Έτσι, οι Αχαρνές, μια πόλη 2500 ετών, αδελφοποιήθηκε με μια άγνωστη πόλη κάπου στην Ασία.
Θα αναρωτιέστε αν μας ρώτησε! Και γιατί να μας ρωτήσει;
Ρωτάνε τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ δημότες μιας πόλης. Όχι τους υποτακτικούς.
Αποφάσισα όμως να την γνωρίσω γιατί δεν προκαταβάλλομαι εύκολα. Τι διάβολο, αδελφάκια είμαστε, να μην ξέρω που στο χάρτη «βρίσκομαι» νοερώς;
Στο χάρτη δεν την βρήκα. Δεν την βρήκα ούτε στην wikipedia. Ούτε στο αρχείο του ΓΟΥΓΛΗ την βρήκα. Την βρήκα μόνο στον διεθνή ιστό, μέσα από μια μελέτη με τίτλο: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη νοσηρότητα του πληθυσμού».
Εκεί την βρήκα και σας βάζω εδώ την πληροφορία, την μοναδική που υπάρχει στο διαδίκτυο για την αδελφή μας πόλη:
Τίτλος: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη νοσηρότητα του πληθυσμού»
Πηγή σημείο αναφοράς: SOVETSKOE ZDRAVOOKHRANENIE, 1990? (5): 23-7.
Περίληψη: Το μοντέλο στηρίχθηκε σε σύγκριση με συντελεστές τυποποιημένων ποσοστών νοσηρότητας που προέρχονται από τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών ανά 100 εργαζόμενους.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται σε δύο πόλεις στο νότιο Καζακστάν της Ρωσίας κατά τη διάρκεια 1986-88: το Tsimkent είχε πολύ μεγαλύτερη ρύπανση από τα αυτοκίνητα, υδραυλικών, των χημικών, διυλιστηρίων, καθώς και κατασκευή εγκαταστάσεων βιομηχανίας.
Όλες οι ασθένειες και παθήσεις ήταν υψηλότερες από ό, τι στο Tsimkent εκτός από τις μολύνσεις που οφείλονται στην ελλιπή παροχή νερού και αποχετευτικού συστήματος.
Ο δείκτης ασθενειών των αναπνευστικών οργάνων ήταν κατά 29,1% υψηλότερος από τις ασθένειες του κυκλοφορικού που ήταν κατά 22,8% υψηλότερες. Η συχνότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας ήταν πάνω από 3 φορές υψηλότερη στο Tsimkent.
Τα αυξημένα ποσοστά για τις διάφορες ασθένειες ήταν 67,2% για τους άνω αναπνευστικών ασθενειών, 33,3% για πνευμονία, και 18,8% για τις σοβαρές, χρόνιες ασθένειες των αναπνευστικών οργάνων. Η διάρκεια των ασθενειών ήταν επίσης μεγαλύτερη. Ως αποτέλεσμα, στο Tsimkent η ετήσια απώλεια ημερών εργασίας ήταν 214.2/100 εργαζομένων, 48,1% των οποίων οφείλεται στις ασθένειες αναπνευστικού και κυκλοφοριακού.
Η προκύπτουσα οικονομική απώλεια υπολογίστηκε σε 326400 ανθρωποώρες (214,2 days/100 εργαζομένων 169200 εργαζόμενους της πόλης και χωρίζεται από 100), το ισοδύναμο των 6,5 εκατομμυρίων ρουβλίων.
Για το ΤΣΙΜΚΕΝΤ λοιπόν βρήκα μόνο το ως άνω στοιχείο, τίποτα άλλο αλλά βρήκα και τι σημαίνει οικονομικά η «αδελφοποίηση» πόλεων. Πάρτε μια γεύση:
DT\588014EL.doc
PE 360.210v02-00
μετάφραση εξωτερικού συνεργάτη
EL
EL
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
2004
2009
Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας
09.11.2005
ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«…6) Προϋπολογισμός
Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών 2007-2013, το πρόγραμμα αυτό υπάγεται στην κατηγορία 3 «Ιθαγένεια, ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη».
Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 235 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και δεν αντικατοπτρίζει τη σημασία του.
Η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό των πολιτών. Πρέπει να
διατηρήσει την άμεση επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη διεύρυνση της Ένωσης αυξάνει την πολιτισμική ποικιλομορφία.
Αν η Ε.Ε. επιθυμεί να διασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού για τις μελλοντικές της δράσεις, η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον και να ταυτιστούν συνολικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από λίγα εργαλεία που παρέχουν στην ΕΕ αυτήν τη δυνατότητα.
Το πρόγραμμα αυτό υπερβαίνει τα σύνορα της ΕΕ, καθώς προσφέρεται σε 36 χώρες (σημερινά κράτη μέλη, υποψήφιες χώρες, χώρες ΕΟΧ και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων). Απαιτείται η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον χρηματοδότησης για την τέταρτη νέα δράση (τόποι μνήμης).
Για τον σκοπό αυτόν, ο προϋπολογισμός που προορίζεται για τους τόπους μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2007» μπορεί να μεταφερθεί στο πρόγραμμα αυτό.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αλλαγές που προτείνονται από τον εισηγητή, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού θα ανέρχεται στα 290 εκατομμύρια ευρώ περίπου».
«... Με το πέρασμα του χρόνου, οι δραστηριότητες αδελφοποίησης πόλεων έχουν καταστεί ένα επιτυχές μέσο για τη σύνδεση των λαών από τοπικές κοινότητες σε διασυνοριακή βάση και για την υποστήριξη της αμοιβαίας κατανόησης σε όλη την Ευρώπη.
Ο εισηγητής προτείνει ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το ένα τρίτο τουλάχιστον αυτών των 30.000 συνεργασιών θα πρέπει να λαμβάνει χρηματοδότηση για τις «συναντήσεις των πολιτών», δηλαδή για συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι απλοί πολίτες.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των συναντήσεων αυτών θα πρέπει να αυξηθεί από 8.900 συναντήσεις, όπως προτείνει η Επιτροπή, σε τουλάχιστον 10.000 συναντήσεις από το 2007 έως το 2013.
Σχέδια των πολιτών
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια των πολιτών, ο εισηγητής υπογραμμίζει ότι ειδικά αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, που προβλέπουν καινοτόμα μέτρα, θα πρέπει να προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό, επεκτείνοντας την επιλεξιμότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα οργανώσεων, ιδιαίτερα σε ομίλους και ενώσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής τονίζει τη σημασία των τοπικών ερασιτεχνικών αθλητικών ομίλων.
Η συμμετοχή αυτών των ομίλων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έρθουν οι πολίτες σε επαφή μεταξύ τους σε εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνονται από κοινού, οι οποίες αυξάνουν την ανοχή και την αμοιβαία κατανόηση.
Με τον τρόπο αυτόν, θα είναι δυνατή η προσέγγιση των παθητικών πολιτών ή ακόμη και όσων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για την προσέγγιση των απλών πολιτών, έχει μεγάλη σημασία το μέτρο αυτό να υποστηριχθεί σε ουσιαστικό βαθμό. Ο εισηγητής προτείνει ότι κατά μέσο όρο 60 από τα σχέδια αυτά θα πρέπει χρηματοδοτούνται ετησίως αντί για 13…».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ από την «ηλίθια» συντάκτρια του παρόντος άρθρου:
Όσοι κατά καιρούς ανοίγουν και κανένα ρημαδοβιβλίο, ξέρουν καλά ότι ο θεσμός της αδελφοποίησης πόλεων έχει σχεδόν εξαφανιστεί αφού στην ουσία ποτέ δεν κατάφερε να .. ενώσει μια πόλη με μια άλλη. Ιδιαίτερα, όταν η μία είναι στην μια ήπειρο και η άλλη... σε άλλη!!
Θα σας το αποδείξω αμέσως: πόσοι Αθηναίοι γνωρίζουν ότι η πόλη τους είναι «αδελφή» του.. Λος Άντζελες; Υπάρχει κανείς που να το ξέρει, ή να το θυμάται; Αμφιβάλλω!!!
Ο εκφυλισμένος θεσμός της «αδελφοποίησης» πόλεων μπορεί να αναβιώσει -εκτός από το οικονομικό και προσωπικό επιχειρηματικό συμφέρον των ολίγων παρατρεχάμενων της κάθε «εμπνευσμένης» τοπικής αυτοδιοίκησης- μόνο μέσα από καλούς δημάρχους που αγαπούν τον τόπο που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν, έχουν όραμα, «τρέλα», έμπνευση, εντιμότητα και διακρίνονται για την αυτοθυσία τους.
Ξέρετε εσείς κανέναν τέτοιο στην πόλη μας, και τώρα και πριν; Εγώ μόνον ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ γνωρίζω.
Αυτά, για να είστε ΣΩΣΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ ενημερωμένοι!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου