπως, όμως, βάσει της εικόνας στους 40 Μάρτυρες, που δεν αποτελούν τη μοναδική χωματερή, ο Δήμος οφείλει να επιστρέψει τα ποσά των ανταποδοτικών στους δημότες; Ο Κώδικας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρος. Τα χρήματα από τα ανταποδοτικά πηγαίνουν μόνο για καθαριότητα και για ό,τι άλλο έχει σχέση με αυτή. Και μάλιστα, συνιστά απιστία εάν τα χρήματα που εισπράττονται, είναι λιγότερα ή περισσότερα όσων απαιτούνται για το σκοπό αυτό.
Με τις εικόνες που σας παρουσιάζω, μάλλον έσοδα εκτός προϋπολογισμού πρέπει να λογίζονται από την εναπόθεση των απορριμμάτων στους 40 Μάρτυρες, καθώς παρουσιάζουν την εικόνα κανονικής χωματερής. Δεν μιλάμε για ποσότητες δύο – τριών φορτηγών, αλλά για έκταση πολλών στρεμμάτων, με σκουπίδια στοιβαγμένα κανονικά όπως στις χωματερές της Φυλής και των Άνω Λιοσίων και μάλιστα εντέχνως σκεπασμένα με χώμα. Ο λόφος προς την οδό Λιοσίων είναι καθαρός, αλλά από το εκκλησάκι και κάτω υπάρχει η εικόνα κανονικής χωματερής. Κουβουκλιάκι στην είσοδο, μπάρες, τι πιο εύκολο από το να εισπράττεται και το αντίτιμο.
Ακριβώς από κάτω, Αθίγγανοι έχουν στήσει το δικό τους κόσμο. Δυτικά, τα περιφραγμένα οικόπεδα μου θύμισαν την περίπτωση για την οποία ξεκίνησα. Δασική και δημοτική γη είναι η συγκεκριμένη. Πότε και ποιος θα κάνει κάτι;
Εκεί που επί δημαρχίας Παπανίκα είχε σχεδιαστεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τώρα ο Δήμος το μετέτρεψε σε χωματερή. Εκεί που υπάρχουν εκκλησάκια βυζαντινά και χώρος για το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, βασιλεύουν τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Εκεί που κάποιοι ονειρεύτηκαν πάρκο και φύτεψαν δέντρα, άλλοι προτιμούν απορρίμματα. Ωρύονται οι κοινωνίες, οι φορείς, το υπουργείο Υγείας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά ο Δήμος Αχαρνών ονειρεύεται χρήματα στο ταμείο από τα ανταποδοτικά.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κολετζάκης, ισχυρίζεται ότι αυτά που εισπράττονται, δεν είναι ισοσκελισμένα με τα έξοδα. Τότε και με δεδομένη την κατάσταση της πόλης από άποψη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και μηχανήματα και δεύτερον, το προσληφθέν προσωπικό ή δεν εργάζεται στον τομέα όπου προσελήφθη ή δεν εργάζεται όπως πρέπει.
Εάν ισχύει η πρώτη περίπτωση, θα έπρεπε να περισσεύουν χρήματα. Στη δεύτερη περίπτωση, ό,τι και αν ισχύει, υπόλογος είναι ο Δήμος.
Πήρα και μια φωτογραφία από το χώρο του πάλαι ποτέ φυτωρίου του Δήμου Αχαρνών. Ήταν κι αυτό εκεί… ΑΔΕΙΟ… Μόνο η ταμπέλα υπάρχει.
Αλήθεια, πόσα χρήματα θα εισπράττουμε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο για τη χωματερή μας;
Μια σκέψη έκανα, μη βαράτε! Όμως, για την αποκομιδή θα ψηφιστεί κονδύλι. Ποιος το πληρώνει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου